Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 20:55 4 100 12

"Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ

  • еврохолд-
  • чез-
  • сделка-
  • купуване

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд"

"Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ - 1

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщи кандидат-купувачът.

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". Така българската компания, специализирана в застраховането и лизинга, планира да реализира стратегията си за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална приютилити компания.

"Еврохолд" подчертава, че вливането на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в неговата структура ще бъде подпомогнато от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа. Това са Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, уверява купувачът.

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", е цитиран в съобщението Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България".

"Еврохолд" заяви интерес към бизнеса на ЧЕЗ, която доставя ток на Западна България, през 2019 г. след провала на сделката между чешката енергийна компания и дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова. Договор за сделката бе подписан на 20 юни 2019 г., но впоследствие КЗК отказа да издаде разрешение. "Еврохолд" обжалва в съда и спечели. В резултат КЗК си даде още време да разгледа документите и, както се разбира от днешното съобщение, е стигнала до промяна в позицията си.

Когато КЗК забрани сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ преди година, основният аргумент беше, че купувачът, който е собственик на "Евроинс", предлага застраховки на "ЧЕЗ Трейд", който пък търгува на енергийната борса.

През юни тази година в един от поредицата анонимно разпространени аудиозаписи с глас, наподобяващ твърде много този на премиера Бойко Борисов, се чу "нареждане": "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно". Официално Борисов е заявявал, че не се меси в работата на регулаторите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    59 4 Отговор
    Яко, мутрите с 0 опит в енергийната сфера купуват тока на половината население :)

    Коментиран от #4

  • 2 Хк+йххххйххх

    49 3 Отговор
    Няма лабово. Плана е изпълнен. Оставка
  • 3 Боко, Шиши и Доган

    48 3 Отговор
    купиха ЧЕЗ! Честито!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    4 18 Отговор

    До коментар #4 от "КЗК ПРЕСТЪПНИЦИ":

    ДОКАЖИ ГО ПРЕД СЪДА....НЕ В ИНТЕРНЕТА
  • 6 Гост

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Боко, Шиши и Доган":

    Нещо си в грешка. Информирай се, ако можеш.
  • 7 Перо

    30 3 Отговор
    До като умните се наумуват,лудите се налудуват! Тиквата продължава с престъпленията,по заповед от “началниците”,до последно! Използва коронавируса за прикритие на престъпната дейност!
  • 8 Behemoth

    20 2 Отговор
    На Баце му размазахме физиономията ...оставка ТИКВО!
  • 9 Брах ви лайката говежда

    12 2 Отговор
    А ГЕРБакова ???
  • 10 Павлин

    18 2 Отговор
    Това, че Борисов фалшифицира изборите с над милион фалшиви избиратели мъртви души, е най-голямото му престъпление срещу Конституцията и държавността на Република България! Това, че Борисов си пълни чекмеджето с пачки и кюлчета , е най голямото му престъпление срещу българският данъкоплатец! Това, че Борисов не довърши нито една обещана реформа в България, е най-голямото му престъпление срещу членовете и симпатизантите на ГЕРБ! Но най-голямото престъпление на Борисов пред Бог е, че наложи като норма на българите ЛЪЖАТА, КРАЖБАТА и ПРОСТАЩИНАТА! "Наградата" е Ковид-19! За всички в България! Закопана на дъното на ЕС! От шайката Борисов-Гешев-Пеевски!
  • 11 факт

    0 1 Отговор
    ЯВНО СА СЕ СЪОБРАЗИЛИ СЛЕД РАЗМАЗВАНЕТО!?
  • 12 Точен

    2 2 Отговор
    В случая е добре. По-добре българи, отколкото чужденци. Парите остават в Българско, ама ние сме майкопродавци.