Last news in Fakti

11 Септември, 2020 11:54 2 768 7

Това е една загубена година

  • истанбул-
  • турция-
  • бизнес-
  • търговия-
  • туризъм

Със 75% се е сринал броят на чуждестранните туристи в Турция

Това е една загубена година - 1
Снимка: Shutterstock

Чужденците ги няма и сред търговците в цяла Турция цари разочарование. "Отварям рано сутрин и работя до късно вечер, но никой не влиза. В някои дни успявам да продам само един единствен сувенир", казва търговец. Друг пояснява: "Всички трупаме дългове. Търговията не върви. Вече не може да си плащаме наема. това е една загубена година".

Дори луксозни хотели като "Пера палас" са минали на кризисен режим заради пандемията. Преди 130 години той е бил построен специално за пътниците на Ориент експрес. Гостите на хотела и днес се посрещат като кралски особени или президенти. Отсядала е и Агата Кристи, която е написала някои от криминалните си романи. Днес повечето от всичките 115 стаи са щателно дезинфекцирани, но стоят празни.

"2019 г. беше фантастична година за нас със заетост между 70% и 95% на стаите, но през тази година натоварването спадна драстично. Първо на 20%, после на 10%, а в моменти достигахме и до нула", коментират от управата на хотела. Всички страдат от удара, който пандемията нанася на туризма.

Положението е най-драматично не само в Истанбул, но и на турската Ривиера. Месеци наред километричните плажове на Анталия бяха пусти, а повечето хотели - затворени. Едва от началото на август започнаха да идват туристи и то от Русия, след като тамошното правителство разреши чартърните полети до южната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    10 2 Отговор
    Като ли че в България е шербет

    Коментиран от #7

  • 2 5ко

    20 4 Отговор
    Това е целта на измислената пандемия. Най - мащабният грабеж в човешката история.А наднационалният капитал в лицето на световните банкстери ще се пооблажи.
  • 3 Людоед Всеядов

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Отсядала е и Агата Кристи, която е написала някои от криминалните си романи.
    Бравос - евала на такива журналисти! А аз досега си мислих, че тя е написала всичките си романи...

    Коментиран от #4

  • 4 ford

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Людоед Всеядов":

    Аз го разбрах, че там е написала някои от романите си (съмнявам се, но е възможно)
  • 5 Илюминати

    13 2 Отговор
    Богатите станаха по-богати, а бедните по-бедни.

    Коментиран от #6

  • 6 така е то

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Илюминати":

    Бедни, но пък чисти. Чисти, но пък "яко ще мрат". Ще мрат, но с намордници.
    Спрете света, искам да сляза.
  • 7 dsсса

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    В България е шербет, ама са сгрешили бурканите. Вместо захар и розова вода са сложили сол и оцет. 70% от хотелите въобще не отвориха! А министърката на туризма каза в Берлин "По черномориети коронавирус няма" в деня, в който Щабът отчете във Варна повече заразени отколкото в София.