Last news in Fakti

20 Септември, 2020 16:45 9 816 43

България и еврото: Борисов се надява на европейските милиарди

  • евро-
  • лев-
  • erm ii

Внезапният порив на Борисов за влизане в "чакалнята" на еврото явно се дължи на милиардите за преодоляване на кризата с коронавируса, подозира германско финансово издание и говори за "правна несигурност и непрозрачност"

България и еврото: Борисов се надява на европейските милиарди - 1
Снимка: Shutterstock

Следващите членки на Валутния съюз ще бъдат България и Хърватия. Но в случая не става дума само за обменни курсове, а за много по-важни неща, отбелязва в подзаглавие специализираното германско списание „Finanz und Wirtschaft" („Финанси и икономика") .

От месец юли българският лев и хърватската куна се намират във валутния механизъм ERM II. В тъй наречената чакалня на еврозоната страните-кандидатки се подготвят за приемането на общата европейска валута. Тази фаза продължава две години и ако всичко се развива по план, от началото на 2023 година в двете страни ще може да бъде въведено еврото.

Премиерът Борисов промени решението си изцяло

Особено България обаче създава тревоги на пазителите на еврото във Франкфурт на Майн, уточнява публикацията и обяснява причините така: „През пролетта премиерът Бойко Борисов отложи влизането на страната във валутния механизъм ERM II, след като актуално проучване беше показало, че едва една пета от населението на страната подкрепя приемането на еврото. Тогава той се аргументира с това, че трябвало първо да се постигне национален консенсус по въпроса. А когато няколко месеца по-късно Борисов промени решението си изцяло, българите бяха все още твърде далеч от някакво единодушие по този въпрос".

Германското списание информира за нестихващите протести под прозорците на властта в София, на които се настоява за борба срещу корупцията и за оставките на министър-председателя и на главния прокурор.

„Борисов се опитва да се задържи на власт чрез промени в конституцията, а внезапният порив за влизане във валутния механизъм се дължи на очакваните милиардни помощи за преодоляване на кризата с коронавируса", пише изданието и подчертава аргументацията на премиера Борисов, който заявил, че само страните от еврозоната ще получат помощи, поради което и българите трябвало да влязат в нея.

Позицията на Германия

Пасивната позиция на Германия изданието обяснява по следния начин: „Страни като Германия се въздържат от критики и са готови да пуснат България в еврозоната, защото тя е необходим съюзник в бежанската криза - по тъй наречения източнобалкански маршрут на бежанците. Борисов знае това отлично и се опитва да използва този факт в своя полза".

За това, че приемането на страна като България в еврозоната ще представлява предимно политическо решение, намекна преди време и германският експерт по публични финанси в Центъра „Лайбниц" проф. Хайнеман пред „Зюддойче Цайтунг":

„За пореден път решението за приемане в еврозоната ще бъде взето не според критериите за оптимална валутна състоятелност. От гледна точка на България и Хърватия желанието за бързо присъединяване е рационално", заяви той. Според Хайнеман, става дума най-вече за апетитите към преразпределените европейски средства.

Правна несигурност и непрозрачност

Еврото има, разбира се, има редица предимства. Очаква се, че то ще придаде допълнителна стабилност на институциите, което пък ще направи двете страни още по-атрактивни за чуждите инвеститори. „Но новата валута не е достатъчна гаранция за това, ако в двете страни продължава да цари правна несигурност и непрозрачност. А България има да наваксва и огромно изоставане в икономиката си", коментира германското издание „Финанси и Икономика".

Цитирани са анализатори за Източна Европа на Citi Bank, които се съмняват, че България е готова за еврото. Нито една страна, приела общата европейска валута, не е имала толкова нисък БВП на глава от населението, като българския, пишат експертите и уточняват, че не очакват еврото да замени българския лев през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивето от ПИК

    93 11 Отговор
    Ако Борисов ги вземе, ще изчезнат............
  • 2 Азззззззззз

    94 24 Отговор
    Влезем ли в еврозоната ставаме още по-зависими от ЕС. ЕС се управлява от пcихопати и по-добре да излезем от там.

