Last news in Fakti

2 Октомври, 2012 10:37 660 1

Ръст на работните места в софтуерните компании

  • работни-
  • места-
  • ръст-
  • софтуерните-
  • компании


Софтуерните компании отчитат ръст на работните места от 10% през последните две години и очакват тенденцията да се запази.
Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година. Това става ясно от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия”, което беше представено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) на пресконференция.

Проучването е изготвено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и включва статистика за периода 2009 – 2011 г., както и прогнози за 2012 година. То е осъществено в периода март – април 2012 г., сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация (БУА). Над ¾ от участващите в него компании (31) са с българска мажоритарна собственост.

Устойчив ръст на продажбите

Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., на годишна база, а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година. Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът на износа през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването. През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52 процента. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

Заплащане и човешки ресурси

Въпреки, че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени ниско - платени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката. Напротив -  през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нарастнала с 10% спрямо 2009 година. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25 процента.

Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца, става ясно от Барометъра.

Предстои представянето на първоначалните изисквания на софтуерната индустрия към българската образователна система на пресконференция през октомври 2012 година. Освен информация за острия дефицит на кадри, софтуерната индустрия се нуждае от качествен скок и реформа на училищното и университетското образование, както и професионалното развитие през целия живот. БАСКОМ ще постави въпроса за изграждане на икономика на знанието като стратегически обществен и държавен приоритет с изключително значение за бъдещото развитие на България.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ahaha

    0 0 Отговор
    о да има има, "Търсим 20 годияен с 19 годияен опит, да програмира абсолютно всичко сам, да кара бус, да сипва кафе, да ходи да подава декларации в почивния си ден, да няма отпуска, да е доволен на 500лв. и да го снимаме с камери нон стоп, защото е тъп служител а ние сме богове и ако искаме няма да му плащаме защото той няма комунистическо потекло като нас, затова ще види той как щего прецакаме"