29 Юли, 2020 23:31 5 594 34

ЕБВР е против 10-годишната давност

  • левове-
  • пачки-
  • ебвр-
  • даавност

Преди седмица българските депутати приеха единодушно на първо четене внесените от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за задълженията и договорите

ЕБВР е против 10-годишната давност  - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) изрази загриженост относно предложените промени в Законa за задълженията и договорите, които налагат 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица, съобщи БНР.

Промените ще се прилагат и за физически лица, за които кредиторите са получили изпълнителен лист или са започнали съдебни производства.

Ако текстовете бъдат в сегашния си вариант, новите изменения ще имат значително негативно въздействие върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика, предупреждават от банката.

Преди седмица българските депутати приеха единодушно на първо четене внесените от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за задълженията и договорите. Измененията предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    95 8 Отговор
    Няма милост, Европейската централна банка, филиала на Дойче банк ще дере кожи докато мърдаш и на наследници до десето коляно

    Коментиран от #2

  • 2 Густо, майна!

    24 55 Отговор

    До коментар #1 от "Диверсант":

    Ами да му мислят тези,който взимат! Тези които дават трябва да бъдат обезпечени,инапе няма да дават за в бъдещете, ако не се гарантира възвращаемостта, тиквоч! Не може само да взимаш!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Фейк

    85 6 Отговор
    В целия ЕС ,има давност,явно това е фейк,бг са единствените без давност за физически лица в ЕС
  • 4 хахаха

    35 9 Отговор
    ЕБВР не знае с кого си има работа - с Обединени Български Пр.стаци и Д.ебили. Дръж се, Европо - жална ти мамма!
  • 5 от майната си

    67 4 Отговор

    До коментар #2 от "Густо, майна!":

    А тия дето дават не трябва ли и те да помислят на кой дават?
    Търговският риск трябва да е разпределен еднакво между двете страни! Не може само едината страна да лапа а другата само да плаща.
    Разбирам да ги дават без лихва тогава държавата да ги пази - ама не си знаят парите и пак хленчат. Няма година в новата история на БГ от 97 ва на сам в която банките да са на загуба!

    Коментиран от #7, #18

  • 6 Диверсант

    46 1 Отговор

    До коментар #2 от "Густо, майна!":

    Тук не опира въпроса само до един банков кредит. И това е най малкия проблем,защото банките на обикновения човек дават пари само със железни гаранции. Аз не живея в България близо 20 години, имам друго гражданство и преди година разбирам случайно че ме търсят за данък на кола която съм продал 1997 година Справката в КАТ показва че такава кола не съществува. И от какъв зор трябва да платя близо 1000 лева
  • 7 München

    5 30 Отговор

    До коментар #5 от "от майната си":

    Колега, не си прав!!! Ако имаш спестявания в банката, нали искаш да ти е гарантиран депозитът? Как да стане това със споделен риск, както предлагаш?

    Коментиран от #9

  • 8 Малее

    21 1 Отговор
    Как хитруват нашите мутри за да им излезат на чисто сметките. То е ясно, че обикновен човек няма да го чакат повече от година-две и ще го пребият и вкара в затвор. Ала нашите я с имунитет, я с охрана, та доста ги устройва това, ала европейците са се усетили, че пак шмекеруват.
  • 9 от майната си

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "München":

    Колега, има фонд за гарантиране на влоговете, който се пълни от банките и тези вноски и риск са включени в цената на кредита - тук не споря че е правилно но няма нищо общо с търговския риск. Всеки който извършва търговска дейност го прави за да печели, но допуска и че може да изгуби и ако се случи второто си понася последствията. Както важи това за всеки бизнес така трябва и да е за банките! Ако не могат да стигнат до правилните хора които да кредитират - отпадат от играта, просто е. По време на финансовата криза 2008 г. банките в България реагираха супер неадекватно и това коства много на икономиката на страната, а реакцията им беше свръх агресивна спрямо клиентите си защото банките са свръх защитени от законовата рамка.

