10 Януари, 2021 23:01 2 351 12

400 млн. евро в подкрепа на бизнеса и работещите в Кипър

  • кипър-
  • коронавиру-
  • мерки

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде обсъден от парламента на 18 януари

Нови програми на обща стойност 350 - 400 млн. евро за финансово подпомагане на бизнеса и работещите обяви правителството на Кипър днес. Те включват предоставяне на безвъзмездни средства, субсидии за заплати, 6-месечен мораториум върху изплащането на заеми, кредитни и данъчни облекчения, съобщи БНР.

Това е най-големият до момента пакет от социално-икономически мерки в защита на реалната икономика и доходите на засегнатите от коронавирусната пандемия в страната, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

Шест специални плана ще подкрепят бизнеса, други осем програми са насочени директно към работещите и безработните.

Около 30 000 компании се очаква да получат безвъзмездно в брой от 1000 до 300 000 евро за покриване на оперативните си разходи по новата схема за държавна субсидия за фирми и самонаети. Общият бюджет за тази мярка е 200 млн. евро.

За период от 6 месеца, до 30 юни, се спират плащанията към банки на вноски и лихви по заеми за определени целеви групи кредитополучатели. Целта е да се осигури временна защита на засегнатите от пандемията и от новия локдаун граждани и бизнес, както и да се намали новата вълна от необслужвани кредити.

С 6 месеца се удължава и схемата за субсидиране на лихвените проценти по жилищни заеми

Фирми, чиято дейност напълно или частично е спряна, ще могат да плащат само 30% от наема на своите наемодатели за януари и февруари, а наемателите от държавата няма да плащат нищо.

Данъчни облекчения ще има за собствениците на имоти, отдавани под наем на фирми или граждани, които доброволно намалят наема през периода януари - март.

По осемте плана на социалното министерство ще се субсидират до 60% от заплатите в напълно или частично спрелите работа компании, помощ се предвижда и за безработните, и самонаетите.

Специална надбавка ще получат и родителите на деца до 15 г., които заради локдауна и затворените училища остават вкъщи.

С обявената вчера национална карантина в сила от 10 до 31 януари се спира работата на всички търговски предприятия (с изключение на магазините за хранителни стоки, здравни услуги и други основни дейности), а също молове, универсални магазини, ресторанти и много други обекти.

На среща вчера с лидерите на парламентарно представените партии президентът Никос Анастасиадис ги призова да приемат ревизирания вариант на бюджета, тъй като „държавата не трябва да се оставя да рухне в разгара на пандемия”.

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде обсъден от парламента на 18 януари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 1 Отговор
    Само за този, който приеме шота, останалите ще ядат по едно сувлаки от котка.
  • 2 помощ 112

    5 0 Отговор
    боко щеше да им даде 60/40,но там биха го пратили при бай миле!
  • 3 Йорго Георгиу

    1 1 Отговор
    Тия завалии имат от март 2020 до днес 147 умрели от Ковид с трите си болници и затварят цялата държава, а Баце е разпищолил кочината като за последно.

    Коментиран от #7

  • 4 да питам

    1 0 Отговор
    Да очакваме ли скоро и включването на Нимфоманката ?
  • 5 Боко отдавна

    1 1 Отговор
    Е купил Кипър. По примера на бай Тошо(той взе 5% от Фолксваген), сега Баце взима проценти от всичко през офшорките. Няма ли някой да пита малък Тошко с какво живее като нищо не работи. Такова жената на Тони Славчев, а тя харчи по 4000 на ден. Кофти е, че в ДАНС и ДАР я има цялата тази информация, основно през партньорски служби, а те си клатят обоя неща. Баце за по малко от 40 млн евра даже телефона не вдига, а вие си кретайте
  • 6 ми ,

    1 3 Отговор
    Интересно .. Не вярвам при тях да е имало 9-ти май и 9-ти септември ..
  • 7 Инж. Ганев

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Йорго Георгиу":

    Е, па нали кочината възстана срещу 'геноцида' от щаба!
    Няма угодия на племето...
  • 8 Седесарят..

    2 0 Отговор
    ,,Схемата,, е чудесна.!!!.Приветствам я.!!.
  • 9 400 милиона за 1 200 000 население

    4 0 Отговор
    А тука за 7 000 000 колко? Кой краде парите?

    Коментиран от #10

  • 10 Партията - Майка

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "400 милиона за 1 200 000 население":

    Как кой ?!! Нашите деца ! Жали се на кипърския поп .
  • 11 Фаро

    3 0 Отговор
    Кипърците са хитреци щом става въпрос за пари.Ще се затворят и по-далече ще стигнат.Населението на Кипър е 1 милион на 7 милиона туристи целогодишно.Политиците мислят за народа.Там работят много българи тежка работа по плантациите,защото България е поробен рай
  • 12 Грета

    0 0 Отговор
    Там има голяма еврейска диаспора. Вземете си отворете очите. Постоянен туристически поток от израел. Възможно ли е наистина да сте толкова тъпи.