27 Ноември, 2012 10:20 1 530 1

Присъдиха наградите на "Произведено в България"

  • изложение-
  • произведено в българия-
  • зала универсиада

Свинекомплекс, винарска изба и две козметични компании бяха отличени със "Златен лъв" по време на 18-ото изложение "Произведено в България", съобщи БНТ. Призът "Сребърен лъв" тази година поощри производители на мед, козметиката и текстил. Около 170 са фирмите, които участват в ежегодния панаир за български стоки. Изложението в зала "Универсиада" ще бъде отворено за посетители до 2 декември.

И тази година се наблюдава спад в някои от традиционните български производства заради кризата и заради липсата на стимули в отделни сектори.

"Необходими са по-малко процедури и по-лесен достъп до пазара, както и по-целенасочена помощ за тези производители за излизане на международните пазари. Търговската палата действа за това, но е необходимо държавата да концентрира още ресурс в тая посока", заяви Цветан Симеонов - председател на Българскататърговско-промишлена палата:

Съюз "Произведено в България" и големите търговски вериги ще се срещнат, за да обсъдят Кодекс за поведение на големите търговци, но датата на срещата все още се уточнява, обясни пред БНР Пламен Грозданов - изпънителен директор на съюза. Той каза, че в това отношение са взели пример от Великобритания, където кодекс регулира всички видове взаимоотношения между доставчици и търговци, включително и задължението на големите търговски вериги да имат специален служител, който да следи за изпълнението на този кодекс. Освен това в края на всяка финансова година се праща отчет до т.нар. офис за честна търговия.
По отношение на производството Грозданов изтъкна: "По оценки на Агенцията за малки и средни предприятия около 10 процента от дребните производители ще фалират тази година, по оценки на бизнеса - тази цифра ще е по-голяма. Това се случва поради влошената бизнес среда в България. Не се обръща достатъчно внимание как да се стимулира производството в България".

За съжаление малките фирми, които би трябвало да бъдат гръбнакът на икономиката, с всяка година намаляват по брой, а онези които успяват все пак да оцелеят, са принудени да се борят с непобедимата конкуренция от страна на контрабандните вносни канали, коментира "Класа". “Около10 процента, или над 40 хиляди от регистрираните малки и средни предприятия до края на годината ще обявят фалит”, прогнозира Елеонора Негулова – председател на Националното сдружение на малките и средни предприятия. Критично е състоянието по междуфирмената задлъжнялост, която по последни данни е над 100 милиарда лева. Преди няколко дни Българската стопанска камара отчете, че само през първото тримесечие на тази година са закрити 27 хиляди малки фирми и над 50 хиляди работни места.

В тези условия участниците в традиционната проява на производителите са повече от скептични за бъдещето си. Един бегъл оглед на щандовете на тазгодишното изложение показва колко западнало е то. До миналата година “Произведено в България” се организираше в значително по-големия по площ Национален дворец на културата и в него участваха средно около 500 семейни фирми. Тази година броят им е едва около 150. Единствената добра новина е, че сред тях има вече утвърдени на българския пазар марки, които са се спасили въпреки кризата. А клиентите продължават да търсят българското. Една скорошна анкета сред потребителите показва, че 40 процента от запитаните вярват в доброто качество на българското. Оказва се, че в условията на невероятното по мащаби предлагане на евтините китайски стоки, които заливат страната, българинът запазва доверие в родното производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    "Произведено в БЪЛГАРИЯ"Ще се възползвам от този форум и моят
    коментар е: ДА нашето балгарско производство е предпочитано.
    Аз открих малък махленски луксозен магазин за плодове и зеленчуци
    като ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ!и имам положителна реализация!
    Но какъв е проблема?.....На моя чифлик,където отглеждам плодове и зеленчуци имам 50 кокошки.Те снасят не яйца от "щастливи кокошки",а домашни слънчеви яйца!...и тук е проблема,АЗ нямам право да си продавам яйцата в моя магазин,а трябва да седна с бабичките на пазара и по този начин да ги реализирам! Е ДА ВЪРВЯТ НА ..........няма да уточнявам институцията!.........
    трябвало проект за птицеферма,хранилища,контрол и др.наистина
    основателни изисквания като птицеферма за 10.000 кокошки!Ами
    аз си продавам моите яйца в моя магазин и поемам отговорноста!
    Защо агенцията не стимулира такива като мен съвсем дребни
    производители,а има проблем!