28 Февруари, 2021 22:40 8 263 53

Хърсев: Без заплати като в другите страни тук няма да останат хора

  • емил хърсев-
  • пламен димитров-
  • заплати-
  • работодатели-
  • бизнес

Според Пламен Димитров е важно пред правителството да има реални цели и числа, които да бъдат достигнати след определен период

Хърсев: Без заплати като в другите страни тук няма да останат хора - 1
Снимка: БГНЕС

„За този мандат ръстът на заплатите е около 45%. Ние предлагаме увеличение за следващия мандат около 90%. Искаме в края на този мандат да видим две минимални работни заплати, които да покриват разходите за издръжка, които едно семейство има в България, по българските стандарти. Както се случва вече в Латвия, Литва”.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA.

„Това е възможно, ако работните заплати продължат да растат както досега – с 10-12%. Бизнесът ще реагира остро, защото всеки разход го настройва в отбранителна позиция. Който се занимава с бизнес, трябва да мисли реалистично. Трябва да се плащат тези заплати, които хората получават в други страни. В противен случай няма да остане никой, който да работи тук”, смята икономистът Емил Хърсев.

Двамата са на мнение, че все пак ще се намери общ език с бизнеса, за да се достигнат заплатите, които от КНСБ са предложили. Прогнозата на синдиката е, че БВП ще расте с 5% номинално, 3.5% реално и ще достигне до 150 млрд. лв. през 2025 година.

„Ще поемем риск да се запуши развитието. Но същият риск ще го понесем, ако не поемем към увеличение на доходите в страната. В крайна сметка сме в една конкурентна ситуация, където трябва да се явяваме конкурентно на другите страни”, подчерта Хърсев.

Според Пламен Димитров е важно пред правителството да има реални цели и числа, които да бъдат достигнати след определен период.

„Ако не направим нещо, демографията ще се обърне и този бизнес ще бъде принуден да внася хора отнякъде. Най-доброто решение да следваме тези, които са преди нас в еврозоната”, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    134 9 Отговор
    Цените скочиха тройно от заплатите,но шефа на казионния синдикат усложливо мълчи!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    115 13 Отговор
    герб ще доунищожът БЪЛГАРИЯ то почти всичко е ошушкано
  • 3 мдда

    77 13 Отговор
    ами комунистчетата–капиталисти от БСП/СДС ще се научат да плащат.
    Пълен бойкот!!! НЕ се съгласявайте да работите за мижави пари!!
  • 4 С цената

    62 11 Отговор
    на колко млрд. още заеми?
  • 5 Василев

    103 9 Отговор
    Аз ли съм пр0ст или още никой не разбира,че тази държава кара само на кредити и не развива реална икономика. От къде трябва да дойдат заплатите в едно семейство,което тегли заем,след заем и в което никой не работи?

    Коментиран от #18

  • 6 Еврозона

    109 4 Отговор
    Ще останат роми на социални помощи, пенсионери и държавна администрация.
    Хора няма да останат, но важното е да се спазва макроикономическата рамка и европейските директиви.
  • 7 Курумпе

    71 9 Отговор
    Ей , шебек!...ти знаеш ли колко Българи не закусват, даже и не обядват..а по един път на ден се хранят...., а не са станали Милионерчета като теб, дето каза , че си спестил от закуска първият милион!!!
    ......след това изказване, в нормална държава директно те обезкостваха, и отиваше на топло , а и сменяше облеклото с раирана пижама
  • 8 Борис

    64 5 Отговор
    Аз просто незнам що за човек трябва да си да гласуваш за герб бсп дпс
  • 9 Сатъра на Хана

    42 3 Отговор
    Хърсев , Дори когато минималната заплата при нас е 14 Долара / Час
    ....... ..................... ............... ............ще се върна безплатно и за своя сметка .................
    .............
    да ви избивам вас Мутрите и Бейовете за кеф :)))
  • 10 111

    46 13 Отговор
    Докато мислим в обратен ред нищо няма да стане. Първо развиваме Икономика после расте стандарта. Обратното е демагогия.
    Заплатите в Германия се изработват от Германския бизнес.При нас няма как да са същите.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Гост

    73 3 Отговор
    Какъв ръст? За последните 12 месеца заплата е с над 30% надолу, а цените са доста негоре, говоря за основни храни.
  • 12 Сатъра на Хана

    48 9 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    Първо .... Избиваме ТОП 500 на Мутрите и Бейовете ........
    Второ .... Вкарваме ТОП 5000 на Мутрите и Бейовете в Лагери
    ....... Трето спираме Западните Концесии за Природни Ресурси :))
    ....... .......... .... И СЛЕД ТОВА ЩЕ ВИ ОСТАВЯ ДА СИ ИГРАЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ ... Власт ми не трябва
  • 13 Верно ли?

