16 Февруари, 2020 23:23 2 804 14

Поскъпването на месото с рекорд от 18 г.

  • месо-
  • поскъпване-
  • инфлация-
  • заплата

Безработицата намалява. Ръстът на икономиката се забавя до 3,5%

Поскъпването на месото с рекорд от 18 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията постави 7-годишен рекорд. Годишната инфлация към края на януари е 4,2%, обявиха от НСИ. Това е най-бързото показване на цените от януари 2013 г. насам. Високата инфлация се дължи на поскъпването на храните, горивата и водата, както и на вдигането на цените на ресторанти, самолетни билети, фризьорски услуги и други, пише в. „Труд“.

При храните рекордьор е месото. За година цените на месото и месните продукти са нараснали с 18,9%, което е най-бързото им покачване от 18 години и половина насам. Голямо е поскъпването и при плодовете и зеленчуците – съответно с 12,2% и 7%. Цените на виното са нараснали за година с 4,8%, а на млякото и млечните продукти – с 4,2%.

Общото поскъпване на храните за година е със 7,8%, което е повече от увеличението на пенсиите. Заради ниските лихви по депозитите, които са близки до нулата, инфлацията реално топи спестяванията на хората и фирмите в банките.

Горивата за колите за година са поскъпнали с 10%, самолетните билети – с 11,7%, а водата за бита – с 4,8%.

Наред с повишаването на цените ръстът на икономиката се забавя. Брутният вътрешен продукт на страната за четвъртото тримесечие на 2019 г. е 32,372 млрд. лв. като нараства с 3,5% на годишна база, обявиха от НСИ. Това е най-слабият ръст на икономиката от една година насам. През предходните три тримесечия ръстът на БВП беше съответно с 3,9%, 3,8% и 3,7%. Причините за това е спад на инвестициите с 1,2% и на износа с 1,5% през последното тримесечие. Ръстът на БВП се дължи изцяло на потреблението, което нараства с 5% благодарение на увеличението на доходите.

Ръстът на икономиката на България е по-бърз спрямо повечето страни от ЕС. От обявените досега данни по-голям ръст на БВП е отчетен в Унгария (4,6%), Румъния (4,2%) и Литва (3,7%), а в Полша е колкото у нас – 3,5%.

Безработицата в страната продължава да намалява. През четвъртото тримесечие на 2019 г. безработицата е 4,1%, което е с 0,6% по-малко от същия период на предходната година. Безработицата вече е по-малка спрямо предкризисните нива от 2007-2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи Байо

    9 15 Отговор
    Народът прост не инвестира в акции, крипто, а търчи до банката да бута кеш и да чака да му се топят депозитите с отрицателните лихви. Е, заслужаваме си съдбата....
  • 2 А бе има и друга причина за по високите

    27 1 Отговор
    цени казва се горанофффф наредби разни борисоффф , и каква стана тя вдигнаха с 5 лева пенсиите па то инфлацията е толкова , тези специалисти като горанофффф докато са на власт цените ще си вървят на горе , никой не прави бизнес за спорта всеки очаква някаква печалба , колкото повече тиквеничетата натискат дребния и средния бизнес и правят всичко възможно да го затрият цените ще са само посока нагоре
  • 3 Обичам свинска пържола

    9 6 Отговор
    Вече няма пържоли, ще ям на Хасан салама. Жена ми е вегетарианка, ще яде на Мехмет краставицата
  • 4 Малчу от Факултету

    15 2 Отговор
    Не са бойти то бат Бойку ша упрай рабтата.

    Коментиран от #14

  • 5 Гост

    11 2 Отговор
    Е сега като се влезе и в еврото ще видите, дали няма да има спекулация. българетата са тарикати.

    Коментиран от #6

  • 6 GOVNOTO metev smsaKTB

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    SHTE VLEZE NAMAIKA TI U PUTKATA! ti ZASHTO NE KLECHISH I NE BLIZHESH NASRANIAT GUZ NA TUPAKA borisOFF,BRE MAIKATA DA VI EBA I NA DVAMATA?!
  • 7 Робот

    9 1 Отговор
    Шайката изплюска мръвките и вдигна цените СТАБИЛНО! Гадна Шайка !
  • 8 Xxxl

    6 1 Отговор
    Това е най -бързото.показване на цените от януари 2013 година насам ?
  • 9 Поправете ме

    4 2 Отговор
    ако бъркам, но всички беди са свързани с Китай, който е пъти по-засегнат от нас .. ама като ги наказва чичо Дончо, засяга и нас
  • 10 Гост

    14 1 Отговор
    Ей, добре че е НСИ, че да разберем, че сме цъфнали и вързали! А, то се бях притеснил, че нещо сме се завряли на дъното на блатото! Хубаво е човек да чете понякога НСИ! Идва му едно въодушевление, вяра в утрешния ден! Бе направо комунизъм! .... или Бойковизъм....
  • 11 ОТКАЧАЛНИК

    5 0 Отговор
    Е МИ ЩЕ ЯДЕМ МЕСИРКИ
  • 12 Новия билет

    4 0 Отговор
    Цените се вдигат за може след девалвацията на лева търговците да държат максимални стартови цени в евро. Демек с еврото ще ни се ехехеее е майката!
  • 13 боцмана

    5 0 Отговор
    А , добре сме , много сме добре , чакат ни да умираме! Ако не вярвате питайте стъкмист Бойко.
  • 14 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Малчу от Факултету":

    Как, ще запложда свине майки?
    Благодарете на бабх за цените, с техните измислени зарази, за да унищожат родното животновъдство.
    Брутални, арогантни, безкрупулни хулигани... това е бабх