Last news in Fakti

3 Септември, 2020 23:31 2 936 22

България с най-голям спад в ЕС при продажбите на дребно

  • евростат-
  • спад-
  • продажби на дребно

Изненадващ спад на продажбите на дребно в ЕС на месечна база при стагнация в България

България с най-голям спад в ЕС при продажбите на дребно - 1
Снимка: БГНЕС

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха изненадващо понижение през юли въпреки отмяната на голяма част от ограничителните мерки, свързани с коронавирусната пандемия, като спадът се водеше от двуцифрени понижения при продажбите на дрехи и на обувни принадлежности, показват данни на "Евростат", цитирани от БНР.

В същото време продажбите на дребно в България останаха почти без промяна след два поредни месеца на слаби повишения, като спрямо година по-рано продължават да бележат най-солиден спад в рамките на ЕС, отчита официалната Европейска статистика.

През юли 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо с 1,3%, заличавайки част от нарастването с 5,3% месец по-рано, докато в рамките на целия Европейски съюз се понижиха с 0,8% след растеж с 5,1% през юни.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 0,4%, а в рамките на целия ЕС с 0,7% след техен растеж с по 1,3% през юни.

Евростат посочи, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната останаха през юли на нивата от предходния месец и се повишиха с 1,5% на годишна база, но продажбите на нехранителни стоки отбелязаха спад в рамките на юли с 2,9% и бяха с едва 0,5% над нивото им година по-рано. Силен пад с 10,6% на месечна и с цели 25,8% на годишна база отбелязаха продажбите на текстилни изделия, обувни принадлежности и дрехи.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се понижиха през юли с 2,3% спрямо юни, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с едва 0,1%, а на автомобилните горива - с 4,6 на сто.

В същото време европейската статистика отчете, че продажбите на дребно в България се повишиха през юли с 0,1% спрямо юни, когато нараснаха за втори пореден месец с 1,0%, следвайки срива с 20,1% през март и понижението с 2,0% през април.

На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава най-големият в рамките на Европейския съюз за трети пореден месец. През юли те се понижиха със 17,5% спрямо юли 2019 г. след спад с 20,4% през май и с 18,1% през юни.

Това е поредният най-солиден спад в рамките на целия ЕС на годишна база, като по този показател нашата срана е следвана през юли от Малта (понижение с 8,1%) и Люксембург (с 6,1%). Най-голямо повишение на продажбите на дребно през юли е отчетено в Ирландия (повишение с 9,1%), Литва (с 6,8%) и Нидерландия (с 6,0%).


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    45 0 Отговор
    Еха патриотите махнали от новата проектна конституция,точката за задължителна казарма.И на нейно място има точка за по-лесно вземане на българско гражданство.Е те това вече е баш наглост,те ги разследват за продажба на гражданство.Нагли крадци.

    Коментиран от #2, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 йгггфдфхйй

    36 0 Отговор
    Какви патриоти са това щом продават българско гражданство на всеки било то агенти на чужди служби, терористи , мафиоти, наркотрафиканти трафиканти на хора и оръжие . Грешка те маи не са патриоти а трафиканти на хора, с това им се пълни гушката и партината каса?
  • 8 Христов

    50 1 Отговор
    Единствената държава която не подпомогна населението си. България
  • 9 Корона вируса

    31 0 Отговор
    Изкара това което ГЕРБ се опитваше да прикрие години наред.
  • 10 мършата мухобойко казва че всичко е стаб

    23 0 Отговор
    мършата мухобойко казва че всичко е стабилно
  • 11 Бурканбанк

    12 2 Отговор
    "Отбелязаха ИЗНЕНАДВАЩО понижение".
    "Се свиха ИЗНЕНАДВАЩО с 1,3%".
    Кое му е изненадващото, бе? Като затваряхте държавите си и народите си не знаехте ли, че ще сринете икономиките си? Знаехте, но не ви пукаше. Но ще има възмездие! Хората вече имат толкова много източници на информация, че който иска може да види истината за коронаизмамата и всичко свързано с нея. Не можете да заблуждавате хората повече. Германците започнаха с големите протести. Лондон ги последва. Очакваме Франция, Италия и Испания в следващите няколко месеца, когато икономиките им съвсем ще колабират. А ако и американците най-накрая решат да извадят пушкалата, които са накупили, срещу политиците (вместо да се избиват един с друг с тях), тогава и там ще стане изключително интересно. Възмездието идва!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ужасът

    21 0 Отговор
    Със заплатите и пенсиите на Бойко, как да си купиш нещо. На пенсионерите дават по 50лв, а техните заплати СИ вдигат с по 30%. Добре е нали?

    Коментиран от #21

  • 17 коло

    8 0 Отговор
    Защо ли???
    Но сме първи по много други неща.
  • 18 ЕБЛИЧа

    7 0 Отговор
    инфлация 50 % та кво друго ще да е
  • 19 бокошкафа

    2 1 Отговор
    парите ви са сигурно място в моя шкаф. в гардероба на шефа на ДАИ

    ВЪВ КАСИТЕ НА КМЕТОВЕТО ОТ ГЕРБ И НАЙ ВЕЧЕ В КЪЩАТА В МОНАКО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 политика

    2 0 Отговор
    Това се дължи на "добрата" политика на правителството по време на пандемията! В другите страни подпомагат бедните, у нас подпомагаме хотелите, казината и футболните клубове! А цените на храните не спряха да растат!