    13 54 Отговор
    Много са си добре заплатите даже,щом улиците са празни и гладни не виждам!Дори напротив,зимните курорти са пълни САМО с българи,вижте утре кво ще става по ресторантите,за 3-ти и 8-ми март вече няма места.Хората са хъпани с пари и се чудят къде да ги похарчат,за кво увеличение на заплатите ви се привижда?!
  • 14 ГруЮ

    46 1 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    В Германия може и да е така, но във Франция много голяма част от доходите се създават от бедна Африка, ползваща африкански франкове...печатани от френската национална банка. Щатите заработват сериозни суми само от това, че си печатат сами кинтите, нефт на световните борси може да се купи само с техните кинти, а ако някой се опита да не слушка му пращат самолетоносачи. Така, че - не всичко е черно и бяло.
  • 15 sbs

    14 3 Отговор
    ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТАРНО ----КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ ЧИСТИТЕ РЕАЛНИ- ПРИХОДИ ----ИЗЧИСЛЕНИ СЛЕД ВСИЧКИ РАЗХОДИ ОТИВАТ ЗА ЗАЛАТИ -------КОЛКО ДАНЪЦИ СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ---ЗАЩО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СЕ ДЪРЖИ НА ТОВА НИВО ----КОЙТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ПЛАЩА 0КОЙТО ---НЕ ФАЛИРА --ПЛАТЕЖОСПОСОБНИЯТ -ЩЕ ВЗЕМЕ РАБОТНИКА -И ЩЕ РАЗВИЕ БИЗНЕСЪТ СИ -----СТИГА С ТЕАЗИ ПОЛИТИКОНОМИКА ------ГОЛЕМИЯТ ИЗЯЗДА МАЛКИЯТ ----ТОВА Е КРЕДОТО -НА РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ ---ЗА ДОБРИЯТ РАБОТНИКПРАБОТА ВИНАГИ ЩЕ ИМА
  • 16 Сатъра на Хана

    25 1 Отговор
    Хърсев ,
    Преди Икономиката , Трябва да решим Въпросите с Независимостта и Феодалното Общество :)) :))
    ....... ............ .............. Обаче на теб не ти отърва да говориш за тия неща , щото и ти си за сатъра
  • 17 Иванова

    43 0 Отговор
    Твоят подпис стои под плана Ран-Ът. Забравил ли си вече? Ние не сме.
  • 18 Някой си

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "Василев":

    А коя банка отпуска кредит на хора, които не работят? Ти добре ли си?

    Коментиран от #24

  • 19 Нямам срам

    56 2 Отговор
    Заплатите растат да вярно но цените и те ... за какво увеличение реално говорим .Нека направим така 700 лв заплата с цени от преди 15 години . Хляба 50 ст закуската 50 ст цигарите 2 лв бензина 1 лв . Сега реално погледното нормален ден повтарям нормален ден ти трябват минимум 20 лв или 600 лв без сметките.Много добре го знаете Не е важна колко е точно заплата а какво може да купиш и платиш с нея. И 1200 лв да е направят като вдигат всичко за какво дигане говорим реално говорим ... никво с сегашните цени заплата за сам човек за нормален живот трябва да 1200 лв.Проумейте го бизнес такъв важна е покупателната стойност .
  • 20 баба Цола

    43 3 Отговор
    Късно е Хърсев народа бяга от тази вече прокълната територия. Да сте мислили по рано.
  • 21 Рошко

    29 1 Отговор
    Сифгурно защото сме държавата на професорите, седнали да получават заплати от 5 места, та затова хората бягат
  • 22 Реалист

    5 34 Отговор
    Напротив, та те се връщат. Над 200 хиляди са се върнали
  • 23 Къса памет

    25 1 Отговор
    Този е изключително опасен. Когато взе да дава икономически съвети за банките и те взеха масово да фалират 1996г. В последната година има стотици хиляди без заплати.
  • 24 ВъГъЗъ

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    Тази, която после ще ти вземе жилището, колата,
    жена ти и дъщеря ти!!!
  • 25 Шпек

    21 1 Отговор
    Заплатите растат с такъв ръст защото инфлацията в БГ е висока.Единственото хубаво нещо на Българина е,че има собствено жилище и Тов му помага да оцелее ,но докога?
  • 26 патриота

