10 Март, 2020 07:51 6 271 77

Защо в Русия фалират толкова много фирми?

  • русия-
  • икономика-
  • фирми-
  • състояние-
  • фалит

През 2019 година са били закрити над 611 000 руски фирми. Каква е причината за високата "смъртност" на бизнеса в Русия?

Защо в Русия фалират толкова много фирми? - 1
Снимка: Shutterstock

През 2019 всяка пета фирма в Русия е била закрита. Това става ясно от изследването на международната одиторска мрежа за консултации FinExpertiza. Почти половината от частните фирми, които междувременно са изчезнали от пазара, не са просъществували дори и една година. И в случая изобщо не става дума само за фирми-еднодневки, а и за сериозни и добросъвестни играчи. Каква е причината за тяхното закриване? И какво означава тази висока "смъртност" на бизнеса за руската икономика?

Рекордни фалити

Според данните на FinExpertiza, през 2019 година в Русия са били закрити 611 800 компании, а са били създадени само 264 600 нови. В изследването се отбелязва, че през последните години диспропорцията в полза на "загиващите" предприятия постоянно е нараствала. Само в рамките на 3 години броят на частните компании е намалял с близо една пета: през 2017 в Русия е имало 3,8 милиона действащи предприятия, а през 2019 са останали 3,1 милиона. Най-голямото измиране на фирми е било регистрирано през миналата година в Москва - 125 500 компании.

Авторите на изследването отбелязват, че независимо от някои противоположни мнения, дейността си в Русия прекратяват не само новите фирми. Повече от половината от закритите вече фирми са просъществували над една година, а близо 50 000 от тях - и повече от пет години. Само че делът на онези, които са се задържали на пазара по-малко от година, е твърде голям: 299 000 от близо 612 000 закрити фирми.

Кои фирми загиват

Част от тези фирми, по думите на експертите, биха могли да бъдат отнесени към категорията на "еднодневките". "В рамките на борбата срещу злоупотребите с данъци върху доходите, руската Федерална данъчна служба в последните години води активна дейност, за да не допусне използването на фиктивни фирми", каза за Дойче Веле Алексей Рибалка, експерт от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози.

Тази борба показва и резултати: ако през 2013 година като фиктивни са били отбелязани 30% от компаниите в Единния държавен регистър на юридическите лица, то през 2019 такива са били едва 4%. "Резултатът от тази работа естествено намери отражение в нарастващия брой на закриващите се фирми", смята експертът.

Президентът на FinExpertiza Елена Трубникова изтъква обаче, че втората и по-важна част от закриващите се предприятия са добросъвестни фирми, които не са успели да се закрепят на пазара. "Високият процент на ликвидация сред тези фирми поражда огромно безпокойство", казва тя. Според Трубникова, през миналата година са били закрити множество фирми в сферата на търговията на едро и дребно, които "реагират най-чувствително на промените в потребителските настроения".

Защо фалират новите фирми?

Като основна причина за "високата смъртност" на бизнеса анализаторката назовава слабото търсене и стагниращите доходи на населението. "Бизнесът трудно може да се развива, ако неговото производство не се купува", твърди Трубникова. За много предприемачи, особено от малките и средни фирми този факт се оказва сериозна спирачка, след като тежкият им труд не им осигурява съществени приходи.

Борис Титов, пълномощник по въпросите за защитата на предприемачите към руското президентство, също смята, че основната пречка пред малкия бизнес е намаленото потребителско търсене през последните години. "Няма как да се увеличи това търсене, ако държавата не положи специални усилия. Вторият важен фактор са административните регулации, контролът и надзорът. Нужно е те радикално да бъдат съкратени и опростени. А третият фактор е достъпното финансиране и евтините кредити", смята Титов. Според него, в момента е значително по-скъпо да се поддържа закъсала фирма, отколкото преди години. Затова щом бизнесът на хората не потръгне, те веднага го закриват. "Това им излиза по-евтино и е по-лесно."

