Last news in Fakti

2 Ноември, 2012 18:11 2 175 1

Лазаров: Споразумяхме се за заплащането за АМ "Тракия"

  • тракия-
  • магистрала-
  • строеж-
  • лазаров-
  • пари
Лазаров: Споразумяхме се за заплащането за АМ "Тракия" - 1
Снимка: БГНЕС

Стигнахме до общо споразумение – заплащането на 100% ще бъде изплатено след плащане на сертификата от АПИ на изпълнителя Сдружение "Тракия ІV" през декември.

Това заяви инж. Лазар Лазаров след среща със строителите на АМ "Тракия", които заплашиха да спрат работата и да сигнализират европейските институции, предаде БГНЕС.

Междувременно по силата на това споразумение изпълнителят ще плати 30% от дължимото плащане до края на следващата седмица. Така стана ясно, че строителите няма да спират работа, няма да блокират пътища и магистрали. "Мисля, че проблемът е решен, строителството на АМ "Тракия" продължава, надявам се доставчиците да бъдат удовлетворени", каза Лазаров. Асен Башев, един от наемателите на изпълнителя вярва, че всичко, което искат, ще се случи.

Така по силата на това устно споразумение, което са постигнали днес, той ще получи дължимите на неговата фирма около 180 000 лв. през декември, 30% от тях обаче ще вземе до края на следващата седмица. Башев посочи, че не са искали да се стига до тук, но до днес главният изпълнител не ги е чул. "Ако не спазят договорките ще търсим тогава други начини, но ако се спазят прекратяваме", каза Башев.

Лазар Лазаров определи случилото се като недоразумение, "за мен това е възникнало въз основа на предварително правени устни договорки". Той обясни, че разминаването е най-вече в сроковете, в които ще бъде плащано за свършената работа. "В основните договори е залегнало изпълненият вид работа да бъде плащан от "Тракия IV" след разплащане от АПИ в тридневен срок за съответния етап. Този етап ще бъде платен най-рано през декември", обясни Лазаров.

Всъщност основният изпълнител е плащал авансово горивото, но за да се свърши нормално тази работа са нужни допълнителни консумативи – гуми, масла и заплати. Заради тези допълнителни консумативи и проблемите, които срещат строителите, изпълнителят ще даде още 30 процента от дължимата сума до края на другата седмица, добави Лазаров и подчерта, че АПИ се явява като медиатор в този конфликт. Подизпълнителите са обещали да не спират работа по другите етапи, каза председателят на УС на АПИ.

Асен Башев посочи, че знае, че "Тракия IV" дължи на осем фирми около 1,8 млн. лева. Тези пари още не са преведени от АПИ, тъй като се правят бетонови стени и проходи за костенурки, които бавят актуването, добави Лазаров. Изграждането на стените струва около 400 000 лв., а разходът се поема от изпълнителя.

Строители предупредиха, че ще излязат на протест и ще затворят магистрала "Тракия". Причината е, че не са получавали парите си от половин година. "Гладът е над всичко по принцип. Така е, това е нашата съдба. Към момента, нашите семейства са в такова положение, че ножът ни опря до кокала", заяви Асен Башев, управител на "Башев Транс" ЕООД.

Неговата фирма е една от наемателите към "Пътища Стара Загора" ЕАД, която не им е плащала задълженията си по договор от април тази година. Башев показва документи, според които "Пътища Стара Загора" му дължи 182 864, 73 лв. Той обясни, че "Пътища Стара Загора" ЕАД има сключен договор със Сдружение "Тракия ІV" за доставка на машини и техника, необходими за изграждането на Лот 4.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Не са само те дето завличат малки фирми пазете се от Галчев ,Камея и др. некоректни