Last news in Fakti

17 Юни, 2020 13:57 3 259 17

Минималните заплати скоро ще се определят според икономическите дейности

  • заплата-
  • синдикат-
  • работодатели

Трябва България да бъде модерна държава, с модерни работодатели, модерни синдикати и добър социален диалог

Минималните заплати скоро ще се определят според икономическите дейности - 1
Снимка: Shutterstock

Минималната работна заплата от догодина ще се определя по сектори и по категории труд, съобщиха на пресконференция представители на синдикатите, бизнеса и правителството. Според страните в Националния съвет за тристранно сътрудничество е важно да се запазят колкото може повече кадри в България, съгласиха се партньорите в преговорите.

Днес бе подписано Национално тристранно споразумение за преодоляване на икономическите и социалните последици от кризата с коронавируса.

Целта на това споразумение е преодоляването на националните дисбаланси - бизнес среда, икономика, демография, пазар на труда и социална защита. То е между правителството, синдикатите и работодателите.

"Трябва България да бъде модерна държава, с модерни работодатели, модерни синдикати и добър социален диалог. Решихме да заровим томахавките и след осем месеца срещи на разменни начала успяхме да постигнем консенсус по много теми, имаше и компромиси", заяви бизнесменът Кирил Домусчиев. "Таргетът ни е в рамките на следващите 6-8 месеца да бъдат стартирани съответните законодателни постъпки или реформи. Не трябва да чакаме следващите 10 години и тези неща трябва да се случат в рамките на мандата на това правителство, за да създадем една среда за правене на бизнес и социална среда. Това национално тристранно споразумение ще има сериозно значение за преодоляване на кризата с коронавируса", настоя той.

Според него национален приоритет трябва да е влизането на България в ОИСР, Шенгенското пространство и чакалнята на Еврозоната.

Другите приоритети трябва да са борба със сивата икономика и корупцията, демонополизацията и картелите. Разработване на стратегия България 2030 за подпомагане на индустрии у нас, които имат конкурентни предимства сред останалите в ЕС. Ускорено изграждане на е-управление, ограничаване и намаляване на административната тежест над бизнеса, облекчаване на дейността на малките и средни предприятия.

На свой ред енергийният министър Теменужка Петкова благодари на социалните партньори за подписаното споразумение, защото по думите ѝ то е изключително важно, защото определя визията за развитието на България в различни сектори от икономиката ни. Сектор "Икономика" е този, който пряко засяга всеки българин и домакинство, както и българския бизнес. От това как ще се развива енергетиката ни от тук нататък, ще зависи колко конкурентноспособни ще бъдат българският бизнес и икономиката", посочи тя.

Приехме разработването и приемането на енергийна стратегия на България до 2030-а с хоризонт до 2050-а. Този документ ще даде ясната визия за това какво ще се случва в сектор "Енергетика", пречупено през призмата на европейската зелена сделка. Договорихме се за разработването на ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн, комплексът, който е енергийното сърце на България, свързан с развитието на въгледобива, производството на ел. енергия. До голяма степен именно този комплекс гарантира енергийната сигурност на страната", посочи тя.

"Безспорно друга важна тема е пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България, защото години наред сме една от последните страни членки на ЕС, която не го е сторила, но имаме ангажименти, които трябва да спазим. Либерализацията ни ще мине през няколко фази, като срокът е между 3 и 5 години", пресметна Петкова. Българският потребител трябва да бъде максимално защитен, защото сме едни от първенците по енергийна бедност в ЕС, отбелязва "Стандарт".

"Либерализацията на пазара на електроенергия не може да се случи с преференциални договори с централи за изкупуване на енергия на преференциални цени", посочи на свой ред Васил Велев от АИКБ.

