Last news in Fakti

17 Юли, 2020 18:24 2 111 6

Главният прокурор на САЩ обвини Apple, Google и Microsoft в сътрудничество с китайското правителство

  • сащ-
  • apple-
  • googe-
  • microsoft-
  • китай-
  • уилям бар

„Айфоните нямаше да се продават в Китай, ако бяха "непробиваеми" за китайските власти“, твърди Уилям Бар

Главният прокурор на САЩ обвини Apple, Google и Microsoft в сътрудничество с китайското правителство - 1
Снимка: Shutterstock

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар разкритикува публично американските технологични гиганти Apple, Google и Microsoft заради близките им отношения с китайското правителство. Той дори предположи, че базираният в Купертино производител на iPhone е предоставил на Пекин достъп до своите устройства. Това предаде Reuters.

Бар, който нападна американските технологични компании за начина, по който правят бизнес в Китай, изнесе реч в Президентския музей на Джералд Р. Форд в Мичиган.

„Корпорации като Google, Microsoft, Yahoo и Apple са показали, че силно желаят да си сътрудничат с Китайската комунистическа партия. ККП мисли за десетилетия и векове напред, докато ние сме склонни да се съсредоточим върху следващия тримесечен доклад за приходите. Американските технологични гиганти си позволиха да станат пешки на китайското влияние“, заяви главният прокурор на САЩ.

Едно от най-сериозните твърдения на Бар се отнася до Apple. Той предположи, че производителят на iPhone по някакъв начин предоставя на китайското правителство достъп до своите устройства.

„Айфоните нямаше да се продават в Китай, ако бяха "непробиваеми" за китайските власти“, продължи той.

Apple многократно е отказвал да предостави на Съединените щати достъп до своите смартфони, твърдейки, че такъв подход би компрометирал сигурността на всички потребители на компанията. През годините ФБР е искал от базираният в Купертино технологичен гигант да отключи устройства, използвани от терористи и престъпници. Компанията обаче е отказвала всеки път, принуждавайки властите да се насочат към хакерски решения на трети страни.

Бар обяснява, че технологичните гиганти трябва да застанат заедно срещу натиска на китайското правителство.

„Ако стоят заедно, те ще дадат достоен пример на други американски компании в съпротивата срещу корумпираното и диктаторско управления на Китайската комунистическа партия“, обясни той.

Не е изненадващо, че никой от технологичните гиганти, посочени в последните обвинения на Бар, не коментира въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тия съвсем изтрещяха

    12 1 Отговор
    Сега е момента американските ИТ-гиганти да се изнесат в Китай и Русия :))
  • 2 1234

    6 0 Отговор
    Да се изяснят Вашингтон кво ,иска,дали да не плащат заплати и китайците да им бачкат за купа ориз и да ги крадат,или да си бачкат в Щатите и всичко типтоп
  • 3 Подобни американски

    1 0 Отговор
    компании са хиляди. Дадоха им технологии, сега се чудят , кой им сра в гащите. Просто малки недостатъци на капитализма. Сега взеха да врякат срещу комунизма. Жалка работа.
  • 4 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Бар е прав!

    Коментиран от #5

  • 5 3836

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Викаш не може ККП да слуша , това право има само ЦРУ .........
  • 6 България над всичко

    1 0 Отговор
    Абсолютно вярно щракаш в гугъл мап за китай северна корея и скрита инхормация защо защото са в комбина с жълтите