    Коментиран от #13

  • 10 Манги

    25 1 Отговор
    Искам Закон за фалит на Физически лица
  • 11 Критичен

    0 4 Отговор
    пак лобизъм надушиха от ЕБ .....
  • 12 Баровеца-СФ

    12 1 Отговор
    Банка отказва рефинансиране на свой коректни клиенти! Започват да се пазят евентуално заради 10г давност 😃
  • 13 Казуар

    7 17 Отговор

    До коментар #9 от "от майната си":

    Парите за гарантиране на влоговете от небето ли падат. Никой не пита и не казва кой ще плаща сметките на тези които взимат заеми и след това не ги връщат, а това е кражба.10- 15 процента от тях нямат намерение да ги връщат.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Ами КТБ

    11 3 Отговор
    Ами КТБ? Значи след 4г. всичко ще е пито, платено? Значи близките до управляващите ГЕРБ си спасиха милионите с врътки, прихващания и цесии, а обикновените хора, или наследниците им, за горницата над 100 хиляди евро да пият след 4г. на 6.11.2024г. една студена вода ли? Тези , които приеха единодушно на първо четене внесените от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за задълженията и договорите, помислиха ли за това? При такива крупни далавери и престъпления не трябва да има давност, за да може виновниците да си получат заслуженото , а дребните вложители над 100 хиляди евро, които са нямали връзки с управляващи и силни на деня тогава и сега, не са правили врътки с цесии и прихващания , да си получат парите!
  • 15 от майната си

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Ако някой е взел заем от банката и тя 10г. не е намерила начин да си уреди взаимоотношенията с него - при положение че преди да му отпусне кредит го е проучила до девето коляно значи банкерът не си е свършил работата. А фонда се пълни от лихвите по кредитите - с други думи от печалбата на банката. Тези които са запалили банката и с този закон и без него пак не си плащат!

    Коментиран от #28

  • 16 Бачо Киро

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Напротив, прав е. Банките трябва да носят отговорност за лошия мениджмънт. Не може да си смотан и некадърен, а после все да държавата да те вади от блатото с парите на всички, ти си я караш пак както си знаеш и в добавка продължаваш да търсиш пари от червените заеми, въпреки че са наляли милиарди пак в теб. Не може банките да не носят риска от некадърната си дейност. Това също е бизнес, като си некадърен да го вършиш - затваряш. От 1976 обаче всичко де факто е в ръцете на банкерите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Онуфри

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "от майната си":

    Рокфелер - " Дайте ми правото, да печатам парите, на една държава и аз, никога няма да се интересувам, кой ще я управлява! Това, колега, достатъчно ли ти е! За повече, нямам време!
  • 19 Някой си

    19 0 Отговор
    Загрижили се значи?!
    А за ония 75 милиона на фирма с 2000 лв капитал?
    За тях не ги ли е грижа?
    Или те са за Доган и Шиши, там проблем няма!
  • 20 Шефьор

    24 0 Отговор
    Коя банка ще е съгласна на 10г. абсолютна давност? Никоя?Защо? Нещата са прости. Всяка банка в едно с другите банки изтискват и без това отънелия портфейл на българина.
    1.Непрекъснато повишавващи се банкови такси. Всики може да види с колко са се повишили тези такси за последните 5г.
    2.Нито една банка в България, по време на кризата 2008-2009г. не въведе отлагане на плащане на лихви и главници по кредити на граждани. Действие с мотгив: Да не разрушим банковата система.
    3.Абсолютно никаква гъвкавост от страна на банките по отношение на закъсали кредитополучатели в последните 10г. В резултата маса хора напускат България, защото с тези доходи в България те немогат да си обслужват кредитите. Вече липсват и кредито получатели.
    4.Почти всички банки създадоха свои колекторски фирми на които фиктивно продаваха проблемните си кредитни портфейли. Тези дружества в повечето случаи купуват тези портфейли между 5% и 15% от стойността им, но немогат да ги съберат, поради ред причини, първоизточника на който е НИСКИТЕ ДОХОДИ В БЪЛГАРИЯ.
    Сега понеже правителството на Бойко Борисов вижда, че излизането на почти един милион гласоподаватели от този омагьосан кръг е свързано с напускането на страната, се сетиха и разбраха, че най-важното нещо са хората. Не банките. Ако няма хора в държавата ни за какво са ни банки?
    ЕБВР едва ли стига пряко до физическите лица получатели на кредити в България, поради тази причина изказването, че е загрижена е смешно и не касае пряко нейн
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    Мутри,само обирате хората,трябва такъв закон
  • 22 А ТЪЙ ЛИ

    6 0 Отговор
    А ЗАЩО В ГГЕЙРОПКА ИМА ТАКЪВ ЗАКОН А В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ЗАЩО БЕ ТЕРОРИСТИ?
  • 23 Митко

    3 2 Отговор
    Случаен не взима голями кредити и после..... Забравя да ги върне.
  • 24 ДС Ванче караПраси

    5 2 Отговор
    Ако знаете колко стотици милиони необезпечени заеми има да връща ДС-ДПС-глигана Шиши, ще разберете защо вместо отпадане на давността се въвежда "10-годишната абсолютна давност"?! Едно време му викаха "отряазване на опашката"! Освен това страхът, че след 01.10.2020 може да дойдат големите западни банки и да фалират днешните мутро-български перални-банки - някои от които офшорни франчайзи - кара ДС-патриотарстващата СГАН да бърза с "евро-законодателството"!