Тайната на успеха

По думите на Титов руският пазар е препълнен от млади компании - т.нар. стартъпи. Според президентката на FinExpertiza, това развитие е проблемно. "Води се постоянна пропаганда сред хората да разкриват свой собствен бизнес, като им се внушава, че това е хубаво, лесно и интересно. Само че с гол ентусиазъм не може да се изгради ефективен бизнес модел", казва Трубникова. Тя добавя и още нещо: "Не е тайна, че в много случаи оцеляването на една компания на руския пазар зависи най-много от това дали ще успее да получи договор за големи държавни поръчки".

Експертите са единодушни в едно: унищожаването на фирми води до намаляване на икономическия ръст, снижаване на конкуренцията, засилване на ролята на държавния сектор и запазване на зависимостта от сивата икономика.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    51 31 Отговор
    Ами какво да се очаква от бананова република която дори и една ютия не може да направи.

    Коментиран от #71

  • 2 меркел

    17 21 Отговор
    дойче веле е герой,
    света ще направи свой!
    ще веете знамена на райха, ааа!!!
  • 3 Алекс

    36 22 Отговор
    Тепърва ще стават по - зле
  • 4 асдаа

    26 22 Отговор
    Те Шъ Съ опрааат ама ГРОБ ни затри окончателно.
  • 5 Едноличен търговец

    35 28 Отговор
    Русия развива своята реална икономика ,благодарение на санкциите на САЩ и ЕС. Там не става въпрос за фалит на фирми а за редуцирането им след бума на регистрация, който беше през 90-те.Тогава и при нас,всеки 3-ти беше едноличен търговец и си мислеше, че е направил летящ старт и ще забогатява.

    Коментиран от #6

  • 6 реалиста

    19 23 Отговор

    До коментар #5 от "Едноличен търговец":

    хахахха верваш ли си
    мухахахах
  • 7 Бесен язовец

    36 29 Отговор
    Цялата руска кочина е фалирала, вие за фирмите сте се разтревожили!
  • 8 Kрал Мас

    21 8 Отговор
    ГОСПОД ПРОЩАВА,АМА ИКОНОМИКАТА НЕ ПРОЩАВА.
  • 9 Монгола

    19 11 Отговор
    Суровини икономики, каквато е и руската са силно уязвими от финансови трусове, а свързаният с коронавируса спад на потреблението на нефт ще задълбочи още повече кризата в Русия в сравнение с нормалните икономики.
  • 10 Сандо

    21 16 Отговор
    За Русия ни стана ясно.Дайте сега данни за САЩ,за Германия,Франция,Италия и другите прогесивни страни.След това напишете и за България - колко са фалирали,колко изобщо не работят?
    И ни ивформирайте какво става с Уестингхауз,че ще се натикат в нашия АЕЦ?

    Коментиран от #11

  • 11 Само питам

    12 10 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Защо те е да знаеш, нали империализма се отива?
  • 12 Факти

    26 21 Отговор
    Кво се правите на улави, се едно не знаете. Тва са фирми, който са чужди западни, и се иснасят от Русия, заради санкциите. Вие руснаците не ги мислете, имат океани-морета, многобройни езера и реки, много много ресурси, земя, богата животинска флора и фауна. Ама не пройзвеждали битови стоко, ами умници тези необятни граници с тостера и миксера ли ще ги защитават или с ракети и самолети? Руснака е принуден да се надпреварват с държави, който винаги точат лиги за земята му. По добре, че монополите са фалирали в Русия. А вие бой ганьовци си гледайте вашата държава, защото под носа ви е бъкано с монополи и то съдещи България в международни съдилища(Пример ЧЕЗ) и много други. Плюс закона СЕТА да ви е честито. Ама тръгнали да дават акъл, за други държави.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Ами

    17 15 Отговор
    Гледайте бг и умножавайте всичко лошо по 20 и получавате русия.
  • 14 Истината

    19 14 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Руската икономическа криза е най-голямата икономическа криза в света, бе путлераст.

    Коментиран от #16

  • 15 Само питам

    19 13 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Има ли по тъпо същество от доброволния роб на руските роби?

    Коментиран от #18

  • 16 Бре бре

    9 8 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Българските политици ти разгониха фамилията и ти щот си с овчи характер и си цял жовот ниво хлебарка, не смееш да се опълчиш ти и много като теб, тръгнал да дава акъл другите как да живеят. Ами то от страни е смешно ганьовци ганьовциииии.