    10 4 Отговор
    Хърсев е много прав,но на хората от ДС-БКП не им трябва българска икономика.Целта е колкото се може повече българи да напуснат страната,за да не са в тежест на пенсионната система,защото няма пари.Всичко е раздадено на другарите и когато след 20години трябва да се пенсионираме, мутрите ще трябва да извадят пари от някъде.
    Другият плюс за комунетата е,че българинът винаги подпомага семейството си и изпраща пари. По неофициални данни 4 милиарда всяка година.Ако се увеличи бройката на заминалите,ще се увеличи и постъплението от чужбина,плюс постъплениятаот фондовете на Евросъюза, плюс помощите за ковид -20 милиарда.Та за какво им е на комунистите българска икономика ???

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Варна

    23 2 Отговор
    Пламенчо Димитров, ги мисли тези глупости защото никога не е работил в частният сектор и не е произвел и 1 стотинка сам. Той не знае как се произвеждат парите и не разбира нещо от икономика. Същите са и тези около него. - Не знам как ги правят тези прогнози при условие, че никой от тях не разбира от икономика и по- важното е нямат желание да се научат.
    Ние сме икономика, която е на доизживяване благодарение на вътрешно потребление, което е в резултат на кредити и обществени поръчки. - Нищо друго!
    Всяка година от внос страната губи средно по 8 милиарда лева и то след като приспаднем парите от износа! Тези обороти правителството ги компенсира със кредити и разпродажба на държавно имущество. Парите от субсидии от ЕС са твърде малки за да компенсират дефицитите за да излезем на НУЛА!
    При условие, че в частният сектор има вече под 1 милион души, как виждате някой да произведе достатъчно принадена стойност, която да компенсира загубите? - Няма такъв вариант поне на този етап!
    Да увеличиш Минималната Рабтна Заплата означава да увеличиш удръжките върху доходите на физическите лица, които са под формата на осигуровки! - А те са 39% общо! - Как мислите, по какъв начин ще бъдат компенсирани тези разходи от увеличението на сумата за осигуряване?
  • 29 гост

    16 3 Отговор
    на онази подигравка, която чорбаджиите ви хвърлят в плик всеки месец заплата ли му казвате ?
  • 30 Васил

    23 1 Отговор
    Заплатите растат само в държавният сектор а БВП там е 0 което си чист парадокс.
  • 31 говориш за

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "патриота":

    герб дс бкп нали.
  • 32 бай Даньо

    3 10 Отговор
    четеш коментарите и разбираш че заплатите в България са високи а тоя материал. Как иначе след като Ганьо намира да мрънка дори когато като че ли се появява крех консенсус между политици, профсъюзи и бизнес че заплатите трябва да растат и то сериозно . Инак за нерастенето на заплатите Ганчо е мрънкал и мрънкал с години не е да не е мрънкал ... Изумително е че такава нездрава обществена среда ( някой се изразяват по елементарно - прокълната територия ) изобщо може да създаде нещо като европейска държава все пак !?
  • 33 hhhjhb

    3 1 Отговор
    баце е просат
  • 34 Стефан

    23 1 Отговор
    Пожелания Хърсев, благи пожелания за преди вота, моята заплата преди 4 години беше 1000 лева, сега е 1100 това драго ми банкерче е 10 процента , а не 45, работя на смени, а когато се наложи и по 12 часа, но за сметка на това ме осигуряват на минимална заплата с 40 години стаж, ако МОЖЕШ направи справка за цените на ОСНОВНИТЕ хранителни продукти в ЕС и у нас, за качеството се знае.
  • 35 Пешо

    18 6 Отговор
    Де да знам в Германия вземам 4800 евро, а ако бях останал в България за същатата длъжност щях да вземам 800-1000 лева. Е как да остана в България?

    Коментиран от #52

  • 36 2021

    16 2 Отговор
    Представям си ако минималната заплата е 2800 лева, колко ще струва килограм домати?

    Коментиран от #47

  • 37 Самуил

    17 4 Отговор
    Няма да се вдигнат заплатите в България.
    Разберете, че тази най-карасива и стратегически най-добра земя СЕ ОПРАЗВА от Българи дирижирано и целенасочено от поробителя.
    Населението се подменя систематично.
    Българите се гонят и избиват чрез храната и фалшивите лекарства, чрез лошите условия на живот, чрез липсата на здарвеопазване и съботажа на образователната система.
    По биология има един експеримент с жаба, която трябва да се свари. Температурата се вдига по малко - с 1 градус на всеки час и жабата не разбира кога умира.
    Това става тук.