    Коментиран от #6, #10, #13, #18, #41

  • 3 Естествено

    77 7 Отговор
    Никой не се съмнява, че за това държи властта още.
  • 4 Боко ЕС

    73 5 Отговор
    Евраците да са по 500 ;)

  • 5 Тото

    87 6 Отговор
    А дали Борисов не точи зъби за валутния резерв крепящ валутния борд. При приемане на еврото валутния борд пада. И много вероятно именно валутния резерв да е апетитната хапка а не помощите от ЕС. Единствения проблем е оставането му на власт.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    57 11 Отговор
    Като победим ще направим референдум за Еврото.

    Коментиран от #16

  • 8 Пачки

    59 8 Отговор
    Каква еврозона, те ще му спрат евраците още по Коледа, затова бърза да тегли заеми.
  • 9 Дизел

    18 66 Отговор
    А Румен радеф ще посети полски тръмбеж за да опита традиционния джолан с кисело зеле. Ще го придружава и селската мома Деса с черен Бенц,, разбираш ли,, да са покажем пред селендурите от ткзс то.

    Коментиран от #15, #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 37 Отговор
    С въвеждането на Евро в България на "братушките” ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #27

  • 12 Бончо

    20 11 Отговор
    Най добре 2-3 трилиона веднага да им бъдат дадени, така може и до нас да стигне някоя троха, не мн голяма обаче до 50-100 лв
  • 13 Ами иди

    15 20 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    в Русия като искали да излезеш от ЕС. Ама всички ходите в ЕС, нищо че там е лошо.
  • 14 наблюдателен

    21 1 Отговор
    "Цитирaни ca aнaлизaтoри зa Изтoчнa Eврoпa нa Сiti Bаnk, кoитo ce cъмнявaт, чe Бългaрия e гoтoвa зa eврoтo. Нитo eднa cтрaнa, приeлa oбщaтa eврoпeйcкa вaлутa, нe e имaлa тoлкoвa ниcък БВП нa глaвa oт нaceлeниeтo, кaтo бългaрcкия, пишaт eкcпeртитe и утoчнявaт, чe нe oчaквaт eврoтo дa зaмeни бългaрcкия лeв прeз 2023 гoдинa."

    Ако вида на валутата вдигаше или сваляше БВПто на глава от населението то тогава щяхме да намерим такава валута ,че за два дена всички държави ще започнат да ни завиждат на БВП на глава от населението.
  • 15 Последния Софиянец

    28 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дизел":

    Ти си гледал днес Борисов и си го сбъркал с Радев.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бунтата

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тото":

    Добро утро!!!!
    Ми нали това е целта на всички управляващи,да лапнат резерва.
    Та даже и Германия е цел да ни дръпнат резерва и да станем още по зависими

    Коментиран от #19, #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няма лошо

    1 5 Отговор
    Все се търси под вола теле.
  • 21 Исус

    6 11 Отговор
    То пък ако дойде Корни тя ще ги приватизира с ДПС УЖАС ДОЛУ РАДЕВ ОСТАВКА ОСТВКА ОСТАВКА
  • 22 ПСР

    9 2 Отговор
    Или по-простичко казано-колко побира едно нощно шкафче?
  • 23 Едуард Петров-Едо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дизел":

    СТРАХЛИВЕЦО, първо си напиши името! АНОНИМНИ КОМЕНТАРИ НЕ ПРИЕМАМЕ ЗА ВАЛИДНИ, ЗАЩОТО: ,,Страхът изяжда Духа и прави положителните качества на личността негодни!" Безсмислено е да имаш работа със СТРАХЛИВЕЦ!
  • 24 Георги Иванов