    Коментиран от #20

  • 17 Румен Илиев

    10 4 Отговор
    12-ти ти мислиш с главата си! Браво! Много малко хора са такива. Но явно пропиването на мозъци в България върви със страшна сила, другите не знаят на кой свят са. Браво пич!

    Коментиран от #19

  • 18 Ти си

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Робе 90-та г ти окрадоха икономиката монополките, робе търпиш и избираш такива политици, къде ти разплакват майката над 30г вече. Робе 13г си е европейското семейство а обикновенните хора все така бедни. Робе над 700г България е била под робства и диктати пък на мен ми викаш роб ахаха.

    Коментиран от #22

  • 19 Истината

    13 9 Отговор

    До коментар #17 от "Румен Илиев":

    Да тиражираш руска пропаганда не е мисловна дейност, бе приятелю. Звучи добре за русофилската душевност но няма нищо общо с икономическата реалност.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Кое е пропаганда, кажи и посочи, кое е тиражирал, като пропаганда???

    Коментиран от #23

  • 22 Истината

    14 11 Отговор

    До коментар #18 от "Ти си":

    Единствените роби сте тези на руската кочина. Икономиката на България засега се развива възходяща, но вие русофилите все мантрата за европейски диктат и бедност повтаряте!

    Коментиран от #24

  • 23 Истината

    12 7 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Изкарваш, че 20%от руските фирми, които са фалирала са били чужди и са избягали заради санкциите. Неграмотниците като теб дори не са наясно какво включват санкциите.

    Коментиран от #28

  • 24 Сериозно

    10 8 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    По данни на НОЙ 70%от българите взимат по 700лв заплата, кат си платиш ток вода телефон Интернет телевизия парно газ бензин данъци плюс дете ако имаш. Разбирам колко е възходящо всичко и разбирам, защо по статистика от десетилетия вече повече емигрират отколкото се раждат.

    Коментиран от #26, #30

  • 25 Гостилничаря

    16 7 Отговор
    Нормално, страна с вихреща се корупция и президентска диктатура. Огромни природни богатства и въпреки това беден народ и стагнация на икономиката. Същото както с Венецуела, бензина е по-евтин от водата и въпреки това всичко е мизерия.

    Коментиран от #44

  • 26 Гостилничаря

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Сериозно":

    Пише се НОИ, умнико, Ной е от друг филм.

    Коментиран от #31

  • 27 боза та дрънка

    3 10 Отговор
    Дойче лъжеле.Фантастика за психо русофоби.
  • 28 Ти пък

    9 10 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Вие руснаците не ги гледайте, тях са ги приели в Г20 тоест топ 20 най развити икономики. Или сте по големи разбирачи и е требвало да питат вас ганьовците с галошите, къде ринете гюбрето на село. По скоро си гледайте Уолстрийт, къде Китай поспря малко износа си и от 2008г не е имал по лош период.

    Коментиран от #32, #35

  • 29 Начо

    13 5 Отговор
    Фалират щото я управляват прости милиционерски пръчки

    Коментиран от #33

  • 30 Истината

    18 8 Отговор

    До коментар #24 от "Сериозно":

    Има макроикономически показатели, бе неграмотник. България никога не е изнасяла повече отколкото днес. Лошото е, че 90% от големите капиталисти са бивши комунисти или от ДС и не дават пари на работниците.

    Коментиран от #42

  • 31 А де

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гостилничаря":

    Рабира се че се пише Нои, а нещо повече да кажеш, за възхода на държавата, или истината боли.

    Коментиран от #34

  • 32 Истината

    10 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ти пък":

    Изобщо не я гледаме фалиралата руска кочина. Приета е по милост. А в същност е суровината икономика и зависи силно от износа най вече на въглеводороди.

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гостилничаря

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "А де":

    Не, пише се НОИ, не Нои тъй като е абревиатура.
  • 35 Истината

    7 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ти пък":

    И понеже си супер неграмотен ще ти кажа, че всички големи фирми са на Уолстрийт. Включително и руските Лукойл, Росснефт, ВТБ и прочие.

