24 Август, 2020 23:30 2 074 8

Близо 80% от тютюна е прибран

  • тютюн-
  • производство-
  • цена

Активната кампания по изкупуване на стоката от тазгодишната реколта ще се развие най-интензивно през ноември и декември 2020 г.

Близо 80% от тютюна е прибран - 1
Снимка: БГНЕС


Близо 80 процента от тютюна в България е прибран. Това съобщиха от "Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010" /НАТ-2010/.

При четирите сортови групи отглеждани в страната - "Басми", "Каба Кулак", "Бърлей" и "Виржиния", прибраните обеми тютюнева суровина са различни. От двете дребнолистни сортови групи ориенталски тютюн "Басми" и "Каба Кулак" са достигнати съответно нива от 95 на сто и 87 процента, а при едролистните сортови групи в сушилните и складовете на тютюнопроизводителите вече са налични 70 на сто от "Бърлей" и около 55 процента от "Виржиния". На фона на ежедневни наблюдения от страна на експерти на асоциацията и регулярни посещения от специалисти-технолози от търговските оператори на тютюневите полета, сушилните и складовете на земеделските стопани, към момента се констатира много високо качество на тютюневата суровина. По мнение на бранша, беритбата на тютюна от настоящата реколта ще приключи на 100 процента до края на септември.

Очаква се при оптимални климатични условия, през втората половина на октомври и през целия ноември да се извърши заготовка на суровината във формата, под която се продава на търговските фирми, с които тютюнопроизводителите имат предварително сключени договори - в кашони и селска бала. Активната кампания по изкупуване на стоката от тазгодишната реколта ще се развие най-интензивно през ноември и декември 2020 г. и ще приключи напълно през януари 2021 г., когато ще станат ясни крайните за сезона произведени количества тютюн, както и финалните изкупни средни цени по сортови групи, посочват от асоциацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доган

    3 1 Отговор
    Аферим! Ашколсун!
  • 2 ПУШАЧА

    3 2 Отговор
    Обичам да пушим в компанията на непушачи!
  • 3 НА ПОМАЦИТЕ ЛИ

    2 2 Отговор
    ЩОТ НАС БЪЛГАРИТИ ОТ 20Г. НИ ОТКАЗАА ДА ПРИЕМАТ..
  • 4 НАЙ-МРАЗИМ

    3 1 Отговор
    КАТО ПУША-ДА МИ ЯДАТ НА МАСАТА..АМА..ХАА..

    Коментиран от #5

  • 5 ПУШАЧА

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "НАЙ-МРАЗИМ":

    А аз мразим да ми казват много пушиш!
  • 6 Гацо

    0 0 Отговор
    Са че налапа 🐽 пеевски ...
  • 7 Президенша

    3 5 Отговор
    А Радев от Харманлийското село и Деса защо не си се върнат по родните села и да помагат на тяхните съграждани при прибирането на тютюна??? Прибирането на тютюно ти отива повече Радев от размахването на юмрук слушам наше величество олигарско???
  • 8 Голема заблуда

    0 0 Отговор
    Що не кажат от т.н. асоциация, ако не ги е срам, колко хиляди тона ще произведат през тази година?
    При критикувания социализъм произвеждахме до 170 000 тона годишно. А сега ... си траем и чакаме "помощи" за "запазване поминъка на хората" Щуротии.