Last news in Fakti

4 Юни, 2020 05:00 3 842 15

4 юни 1880 г. Ражда се левът в Царство България

  • лев-
  • валута-
  • царство българия

Фискалното счетоводство се води във френски франкове

4 юни 1880 г. Ражда се левът в Царство България - 1
Снимка: БГНЕС

На 4 юни 1880 г. Второто Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев, която е равна на 100 стотинки и на 1 френски франк.

Левът е паричната единица на България, емитирана от Българската народна банка. Името му произхожда от левъ - остаряла форма на думата „лъв”, употребявана през XIX в.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато през 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.

В първите години след Освобождението в обръщение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.

Основната част от тях са сребърни руски рубли, навлезли масово в страната по време на войната, но има и екзотични монети, като тунизийски, ирански или индийски, част от които вече не се използват и в страните, в които са емитирани.

Фискалното счетоводство се води във френски франкове, като държавата изкуствено поддържа завишен курс на сребърните монети, за да не обезцени спестяванията. Това довежда до допълнителен прилив на сребърни монети от съседните страни, засилен и от забраната за използване на чужди сребърни монети в Османската империя през 1883 г. До 1887 г. чуждите сребърни монети се използват широко в България, наред с българския лев.

Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Основна цел на БНБ през следващите години е да увеличи дела на банкнотната емисия и постепенно да наложи в страната фактически златен стандарт, като количеството на сребърните монети бъде намалено чувствително.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммммммм

    27 7 Отговор
    Последните 30години освен хартия и мастило друго няма в лева.Преди на тях пишеше че са обезпечени със злато и други активи сега са си хартийки с ниска покупателна стойност.Но все пак си ги предпочитам пред въвеждане на еврото

    Коментиран от #2, #4, #14

  • 2 Последно време печат нови банкноти

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ммммммм":

    без покритие с предтекст, че по-трудно за фалшифициране били.
  • 3 БНБ

    19 5 Отговор
    Ражда се 1880 и умира някъде след 1990, когато БНБ започва да печата ментета.
    Първо 50лв, после жълтите 100лв, 200, 500, 1000, 1000(без бандерол) и дотам.
    Деноминацията и валутният борд бяха последните пирони в ковчега.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Диверсант

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ммммммм":

    С изчезването и на тези хартийки България ще бъде тотално окупирана. Една държава е независима тогава когато има своя банка, своя валута. Какъвто и ще да е курса спрямо другите
  • 5 среднощен

    10 2 Отговор
    Младата българска държава е "охажвана" от силните по това време европейски банки - предстои не само политическото, но и финансово преразпределение на интересите в новоосвободените български земи..? Трупали са се държавни дългове не толкова поради необходимост, а най-вече заради политическите борби на младите лобита и обвързването им с финансовите институции на Великите сили тогава..? Русия "благославя" "връзването" на "младия лев" с "франка"...? Това още веднъж показва, колко близки като интереси са били Романови с новите буржоазни сили в Европа и че разпадането на Османската империя е от "далече планирано"... С емитирането на "българския Лев" България смело върви по пътя на суверенитета..!
  • 6 Диверсант

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "БНБ":

    На тези банкноти бяха отпечатани ликовете на националните ни герои, които бяха смачкани от великия американски долар. Случайно ли мислиш беше това????
  • 7 Другия с коня

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "БНБ":

    След Руския Окупатор,който превърна Царство България в руски Колхоз, е все едно каква е валутата в него....Къде ви е Царството,Българи...Къде е Архива на Царство България.. И златния му резерв от 44 та...

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Диверсант

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Другия с коня":

    На КОЗЯК откъдето ви плащат. Ама то трябва акъл да се сетиш като си вземеш дажбата да се замислиш откъде идва
  • 9 Гост

    15 5 Отговор
    Добър или лош,, левът е на 140 години! Срамно е това, че се оставихме да ни води за носа държава с история, малко по-дълга от тази на българския лев! А още по-срамно е, че днешните послушници искат да го заменят с измислената валута на измислен съюз! И после ми кажете колко зависими сме били от Русия!

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ванга

    0 2 Отговор
    лева скоро ке умре !!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ванга":

    Ке умре като имаме политици като сегашните.