    Коментиран от #41, #48

  • 36 Истината

    12 6 Отговор

    До коментар #33 от "Я сиктир":

    Безродната руска измет винаги ще оплюе България и българите, но ще защити руската кочина!

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Ники

    13 6 Отговор
    Заради ниските цени на нефт и газ започват да теглят пари от резервният им фонд, забравих точното му нименувание там се вкарват пари добити от продажбата на нефт и газ над 42, 40 долара, могат да издържат една, две, или три години по този начин...а после? Рублата се обезценява, това ще породи огромно напрежение върху и без това обеднялото руско население, спад на БВП на странат, масови фалити на и безтова слабите им предприятия, и...печатане на пари без покритие, имали били природни ресурси..да, но не ги използват както трябва поради технологичната си изостаналост. Така че на Путин тази игра с цените на нефтопродуктите ще му излезе през носа...не на него, на обикновените руснаци. Историята се повтаря...помните СССР..нали?
  • 38 Я верно

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    По милост била приета, слушайте ганьо експерта докато рине на прасетата и мисли ли мисли. Що не приемат България по милост да там е разграден двор и всеки айде от мен да мине минаваш в нашия саюз, хахахсха смешко си. Като има ресурси и продава тва значи, че имат и пари.

    Коментиран от #45

  • 39 Де бе

    5 5 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Винаги ще предпочета България пред Русия. Но истината боли нали, ганя?

    Коментиран от #49

  • 40 Да бе...

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Точно така...и за какво??? За някакви си 100 рубли...пфууу...равни на 1 долар.
  • 41 Дааам

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Истината":

    И кво от тва. Пък аз ще ти кажа, че комунистически Китай му стихна малко окономиката и ония от Уолстрийт пак си брибират багажа в кашони. А хахахахахахахаха

    Коментиран от #47

  • 42 Моля

    7 6 Отговор

    До коментар #30 от "Истината":

    Макро икономически показател. Къде хванаха, че правителството на Герб лъже. Заради по малко внесения Нефт ли и ония си признаха. Ахаха аман от наивитети. То и в завода в който работя е Немски и захранваме половин европа с авточасти, ама на три смени взимам 700лв заплата. Браво на немците добре ни експлоатират.
  • 43 оня с коня

    6 6 Отговор
    Така и няма да се сети Дойче Веле че причината за Фалитите НЕ Е "Срутването" на Руската покупателна способност на Населението,а Факта че от Активен Туризъм в Цяла Европа и Шедро пръскане на Пари по Курортите НЕ ИМ ОСТАВА ВРЕМЕ да пазаруват в Страната си!
  • 44 Не не и не

    5 13 Отговор

    До коментар #25 от "Гостилничаря":

    Ама Русия не е като Европа с колониите, къде е крала ресурси с кораби и от това живее. Или Америка с над 200-те окупационни войни за ресурси. Само от Виетнам са изнесли толкова много силиций, че за тва станали лидери в правенето на компютри.

    Коментиран от #46

  • 45 Истината

    13 6 Отговор

    До коментар #38 от "Я верно":

    Ами виж колко рубли струва долара в Москва днес е колко е струвал преди един месец. Понеже си неук пак ти повтарям, че руската икономика е суровина а в Г20 са все държави произвеждащи продукция с висока принадена стойност.

    Коментиран от #51

  • 46 Истината

    16 5 Отговор

    До коментар #44 от "Не не и не":

    Да бе, всички народи от Урал до Владивосток са се присъединили доброволно към руската империя. Или Русия ги е освободила от самите тях?

    Коментиран от #55

  • 47 Истината

    10 5 Отговор

    До коментар #41 от "Дааам":

    Явно русофилията и американофобията увреждат централната нервна система.
  • 48 Да...

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Истината":

    На Уолстрийт са, там са листвани, те в момента търпят огромни загуби в момента от спада на цените, вероятно ще бъдат принудени да затварят временно производствени мощности. Това ще е много зле за икономиката им. Има вече информации че Централната им банка обмисля печатането на големи количества рубли. Може да се окаже в един момент че срива на Уолстрийт да засегне повече тях отколкото американците.