    Коментиран от #25

  • 25 Чакъра

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДС Ванче караПраси":

    Поради тези причини Кобурга с МВР-глав-секретар БОКо премахна наказателната и личната материална отговорност на банкерите за даване на необезпечени кредити!

    Коментиран от #34

  • 26 волен сидеров

    4 0 Отговор
    ЗА ТОВА ВСИЧКИ БАНКИ В ЕДНО С ЕВРЕИ И КАБАЛА ЩЕ ФАЛИРАТ
  • 27 Софиянец

    5 0 Отговор
    Асоциацията на Вечните дръжни- филиал София е твърдо ЗА 10 годишната абсолютна погасителна давност. Ако текстовете се променят и засегнат физически и юридически лица, за които кредиторите им са си извадили изпълнителен лист и нищо не са събрали досега. То тези хора около един милион и половина със семействата им няма да имат избор за икономическо бъдеще в България. Ще се изнесат да работят в държави където станадарта на живот е по-висок от българския и където провителството мисли за избирателитне си. Да ако текстовете се променят и останве вечния длъжник със семеството си, то до две три години няма да има банки които да дават заеми, защото няма кой да ги взима. Е, за това съм загрижен, даже моята грижа е още по-голяма от тази на ЕБВР и банковия ни некъдърен сектор у нас.
  • 28 Казуар

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "от майната си":

    А лихвите банките ги взимат от добросъвестните платци.
  • 29 chi

    3 0 Отговор
    Тия да не се месят щото са мутрозащитници!
  • 30 45321

    5 0 Отговор
    13 ГОДИНИ ВЕЧЕ МЕ ТОРМОЗЯТ БАНКИ ПОСЛЕ ЧСИ ПОСЛЕ КОЛЕКТОРИ..ТОВА ТРЯБВА ДА ИМА КРАЙ..МИСЛЯ ЧЕ ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ СРЕЩУ ПРАВОТО НА НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА ПРОДЪЛЖИМ НОРМАЛНО ЖИВОТА СИ СА ЛОБИСТКИ В ПОЛЗА НА ЧУЖДИТЕ БАНКИ КОИТО РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ. САМО ПЕЧАЛБИ ОБЯВЯВАТ А ДЕРАТ ПО 100 КОЖИ ОТ РЕШИЛИТЕ ДА ОСТАНАТ В РОДИНАТА СИ.
    ДНЕС ЧЕТОХ ЧЕ КОЛЕКТОРИТЕ КОИТО ПОВЕЧЕТО СЪЩО СА ЧУЖДЕНЦИ БИЛИ ПРОТИВ..АМИ ПОВЕЧЕТО КОЛЕКТОРИ СА МУТРИ И СИ ОТВОРИХА И ФИРМИ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ЛАПАТ.
    ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО ЗА ХОРАТА НАД 1000000 СМЕ..ТРЯБВА ДА ИМА ШАНС ЗА НАС ЗА ДЕЦАТА НИ И ВНУЦИТЕ.. НИ...
  • 31 кои

    1 0 Отговор
    Kъм ĸpaя нa юни 2020 бaнĸитe oтчитaт пeчaлбa в paзмep нa 515 млн. лв..ЗА ТОВА КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ..!!!
  • 32 Покровител

    4 0 Отговор
    Прави са, трябва да ги послушаме, че 10 годишна давност не е добра идея и да я направим 9 годишна.
  • 33 Гниди

    2 0 Отговор
    Яжте ми х*я , ненаситни ламтурници !Години наред ме тормозеха за 15 лева , които платих като последна сметка към български оператор , но впоследствие заявиха ,че са дължими и ми искаха 400 лева с лихвите !
  • 34 Стоян 30

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Чакъра":

    Как се живее сас 250лв пенсиа постоянно тарса са тегля кредит вече имам 10 изпълнителни листове 100% инвалид на 38г не мога да работя миэерни ниски доходи хората са длажници по кредити. От 2008г ме карат да плащам но не мога да ги плата.