Last news in Fakti

9 Април, 2020 20:37 7 517 6

Задължиха Google да си плаща

  • google-
  • франция-
  • медии-
  • съд-
  • решение

Търсачката трябва да се издължи на френските медии

Задължиха Google да си плаща - 1
Снимка: Shutterstock

Търсачката Google трябва да плати на френските издателски компании и новинарски агенции за повторно използване на съдържанието им. Това реши Органът по конкуренция на Франция. Решението е в резултат на жалба на синдикатите, които представляват френската преса. „На практика Google нанесоха сериозна и непосредствена вреда на печатния сектор на фона на и без това крехкото икономическо положение на издателите и информационните агенции”, се посочва в мотивите на решението на френския орган по конкуренцията.

През 2019 г. Google спря да показва фрагменти за новини от европейски издатели в резултатите от търсенето за своите френски потребители, за да се съобрази с новия европейски закон за авторското право. Франция беше първата държава в Съюза, приложила новата Директива за авторските права през март 2020 г., чиято цел е да компенсира издателите финансово. Местните медии обаче се оплакаха, че Google отказва да плаща за показването на техните материали онлайн.

Новата Директива за авторското право на Европейския съюз беше приета окончателно преди година. Държавите членки получиха 24 месеца време да я транспонират в националните си законодателства. Основната цел е регулация на онлайн пространството според съвременните правила, а също и ограничаване монопола на технологични гиганти като Facebook и Google.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тост

    23 1 Отговор
    А едно време всички се бутаха да ги намират лесно чрез търсачките... Обикновено забравяме смисъла на нещата и от къде сме тръгнали.
  • 2 Соросоид

    31 4 Отговор
    Очевидно светът започва да се връща към нормалността. Не може една свръхмощна корпорация да контролира целия информационен поток - да налага условия и, и ако не те устройват - и изпадаш зад борда и фалираш. Това и алчността на хората зад Alphabet Inc ще ги затрие. Все повече държави ще се опъват на Google Big Brother. Тонът зададе Китай, последва го Русия, сега и европейските държави една по една започват да се осъзнават. Фейсбук върви по този път. Към 01.2020 г. имат под 2 мил. юзъра за Китай (1.5 млрд. население) и под 8 милиона за Русия (145 мил. население). Очевидно светът може да живее и без Google, Facebook.

    Коментиран от #4

  • 3 СПРАВЕДЛИВ

    18 2 Отговор
    Информационните гиганти трябва да се научат да си плащат в Европа,защото никой не е задължен да им предоставя безплатно съдържание.Лошо са научени - безплатният обяд е най-вкусен.Сега започва да им горчи в устата,защото най-после Европейската ковисия се изправи срещу авантаджиите.
  • 4 ManOfSteel

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоид":

    В Китай ограниченията са много. A за Русия нещо си се объркал - 81 милиона са потребителите.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Соросоид

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ManOfSteel":

    Според The Guardian, публ. от 2019 г. - западна соросоидска медия, където пишат само истината:

    Facebook said in November that it had 6.2 million users in Russia, a number dwarfed by the 70 million Russians who use VKontakte, the country’s most popular social networking website.

    Къде прочете, че има 81 милиона потребители на фейсбук в Русия?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.