9 Август, 2012 12:06 606 0

НСИ: Износът на България за ЕС е 9.6 млрд. лв.

  • бвп-
  • износ-
  • ес

 

През периода януари - май 2012 г. износът на България за ЕС запазва нивото на стойностния си обем от същия период на предходната година и е в размер на 9.6 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния, Франция и Белгия, които формират 71.4% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия и Словения, докато най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Малта. През май 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 5.1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.1 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2012 г. се увеличава с 9.6% спрямо същия период на предходната година и надвишава 11.6 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Португалия, а най-голямо намаление - при вноса от Малта. През май 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, нараства с 15.8% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.7 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2012 г. е отрицателно и възлиза на 2 073.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 533.3 млн. лева. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а най-голям спад - при износа от сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" .

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-голям спад - в сектора "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА