Last news in Fakti

11 Септември, 2012 18:51 2 084 15

Неграмотността процъфтява

  • образование-
  • грамотност-
  • ес-
  • изследване

Всеки пети гражданин на Европейския съюз не може добре да чете и пише. Това се съобщава в изследване проведено по поръчка на Европейската комисия. Такъв висок показател на неграмотност е сигнал за тревога, особено по време на икономическа криза. Единствено добре подготвените абсолвенти могат да намерят място на пазара на труда и да допринесат за развитието на икономиката.

„Налице е парадокс! Във време, когато писането и четенето станаха особено важни в един цифровизиран свят, нивото на владеенето им не е на висота. Трябва колкото се може по-бързо да поправим тази грешка”, коментират еврокомисари. Инвестицията в повишаване на грамотността на хората във всички възрасти е важна за икономиката, тъй като от това ще спечели както населението, така и обществото.

Авторите на изследването са убедени в необходимостта от качествено и безплатно начално образование за всички.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mitev1

    0 3 Отговор
    егати ужаса новина за неграмотноста и самата тя написана с правописни грешки

    Коментиран от #4, #13

  • 2 NIAMA GRESHKA

    2 0 Отговор
    Господин Митев, вие сте пример за това колко неграмотен е и българинът започвайки с думата "егати". Второ новината няма нито една правописна грешка.

    Коментиран от #15

  • 3 Тони

    2 0 Отговор
    Лошото е, че неграмотните не се срамуват от това и всячески се опитват да изтъкнат по разни социални мрежи, форуми и т.н.
  • 4 realen

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "mitev1":

    "Всеки пети гражданин на Европейския съюз не може добре да чете"
    Ето ви и реален пример - господин mitev1
  • 5 бънди

    1 0 Отговор
    В това изречение няма грешка , само да те светна ! И спрете да следите как хората пишат коментарите си в мрежата ,защото (говоря за онези които пишат на кирилица и очевадно са горе долу грамотни) в повечето случаи хората допускат така нар. type-in грешки...на клавиатурата ..Все пак тук не сме официални , дори новинарите са хора и им се случва , имайки предвид ,че пишат сума статии на ден , а и граматиката си е едно необятно море ..случват се грешки . Думата "егати" е съвсем нормална за разговорния език , а тук ползваме точно това ... така ,че оставете хората намира ! Пишете на кирилица , разбираемо и нормално ... тва е . Не е нужно да пишем префърцунено в мрежата,а в др случаи ;) аре не се впрягайте толкова :Д
  • 6 ПАБЛО

    0 0 Отговор
    Има ли българския език дума "Й" ?

    Коментиран от #7

  • 7 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПАБЛО":

    Пабло, давам ти пример, за да разбереш:
    Елена остави чантата си на ръба на масата. Чантата Й падна на земята.
    Надявам се схвана, кога се ползва "Й".
  • 8 слона

    0 0 Отговор
    Проблемът не е само в правописа. Наблюдава се е изключително непознаване на историята. Днес прочетох и статия уж разкриваща секретни архиви от правителствено заседание за етническо прочистване на турци в/от България през 1989г.???? А това беше 1985г. Който не е съвременник обаче ще се обърка още повече. Да не говорим за статията за Че сега и за обвиненията преди година от А. Райчев и последвалата истерия наскоро, че Левски бил терорист. Неграмотността покрива за съжаление всички сфери от живота ни. Аз съм убеден, че пишещите с граматични грешки и особено тези които използват шлокьовица /пример за употреба на ь, вместо й/ на латиница, не само че не уважават езика, но и себе си и въобще не са наясно със себе си. Разбира се голяма част го правят нарочно - нали виждате че правописа се контролира от софтуера - подчертава ви с червено сгрешените думи, за да ги поправите. Ако не го правите, вие не уважавате другите и себе си и може би това е форма на протест, кой знае. Един вид - каквото и да ви напиша ще го лапнете. Нали сте зомбирани от глупост и тъпота. Всеки народ си заслужава политиците /и медиите/халтурата/
  • 9 Буквичка

    0 0 Отговор
    Прост народ - слаба държава и лесно се управлява ! Цел на всички български държавници и европейски съюз !!!
  • 10 Буквичка

    0 0 Отговор
    Прост народ - слаба държава и лесно се управлява ! Цел на всички български държавници и европейски съюз !!!
  • 11 ПАБЛО

    0 0 Отговор
    Напоследък в България (особено в Интернет средите) много често се забелязва неправилна употреба на „й“ (и-кратко), най вече в два случая:

    там, където буквата „и“ е с ударение (ѝ). Тъй като при някои клавиатурни подредби знакът ѝ не присъства, изписването на имена като Даниѝл, където ударението се пада на второто „и“ често ще се напише като Данийл, което е грешно. Неправилно е и използването на и-кратко при изразяването на местоимението от женски род, където книжовният език изисква употребата на ѝ;
  • 12 перо

    0 0 Отговор
    Ако в ЕС процента е 20 , то у нас е 41 , а всъщност много повече, тъй като изследването обвхваща само ученици над 15 години /средно 16годни/, а 30процента от българските граждани са приключили с образованието преди тази възраст , което праща процента функционално неграмотни към 56. Като прибавим тъй наречената вторична неграмотност, наследена от социализма разпространявана чрез самите учители, която представлява всъщност ограмотяване в антиценности и на практика е антиграмотнст, то процента сигурно отива над 70. Според изследването средното представянена българчетата е под това на Турция. А при предишното изследване сме били още по-зле.
  • 13 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mitev1":

    Ти щото си невероятно грамотен и пишеш без грешки!
  • 14 mitev1

    0 0 Отговор
    Всеки сам избира до къде да доведе интелектуалното си ниво, затова преди да оценявате останалите погледнете първо себе си.
  • 15 mitev1

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "NIAMA GRESHKA":

    Коментара ми наистина е написан просто и неграмотно за да може такива като вас Г-не , да го разбират.