15 Февруари, 2021 11:03 2 184 12

Пускаме държавни ценни книжа за 300 млн. лева

  • лев-
  • дцк-
  • търг

Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар

Пускаме държавни ценни книжа за 300 млн. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Държавни ценни книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на инвеститорите в първата дългова емисия за годината.

Лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца ще бъдат предложени на инвеститорите при фиксиран годишен лихвен процент от 0,1 на сто, припомня БНР.

Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната ни стана член на механизма на валутните курсове ERM II и на банковия съюз.

Миналия септември България излезе на външните пазари и постигна много добра доходност. В началото на 2020-а, още преди кризата с COVID-19, финансовото министерство набираше поетапно дългов ресурс от вътрешния пазар, но отказа поръчките от последната предложена емисия заради сериозното нарастване на доходността. Тази емисия вече бе в разгара на пандемията. Обикновено и първата за годината емисия е считана и за тест на пазара.

Тази година правителството има право да тегли максимум четири милиарда и 500 милиона лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    33 3 Отговор
    До четвърти април ще ни съсипят съвсем.Оставка веднага!
  • 3 итк

    32 2 Отговор
    Щом се пуснаха ДЦК значи хазната яко е закъсала. Една жипка раздаваше пари нали, че и още раздава.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 1 Отговор
    бг-ценна книга за период...от10г...Благодаря,по добре на борсата за криптовалута!!!Сигурни ли сте ,че ще има бг-държава..дотогава???Аз не съм сигурен!
  • 5 Перо

    18 1 Отговор
    Нищо и поколението на тиквата ще изплаща хвърляните на вятъра пари от джипката,предизборно!
  • 6 Има ли балъци да ги купуват😂😂😂

    19 1 Отговор
    Тез хартишки😂😂😂
  • 7 Емо

    31 1 Отговор
    Нормално - хазната е празна, а заемите гонят вече 40 милиарда.
  • 8 ГОРСКИ

    26 1 Отговор
    Защо имам чувство че Чекмедже Ефенди ще е като Божков далеч от родината си или във затвора????
  • 9 Хаджи Хаджи Българин

    18 0 Отговор
    При фиксиран годишен лихвен 0.1% , а инфлация 2-3% , това си е доброволен обир на българите! Които им се хванат на въдицата!
  • 10 ЗНАЧИ ТАКА

    18 2 Отговор
    Ако си купя от тия книжки за 100,000 лв след 10 год ще спечеля 1,000 лв,така ли!?Бе вие луди ли сте,или да?

    Коментиран от #11

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "ЗНАЧИ ТАКА":

    Не е точно така,тази е СЛОООООжна лихва с натрупване!НООО общо взето с бг държава е,като да си подадеш ръката и да погалиш гладен лъв в зоопарка.....

    Коментиран от #12

  • 12 яко ни лъжат

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДЪРЖАВНИ ЦЕНИ КНИЖА -ОБЛИГАЦИИ СЕ ПУСКАТ ГА ДЪРЖАВАТА ФАЛИРА И ИМА СПЕШНИ ПЛАЩАНИЯ И НЯМА НИЩО В ХАЗНАТА. ДЕДА МИ ИМАШЕ ОБЛИГАЦИЙ ОТ НАРОДНАТА ВЛАСТ СЛЕД 1945 ГОД. СЛЕД ВОЙНА Е ТАКА,ФАЛИТ И ТЕЖКИ РЕПАРАЦИИ ОТ ПОБЕДИЛИТЕ. ТА ДЕДА ЗАМОЖЕН ЗЕМЕДЕЛЕЦ СИ НАКУПИ ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА СЪС СЛОЖНА ЛИХВА И ГОЛЕМИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ПЕЧАЛБА В БЪДАЩЕ СЛЕД 10 ИЛИ 20 ГОДИНИ. НО СЛЕД 10 ГОДИНИ НАПЕЧАТАХА НОВИ ПАРИ И ИМАШЕ ДЕВАЛВАЦИЯ, КОЯТО СКОРО ПРЕДСТОИ. ТА ТЕЙКО МИ СЛЕДЕШЕ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК И СЛЕДЕШЕ ОБЛИГАЦИЙТЕ. ВЗИМАШЕ ЗА ТЯХ НИЩОЖНИ ПАРИ 2 ЛЕВА, 5 ЛЕВА, 10 ЛЕВА. НЕ ЗАБОГАТЯ ОТ ТЯХ. ГЛУПАВ Е ОНЗИ КОЙТО КУПИ ОТ ТИЯ ЦЕНИ КНИЖА НА РАЗБОЙКО. ХАЗНАТА Е ПРАЗНА!!!!!!