    Коментиран от #38, #41, #42

  • 38 миро

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Самуил":

    Населението съгласно този план трябва да се подмени с такова което не е коренно - цигани мигранти и западняци и всякакви гости. Когато българите намалеят достатъчно ще дойдат новите заселници.и тези които са останали тук нама да могат да имат претенции към НОВИТЕ ЗАСЕЛНИЦИ.
  • 39 ПЕТКО

    10 5 Отговор
    Както и друг път съм казвал, необходима е данъчна реформа. Не "ПЛОСЪК" а" ПРОГРЕСИВЕН" данък и необлагаем минимален доход.
  • 40 www

    5 0 Отговор
    Като приемахте ПланЪТ, дали ви минаваше тая гениална идея през ума?
  • 41 коалиция

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Самуил":

    Изправи се- Мутри вън!
  • 42 изритайте ги

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Самуил":

    Аз съм биолог и ти гарантирам, че няма такъв експеримент.
  • 43 Пепино

    7 2 Отговор
    Колко по малко народ , толкова по добре . Един бивш имигрант в Испания.
  • 44 АЛО АЛО

    12 1 Отговор
    Хърсев ми е един от най-омразните политико бизнес фурнаджийски лопати. Антипатичен човечец, който защитаваше олигархичния модел и винаги е бил срещу вдигане на заплатите. Сега когато видя, че всички млади хора напускат кенефа България, обърна плочата и започна да рИве? Га зимаше милионите ни рива, сега ривеш мазнико??
  • 45 Marinov

    3 0 Отговор
    Господине, Административното Увеличение на Заплатите в БГ УНИЩОЖАВА РЕАЛНИТЕ СПЕСТЯВАНИЯТА на ТРУДОВИЯ ни НАРОД и това Увеличение трябва да Става ПЛАВНО и в ЗАВИСИМОСТ от ИКОНОМИЧЕСКИТЕ Ситуации в Страната???
    Останалото е ПОРЕДНАТА ВЛАСТИМАЩА ЕДУЩТИНА за УНИЩОЖAВАНЕ на СПЕСТЯВАНИЯТА на ТРУДОВИЯ ни НАРОД !
  • 46 ПАРАЗИТИИИ

    3 1 Отговор
    КАКВИ СА ТИЯ ПЕРИОДИ ,КАКВИ СА ТИЯ ГРАФИЦИ ЗА ВДИГАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ -- ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА СПОРЕД ПРОИЗВЕДЕНОТО ИЛИ ИЗРАБОТЕНОТО РЕАЛНО -- ТОЕСТ ХЪРСЕВ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ЗА ДА ,,РАБОТИ" !
  • 47 сирене

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "2021":

    6 до 8 лв килото ... Ще си купиш ли? или ще ходиш до Кауфланд?

    Коментиран от #51

  • 48 забележка

    5 0 Отговор
    Хърсев, Хърсев, не се прави на ощипан, ами посъветвай синчето си в ЛИДЛ да не дискриминира българските продукти за сметка на вносните - нека да продава ВСИЧКО при равни условия и да видиш как нещата ще си дойдат на мястото много бързо... Как мислиш - справедиво ли е българския зеленчук да се продава с +50% а вносния само с +3%... ??!! Ама ние вече знаем защо...
  • 49 оио

    1 1 Отговор
    Направете ги направо по няколко милиона, Като Жан Виденов. Просперитет и благоденствие да видиш ти тогава.
  • 50 сфгжд х

    5 0 Отговор
    Само да му кажа на този човечец че за 5 години заплатата ми е вдигната само веднъж с 10 процента. Демек с 8 лева . Това е за 5 години!!! Изобщо нямам представа откъде ги вади тези измислени данни.
  • 51 2021

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "сирене":

    Не е важно аз дали ще ги купя, а няма ли да съкратя половината персонал за да икономисам осигоровките за останалите. А като започвам да продавам соматите по 8 лева, кафето по 4 лева, една пица на парче 6 лева. Каква ще е ползата за теб че минималната заплата е 5000 лева?
  • 52 qwerty

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пешо":

    А вие не разбрахте ли, че нарочно ви плащат малко, за да отидете в Германия?
  • 53 1122

    0 0 Отговор
    То и с тия заплати дето ги давате на хората пак няма да останат хора/не говоря за вашите заплати/.Хората дето живеят със заплати с хиляди,никога няма да разберът хората дето живеят с минимални заплати,освен,ако и те не започнат да получават минимална заплата.