6 Февруари, 2020 22:31 1 770 10

CAPA: Скъпо зърно заради капризите на природата

  • зърно-
  • пшеница-
  • цени-
  • суша

При хлебната пшеница ценовият ръст е около 8%

CAPA: Скъпо зърно заради капризите на природата - 1
Снимка: БГНЕС

Пред последните 2 месеца на 2019 г. статистиката отчете най-голямото увеличение в изкупните цени на зърнените култури от началото на пазарната година, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA. От януари до ноември слънчогледът е поскъпнал с 11 на сто, което е най-високата цена на тази култура от 2016 г. насам. На годишна база – от ноември 2018 до ноември 2019 г. цената на маслодайното семе се е покачила с цели 17%, уточнява в. "Земя".

При хлебната пшеница ценовият ръст е около 8%, като резкият скок при цените на всички зърнени и маслодайни стоки се дължи най-вече на надвисналите опасения за състоянието на тазгодишната реколта, особено в региона на Европа и Черноморския басейн. Влияние върху цените на зърнените култури оказват и притесненията от въвеждането на ограничения върху износа от Русия заради опасения за новата реколта и увеличаване на експортните мита от 6,7% до 12% в Аржентина.

Пшеницата се очертава като една от най-стабилните и икономически изгодни култури в последните 3-4 години, с ръст в добивите за последните 15 години с около 23%, посочват икономистите от САРА.

Площта на засятата рапицата по оценки на САРА е 175 хил. ха, което е с 3 на сто под миналогодишните засети площи. Макар рапицата да се отличава теоретично с едни от най-високите приходи на площ, рискът в отглеждането и колебанията в добивите ограничават нейното разрастване. Добивите за последните 15 години са се увеличили с около 45%, но вариациите могат да стигнат 30%.

Според експертите продължаващото неблагоприятно време за развитие на новите реколти в редица региони по света допълнително ще поддържа стабилни ценови стойности и ще насочва пазарите нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    а дали ще има или ще внасяме

    Коментиран от #3

  • 2 Опикана соросня

    12 2 Отговор
    И вода няма и хляба ще е скъп изобщо просперитет не виждан! Яжте банани нали сте капиталисти пътувсте в ЕС хахахаха хахахаха хохохохо
  • 3 Ужас

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дано цените да се балансират и всичко да е наред :Д
  • 4 no name no face no number

    4 1 Отговор
    дпкато светът си затваря очите за био оръжията и ХАРП все така ще е.

    Коментиран от #6

  • 5 Иван.

    13 1 Отговор
    Хляб от години се прави от фуражно зърно, даже като се мине покрай пекарна или фурна не мирише както преди....
  • 6 Дарко Чернев

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "no name no face no number":

    Светът не си затваря очите затварят очите на масовият народ Това са задкулисни войни
  • 7 Дръжте се сериозно

    8 0 Отговор
    До края на юни 2019 си имаше валежи, та коя реколта е пострадала, настоящата или още не прибраната бъдеща? Или хипотетично поскъпва всяка че е по-удобно сушата да е оправдание

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 💀 Абе са Тва са подробности

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дръжте се сериозно":

    Щом са казали нема са да ни лъжат я 😂😅😂
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.