9 Юни, 2020 16:10 4 655 18

Търговците на горива: Цената на петрола ще върви нагоре

  • петрол-
  • горива

В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват

Търговците на горива: Цената на петрола ще върви нагоре - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение, коментира Георги Тенев", юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК.

В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.

Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев. Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло. Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове. Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.

Стойността на фючърсите на сорта Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, нарасна със 1,7 на сто до 43,02 долара за барел. Котировките на Брент са превишавали символичния праг от 43 долара за последен път на 6 март 2020 година. Американският лек суров петрол поскъпна също с 1,7 на сто спрямо петък и се търгува за 40,22 долара за барел. Повишението се дължи на решението на министрите от ОПЕК от 6 юни да подкрепят най-мащабното в историята свиване на добива на черно злато от 9,6 милиона барела дневно с още един месец - до края на юли.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    38 2 Отговор
    За нас ще върви да! То е ясно и вечно.
  • 2 Ахахах

    21 9 Отговор
    Не, няма! Ще върви надолу! Стремглаво! Колкото и да се надявате, ще падат цените още! Бас?
  • 3 ооо дааа

    62 3 Отговор
    И ТРИ ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ ДА СТАНЕ И ДА НИ ГО ПОДАРЯВАТ,ЦЕНАТА У НАС ВИНАГИ ЩЕ Е НАГОРЕ....ВЕЛИКИ СМЕ....И ГАЗТА ПАДА,НО ПАРНОТО ЩЕ ВСЕ НАГОРЕ....И ВОДАТА НИ КРАДАТ И ИЗТОЧВАТ ЗА ВЕЦОВЕ,НО БИЛО ТО СУША..../И МНОГО,МНОГО ДРУГИ/ ДА НАИСТИНА НЯМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТАКЪВ ОГЛУПЯЛ И ОСЛЕПЯЛ НАРОД!!!!!!!!!ФАКТ
  • 4 да де

    35 2 Отговор
    Между цената на петрола и цената на горивата у нас винаги има "малка" разлика, вторите винаги са нагоре независимо от цената на първите.
  • 5 Кадилак мачка зазка

    9 13 Отговор
    Русия натиска ОПЕК за да вдига цената на петрола ,зад всичко е ръката на джуджето
  • 6 Мим

    32 1 Отговор
    Егати и чорбаджииското разсъждение,понеже хората почнали да пътуват и веднага дай да вдигаме цените.Ей такива измислени богаташи обирджии не ни трябват.Петролът още си е на цените ,те мислят как да грабят народа.
  • 7 Гроб

    46 1 Отговор
    Първо се обясняваха, че хората не пътували и не можели да свалят цената щото имали разходи въпреки, че петрола го взимаха без пари. Сега ще го вдигат защото почвало да се пътува. Кога има средно пътуване бе ващо маме герберско крадливо.
  • 8 СПИН

    17 1 Отговор
    Аз се запасих с едни 18 тона на ниската цена,и има да си пътувам.Седят ми на слад в теникии за мед,на пчелина.Да го духат копелетата,дето съсипват народа.Пожелавам им.......а,не моа съм токоз гаден :)
  • 9 Айде че много се забавихте

    17 1 Отговор
    Даже се чудя как са още ниски, принципно тука не се влияем от световната борса , тука Златев казва колко да е горивото🤔
  • 10 що е то ценови клапан

    12 1 Отговор
    Когато петролът поскъпва тук веднага поскъпват горивата. Когато цената на петрола пада, у нас горивата се задържат на същото ниво. Когато петролът пак започне да поскъпва, горивата поскъпват отново. И т.н.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 соросоидни кърлежи

    9 2 Отговор
    виж ги тези хубавци,били следили цените ..като сте толкова внимателни как пропуснахте че тези цени от половин година паднаха над 70% ,дори имаше моменти когато нямаше никакво търсене, ама на вашите фирми цените все бяха към 2лв., в същото време нормално търгуваха при Марешки и др.нормални бензиностанции към 1.35.лв..мМръсни мафиоти
  • 13 ле ле

    8 0 Отговор
    Юриста го бутат на първа линия да каже добра новина на народа..сега цените няма да бъдат примерно 2.50 или 2.70лв а по скромно 2.45лв....Няма как..все пак и те са хора ,трябва да изкарат някой лев..ЗАЩОТО все работят на загуба, само и само да е добре за народа...
  • 14 Пешо

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Търговците на горива: Цената на петрола ще върви нагоре. То било ли някога да кажат че ще падне, те, брокерите, разни експерти по всичко, а и не слизат от телевиора тия гадини.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АХ ти проста Овцъ

    2 1 Отговор
    Георги Тенев
  • 17 1234

    3 0 Отговор
    ами сега почвайте да вдигате пропорционално $30 барел- 2.10, $45 барел- 2.80, $50 барел -3,20 и т.н че да не вземете да фалирате де!
  • 18 прррц

    2 0 Отговор
    като падаше цената нямаха, къде да го съхраняват сега, като почне да се вдига ще реагират мигновено.... ама картел нЯмА