Икономическият министър Емил Караниколов настоя, че тристранното споразумение е със статут на национални приоритети – работници, работодатели и правителство. "То засяга много теми – бизнес, икономика, социална защита, образование, демография, и др. задължения, които съвместно трябва да изпълним", посочи той. Караниколов обяви, че правителството е приело решение за увеличаване на капитала на ББР със 140 млн. лева, във връзка със стабилизирането на ПИБ. "До десетина дена ще има допълнителна информация за това", каза той.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров каза, че в това споразумение има една важна мярка за стабилизиране на държавните предприятия в сектор "Енергетика", както и да се проследи дефицитът в НЕК и да се изготви план за компенсиране.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усеин

    5 28 Отговор
    Бог да закриля и пази моя лидер Бойко Борисов 🙂
  • 2 Ивайло

    31 1 Отговор
    Абе сладки и добри приказки, ама ще си бъдат само на хартия, като всичко друго в България!!!
  • 3 Библейско

    19 0 Отговор
    Нещо като Тайната вечеря, но всичките са Иуди и тоя път за народа Спасителят го няма.
  • 4 нире

    7 6 Отговор
    Бойко е велик доживотен лидер на народа.
  • 5 аха

    16 1 Отговор
    Сега ще турят заповед на назначените капиталисти по колко да плащат.Нещастни същества малоумници.
  • 6 Уохааааааа

    13 0 Отговор
    Захранването на рибките официално започна.
    Лапай,лапай народе обещанията,бързо забравяй досега к'во е било 30години,светли бъднини те чакат и се приготвяй да гласуваш без значение за кого.
    Ти само гласувай,ние другото ще си го наредим,не ни мисли.
  • 7 зара

    8 0 Отговор
    10% На Господ, 10% на държавата, това е истината иначе сега ни крадат 62-63% от това което изработим или спечелим, 20% ДДС на всички стоки които купуваме, електричество, вода, 32% осигуровки, акцизи на горивата цигарите, алкохола че и 10% на това което е данък печалба. Пълно ограбване на и без това обеднелия българин.
    Това си е съвременното робство, има го навсякъде, но едно е да заработиш 600-700 евро бруто в България, друго е 3000 евро в ЕС. Помислете какво остава и в двата случая. Боже пази България!
    Да сте видели политик да Ви каже това или да поиска да направи нещо за да подобри живота ни? Не, само ще ни ограбват всякак за има по-вече за законно лобистко крадене на парите които ни взимат насила чрез закони, които не смятам, че са справедливи. Те са ограбващи.
  • 8 ужас

    9 1 Отговор
    Това е пълна глупост,, Разделяи и владеи" раздли хората на различни сектори и после да видим дали ще се вдигне минималната заплата. Това се прави в името на работодателите
    Кои ще се бори за по големи минимални заплати в предприятия в които няма "синдикати". Или имс ама те са назначени от шефа на завода
  • 9 Пешо

    7 1 Отговор
    Големите предизборни локуми започват. Боко се страхува да няма шут .
  • 10 Така работи...

    4 3 Отговор
    Финландия, Швеция, Норвегия и Дания. Те нямат минимална заплата като нашата, но имат минимално възнаграждение за даден сектор.
  • 11 Йфейь

    9 0 Отговор
    Само че тук се разбира криво тая формула .Излиза началника и ти казва 350лв ако не искаш чаоо... и да видим колко ще е минимума на плащане. До сега иска не иска началника плаща някакъв определен минимум

    Коментиран от #13

  • 12 тоест

    3 0 Отговор
    тоест, ОТПАДА минималната заплата.
  • 13 Домакин

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Йфейь":

    Именно затова, ако минималното заплащане стане браншово, началника ти няма да може да каже 350, а ще бъде принуден да плаща адекватно.
  • 14 ПАРАЗИТИИИИИИ

    2 0 Отговор
    ДЕБЕЛИНАТА НА ВЪЖЕТО КАКТО И ДЪЛЖИНАТА МУ СКОРО ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ СПОРЕД ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
  • 15 БОКО ПАЧКОВ

    1 0 Отговор
    ДА НИ Е ЖИВА И ЗДРАВА СПЯЩАТА МУТРА !
  • 16 БпБ

    1 0 Отговор
    "Трябвa Бългaрия дa бъдe мoдeрнa държaвa, c мoдeрни рaбoтoдaтeли, мoдeрни cиндикaти ..." зaяви бизнecмeнът Кирил Дoмуcчиeв. ГЕЛА най-честния бизнесмен в България ! Номер едно ! Боже пази България !
  • 17 птш

    0 0 Отговор
    80% от говореното е за енергийния сектор. За заплатите разбрахме, че ще се правят компромиси. Кой ще прави компромиси? Работникът, нали? 30 год. работещите р частния сектор правят компромиси със заплащането на труда им. И след този тристранен диалог Велев пак ще започне с ударите върху правата на работещите. Останаха ли изобщо някаква права на работниците?!