Last news in Fakti

4 Октомври, 2012 12:38 1 200 1

България извън Топ 400 на университетите в света

  • класация-
  • "таймс"-
  • университети

Нито един български университет не попадна в Топ 400 на най-престижните висши училища в света в ежегодната класация Higher Education World Reputation Rankings на влиятелния британски вестник "Таймс".
Начело в списъка е Калифорнийският технологичен институт в САЩ, а на второ място - британският Оксфорд, но англичаните също отчитат нерадостна тенденция: че останалите техни академии са изпреварени от американски и азиатски конкуренти. На трета позиция е американският Станфорд. Харвардският университет изненадващо изпада от Топ 3 и е поставен на четвъртото стъпало.
САЩ са „пласирали“ най-много висши учебни заведения в Топ 200 – цели 76. Великобритания е на второ място с 31. Доста английски институти обаче са се плъзнали надолу в листата или изобщо са отпаднали. Кеймбридж се е смъкнал от шеста на седма позиция, докато Кралският колеж в Лондон запазва осмата.
Експертите отбелязват силното присъствие на Китай в класацията. В Азия най-добрият университет обаче е в Токио, който заема 27-о място. Пекинският университет е 46-и в света.

Швейцарският институт по технологии в Цюрих заема 12-о място. Нито един руски университет не попада в първите 200.
За разлика от Русия Близкият Изток попада в списъка на първите 200 с три университета. Африка също има своето място в класацията с университета в Кейптаун.

Единственият представител на Балканите е Турция,
която има три университета в топ 225. Сред първите 300 университета фигурират пет турски висши учебни заведения.

Класацията за висше образование на "Таймс" се базира на 13 ключови показатели на университетите, включително преподаване, научни изследвания, международни дейности.
За изготвянето на списъка са анкетирани 16 500 водещи световни учени и експерти в различни области, анализирани са 6 млн. научни статии и 50 млн. препратки в медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор
    Ха, ха, ха... Иринче с тая статия не откриваш топлата вода.
    Аз едвам завърших средното си образование, а след това изкарах 3 (ТРИ) ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ! Едва ли след средното съм станал по-умен, че да ги завърша. Зора беше да влеза-после всичкото е пълен т...к!
    Става въпрос за "реномирания" ВТУ.