    Коментиран от #53

  • 49 Истината

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "Де бе":

    Винаги ще се изплюеш по България. Както подобава на русофил!

    Коментиран от #59

  • 50 Защото

    2 9 Отговор
    Има един руски лаф , от всяко дърво, свирка не става, още дълги години, ще си спомнят за чичко Ленин, както и ние..!)
  • 51 Ами да

    7 6 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    Ами нормално, като все повече си използват рублата долара да не е на почит. А и този който има ресурси и продава също има думата, защото от него зависи дали ще имаш стоката или не. И България да не я приеха в Европа, заради силната икономика? Приеха ни заради стратегическите граници,плюс разрушаването на Аец индустрия, за милярди, щом си тръгнал така да мислиш ти давам този пример

    Коментиран от #54, #57

  • 52 Истината

    7 4 Отговор
    Има мнение, че шайката на Путин нарочно не е подписала споразумение с ОПЕК за да предизвика спад в цените на Росснефт и другите фирми /до 30%/, за да ги изкупи на безценица.

    Коментиран от #56

  • 53 Шшшшът

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Да...":

    Има данни може да се окаже най вероятно та то емо чолаков казва по вярни прогнози от теб бе милия неориентиран ми той
  • 54 Истината

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ами да":

    Ако знаеш какви глупости си написал щеше да се гръмнеш!
  • 55 Баааа

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "Истината":

    Ами посочи къде са ги избивали масово, като индианците и къде са ги затваряли в резервати.

    Коментиран от #58

  • 56 Ами да

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    Айде и тоо разваления телефон. Имало мнение вика хахахахахахахаха

    Коментиран от #60

  • 57 На стоковите..

    7 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ами да":

    Борси си има цени, те не могат да ги променят както си искат. Той ти казва че тяхната икономика е суровинна, каквото изровят от земята с това живеят, това е белег на слабо развита в технолгично отношение икономика, казва ти че нямат продукти с голяма добавена стойност, като на развитите държави. Купуват от тях стомана например Германия, на цена колкото е на стоковата борса, после им продават БМВ за 80хил евро..например.Това е.

    Коментиран от #61

  • 58 Истината

    10 5 Отговор

    До коментар #55 от "Баааа":

    Ако беше чер руска история щеше да знаеш методите на генерал Ермолов при завладяването на Кавказ през 19 век. Цели села са били изгаряни заедно с жителите. Ама вие русофилите мислите, че руснаците винаги освобождават.
  • 59 Мани мани

    6 3 Отговор

    До коментар #49 от "Истината":

    Винаги бих защитил България и съм много по обективен от теб. Защото ако Америка или Русия направи нещо полезно, за България аз ще взема тяхна страна. А не съм като вас закърнели мозъци мислещи само лошото на едните или другите. При теб положението е по отчайващо твоето е диагноза. От тези психичните с разтройството. Нещо като расистите къде ксзват, че има само тяхна гледна точка. Не случайно Западните ти приятели, такива ги третират по специално.
  • 60 Истината

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "Ами да":

    Алтернативното мнение е, че Путин и Сечин са глупаци и са се провалили в рекета си към Саудитска Арабия.
  • 61 Здрасти

    5 6 Отговор

    До коментар #57 от "На стоковите..":

    Нуждаеш се от титан примерно а той се добива само в Русия ако ти кажа един милярд кво прайм тогава. Държави, като Саудинска Арабия живеят от износ и сумати българли се лупкат там, ама не давате саудитци за лош пример нали.

    Коментиран от #63

  • 62 Ами да

    6 6 Отговор
    Аре повече няма да пиша, а ве дразна а отивам да работя в немския завод щото половин часовата ми почивка свърши пък на края на месеца ще ми платят много па ри тва са 700лв на три смяни, направо да заобичаш тези монополи.Благодаря ти Европа.
  • 63 Хе...

