Last news in Fakti

26 Юни, 2020 12:50 1 248 3

Продемократичните бизнеси в Хонконг се страхуват от новия закон за национална сигурност

  • хонконг-
  • китай-
  • закон за национална сигурност-
  • протести

През май китайският офис за връзка в Хонконг заяви, че подобни компании нарушават принципите на свободния пазар

Даниел Лий, собственик на книжарница в Хонконг, разказва, че след избухването на продемократичните демонстрации миналото лято е имал приток на нови клиенти, търсещи книги за политически протести. Сега обаче той се страхува, че ще трябва да свали някои бестселъри от рафтовете, като например „Силата на безсилните“ на Вацлав Хавел или колекция от разкази на очевидци на Инцидента на площад Тиенанмън от 1989-а. Причината за неговите опасения е именно новият закон за националната сигурност, който Пекин се стреми да наложи. Това предаде Reuters. 

„Ако един ден те определят нецензурираните книги като опит за подкопаване на държавната власт, бихме имали малък шанс да продължим нашия бизнес“, заяви Лий.

Новият закон, предназначен да забрани онова, което Пекин нарича сецесия, дестабилизиране и външна намеса в Хонконг, ще бъде приет от върховния законодателен орган на Китай в навечерието на 23-ата годишнина от предаването на специалния автономен район на Народната република.

Въпреки че за момента самия законопроект не е показан публично, мнозина се опасяват , че той ще бъде използван за заглушаване на несъгласието.

Лий вярва, че неговата книжарница, както и редица други бизнеси, определени като „жълти“ - подкрепящи продемократичното движение, ще бъдат нарочени.

"Те могат сами да тълкуват закона, могат да арестуват когото си искат и се страхуваме, че и ние ще бъдем арестувани", заяви Дейв Лий, един от основателите на HK Protect, който продава каски, респираторни маски и друго оборудване за протестиращите. "Ако нещата наистина стигнат толкова далеч, ние или ще затворим, или ще си тръгнем", допълни той.

В отговор на подобни опасения главният администратор на Хонконг Кари Лам отговори, че новият закон няма да засегне правата и свободите на жителите на града. „По-голямата част от хората в Хонконг, които спазват закона и не участват в актове или протести, които подкопават националната сигурност, няма да бъдат засегнати“, обясни тя.

Има признаци, че "жълтите" бизнеси са проблем за Пекин. През май китайският офис за връзка в Хонконг заяви, че подобни компании нарушават принципите на свободния пазар и „отвличат“ икономиката за политически цели.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император на Третия Рим

    1 0 Отговор
    И с основание. Скоро ще почнат да се страхуват и тайванските жълтури с английски имена.
  • 2 да де

    2 2 Отговор
    Моля обяснете като какво е това продемократичен бизнес все си мислех, че бизнеса си е бизнес.

    Коментиран от #3

  • 3 капиш

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Продемократичен бизнес е като нашото ишлеме. Демек хонконгските ибрикчии, които изнасят за ФАЩ националното богатство на Китай за жълти стотинки.