Last news in Fakti

11 Юни, 2020 13:16 1 563 4

Шефът на "Булгаргаз" разкри откъде идва разминаването в прогнозните цени на газа

  • булгаргаз-
  • парно-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • николай павлов

КЕВР и "Булгаргаз" не работят с една и съща формула

Шефът на "Булгаргаз" разкри откъде идва разминаването в прогнозните цени на газа - 1
Снимка: БГНЕС

КЕВР и "Булгаргаз" не работят с една и съща формула при изчисляване и прогнозиране на цената на газа. Това стана ясно от думите на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов в студиото на bTV.
По думите му КЕВР явно стъпва за определяне на прогнозните цени на спотовия пазар, доколкото "Булгаргаз" се движи по динамиката на пазара.

По думите на Павлов би следвало цените да се определят на месечна база и според пазара. Шефът на "Булгаргаз" обаче отказа да коментира действията на КЕВР и формулата на изчисление, която те ползват.
Очаква се в края на годината страната за започне да получава азерски газ, който обаче да е по-скъп. Павлов и тези условия отказа да коментира, въпреки че каза, че суровината не би следвало да е по-скъпа и това да окаже влияние на пазара. В момента се водят преговори с банките за осигуряване на банковата гаранция.
Николай Павлов определи като изключително тежки преговорите с "Газпром" за намалението на цените на газа - последните две седмици се е водил пазарлък за 20 цента. "В крайна сметка си ги взехме тези 20 цента", похвали се Павлов.
"Извоювахме си тази отстъпка, а не сме отишли в Брюксел да си вземем чека с намалението", коментира Николай Павлов по повод на това, че предоговаряне на цената на руския природен газ започна най-късно и то след решение на Европейската комисия.

Павлов не отговори на въпрос дали България е започнала най-късно предоговарянето от всички страни, обхванати от решението на Брюксел, както и дали България е страната, договорила най-малка отстъпка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    20 цента!!! Супер! Две седмици .... хрантутници!
  • 2 Ломбов

    5 0 Отговор
    Онзи Иван Иванов голяма пръдня бе, уж голям демократ пък само лобира за КЕВР, все едно им е адвокат, та вече знаете - няма скромни и почтени - това са идиоти, които дойдат ли на власт правят най-големите поразии
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СемткаСиОтворете

    3 0 Отговор
    Абе като с бензина са нещата, отворете една сметка за газ на домашен потребител и ще видите, че суровината с транспорта през 5 държави е по-ветина отколкото таксите за пренос примерно в София. Не може да говорят непрекъснато за цената на газа м/у дръжавите, а да не кажат, защот тя съставя едва 50% от цената, която крайния потребител плаща.
    Докато не почнат да се задават такива въпроси, не може да ме убедиш, че софийските тръби и фактуриране е по-скъпо от суровина и транспортни такси на 5 държави примерно.