    6 4 Отговор

    До коментар #61 от "Здрасти":

    Титан се добива само в Русия ли? Че и един милиард...хайде по сериозно, тази басни ги разказвай на някой друг, не на мене.
  • 64 Истината

    8 5 Отговор
    Е, че руската пропаганда толкова много ти е промила мозъка, че смяташ, че единствено в Русия се добива титан.
  • 65 стоян георгиев

    11 5 Отговор
    като фалира държавата е нормално да фалира и бизнеса.в русия всяка година потреблението намаля предвид галопиращата бедност,което води до фалити на фирмите работещи на свободния пазар.основните руски финансови ресурси изтичат в посока на въоръжаването и подпомагането на разни външни режими и политици.като сложим и финансовите западни санкции и се нарежда картинката.за съжаление процесите ще продължат в тази посока.затова и българските другари нещат при никакви обстоятелства да се заселват при своите идеини братя в бившото ссср е!ообикновенно руския народ деяни ,деяни и накрая като няма на къде избухва.

    Коментиран от #66

  • 66 Вярно е....

    5 4 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Това което пишеш е самата истина..друго няма какво повече да се добави.
  • 67 Факти

    7 5 Отговор
    Руснаците даже и да огладнеят. Имат алтернатива животни за ядене имат пре доволно. Ами да вида европейци, който разчитат само на магазините.
  • 68 Перник

    5 3 Отговор
    Дойче Зеле
  • 69 мани мани

    5 2 Отговор
    'щото са много търговците дето купуват от китай и препродават на блядовете, но блядовете се изучиха и почнаха да си ги купуват сами от китай нещата... други пък търгаши, уж се пишат за производители, а са пак търговци прекупвачи и не успяват да си пробутат китайските преправени стоки с ниско качество, та затова от стотици хиляди подобни фирмаджийници и цифрата им намаля, а и с тия високи данъци и такси, к'ва ф-ма да поддържаш? а пък и на големите им трябват работници, та нямат сметка да има мно' фирмаджии :) кой ше им бачка там за рублите? конкуренцията е свирепа, та гледат всячески да задушават малките предприемачи и малките са принудени да буфкат за големите или да напуснат просия, и да идат на запад да робуват на други подобни отрепки и те така на въртележката :) люш, люш, врът, врът :) и и и и и иииииии :)
  • 70 синоптик

    4 4 Отговор
    Кризитe в зaпaднитe икoнoмики ca прeдизвикaни oт cвръх-прoизвoдcтвo и прeдлaгaнe,дoкaтo в Руcия кризитe ce дължaт нa липcвaщa икoнoмикa.Зaтoвa при eднитe вaлутaтa cи зaпaзвa cтoйнocтa,a при другитe рухвa! Например у нас през 1990г магазините се изпразниха,храната стана с купони а долара литна.Докато на запад,при криза хората обедняват(поради липса на работа),но магазините са претъпкани със стока!И даже има спад.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 gnom

    3 2 Отговор
    Мале, що глупости сте изпонаписали тук! А защо 90% от регистрираните във ФАЩ фирми фалират до края на първата си година?? Проверете го! И фалитите им продължават на жалките остатъци от фирми и през следващите години, при условие, че са освободени от данъци през първите 5 години!
    И колко фирми фалираха в България, по времето на управление на Б.Б.? Що не коментирате това? И колко хора напуснаха страната по тази причина?? Говорим си за милиони човеци! Можещи, знаещи, предприемчиви в детеродна възраст! В никоя война България не е губила такъв потенциал и население и от двата пола!
  • 73 1944

    4 3 Отговор
    рублата се срина до две стотинки. това лято се очакват ята агресивни мамашки по черноморието за мъже.
  • 74 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    КРЕТЕНИ И ПЕДАФИЛИ всеки ден сънуват Русия да загине, за се затвори кепенци..питайте Напалеон,Хитлер как се справиха...

    Коментиран от #75

  • 75 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #74 от "соросоидни кърлежи":

    другар в русия за последните 100-120 години са умрели от глад над 10 милиона човека,тва дори и в африка е непостижимо!
  • 76 мнение

    0 0 Отговор
    все едно чета за България...
  • 77 бих дал живота си само за Русия

    0 0 Отговор
    Русия е велика за ужас на боклуците и тъпанарите!