    11 3 Отговор
    България е най бедна вЕС,но с влизането на еврото, ще бъде 2 пъти по БЕДНА!!??
  • 25 Георги Иванов

    9 4 Отговор
    България е най бедна вЕС,но с влизането на еврото, ще бъде 2 пъти по БЕДНА!!??
  • 26 Фалконе

    7 3 Отговор
    НЕ ПРЕЗ 2023 А И ДО 2О53 ЩЕ СИ ЧАКА НАРОДА АМА ВЪВ ЕВРОПА БЕДНИ КРАДЛИВИ НЕ ГИ ШТЪТ
  • 27 Анти комунист

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Твойте братушки,са принудили Боко който работи за тях да влезем в еврозоната,така по лесно ще си взимат парите в Евро, а не в лева, ще настъпи криза подобна на гръцката ще ни дадат заеми и пак крадене и парите в Московски банки

    Коментиран от #28

  • 28 3999

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Анти комунист":

    Братушки = комунизъм...
    От коя мина ви копат, мислех че сте на изчерпване. Всъщност печатницата в щатите си работи. Важното е продажници да се намерят. Паре има - скачай върху клавишите .
  • 29 ЛОМУМБА

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България и еврото: Борисов се надява на европейските милиарди , за да ги открадне !
  • 30 ЧИБААА

    4 0 Отговор
    ВРАГОВЕТЕ НА БОЙКО СА ВРАГОВЕ И НА ЦЕЦО И НА ЦЕЦА И НА НАТО И ЕС , КАКТО И УБИЙЦИТЕ САЩ !
  • 31 БанкерЪ

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бунтата":

    Да бе...ако изобщо има нещо в резерва - със сигурност Тулупа отдавна го е опукал до шушка!

    Коментиран от #33

  • 32 Оракул

    4 3 Отговор
    Ако до приемане на еврото сме били на дъното след него ще сме закопани в земята,сите,без изключение.
  • 33 Къна

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "БанкерЪ":

    Единственият паричен резерв който имаме е 20 или 30 млрд.€ ,които са гаранция на валутният борд.Имаме забрана да печатаме пари.Фиска не е резерв.

    Коментиран от #40

  • 34 Извънредно

    2 2 Отговор
    На България не й отива валута Евро, нито валута Лев !
    Истинската валута на България трябва да е съвсем друга !
  • 35 Извънредно 2

    5 3 Отговор
    В България толкова много неща има за оправяне,че даже излишно "стоим" в ЕС !
  • 36 Извънредно 3

    2 1 Отговор
    България КЕ се оправи КЕ стане ЖИВКОВА , защото на това име ориста, която е истинскта, всъшност е - жив живот ! Такова е и така трябва да бъде !
  • 37 стоян

    2 2 Отговор
    Борисов ще бъде първият политик вкаран в затвора.С доживотна присъда.Там Тиквата ще си прави сметките.

    Коментиран от #39

  • 38 зжффжхд

    1 2 Отговор
    На крадец само пари му дай
  • 39 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян":

    Защо?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абсолютно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    вярно! Странно, че почти всички коментари по темата са изтрити от бота или на ръка.
  • 42 Важниса фактите

    0 0 Отговор
    Винаги шкафчето на министрите на България са били такива важно кои от тях е свършил някаква работа и е построил нещо за тази България зада заприлича на Европейска държава катосе почне от спорта от 30 години нямаше една зала в България дасе стигне до магистралата която 40 години няма кой да я по строй е товаса фактите
  • 43 България ФЕН

    1 0 Отговор
    Заведете ме например в Исландия, за да имам бъдеще - приятелка, работа, спокойствие, реализации и да мога да съм готин, а не гаден !
    Може ли ?

    Аз осъзнах че едни от най - важните факти, освен здравето, в живота са любовта и това - човек трябва да има любими хора в живота си !!!
    Хора ме мислят за човек, който не може да се излекува изцяло, а всъщност това не е факт !!!