Last news in Fakti

5 Март, 2021 23:31 2 954 9

5 млн.лв. за мярка „Кризисно съхранение на вино“

  • вино-
  • ес-
  • помощ-
  • съхранение

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 16 октомври 2020 г. – 20 септември 2021 г.

5 млн.лв. за мярка „Кризисно съхранение на вино“ - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 март до 12 март 2021 г. стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“. Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19. За приема е разпределен бюджет от 5 млн. лв.

По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност. Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино. За финансова помощ могат да кандидатстват винарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Други допустими кандидати са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 16 октомври 2020 г. – 20 септември 2021 г. Размерът на финансовата помощ е 0,07 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100 % от стойността на допустимите разходи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    Аде-е-е,някой "наш" винпром пак се уреди.

    Коментиран от #4

  • 2 Сатъра на Хана

    8 0 Отговор
    Нашите Вино-производители първо трябва да се научат да правят вино , И Второ да не смесват виното с вода и да се правят на тарикати
    .............................
    ......................... СРАМ МЕ ХВАЩА като вляза в магазина и Българското Вино най-евтино ........ Мерло Домейн Бояр ...... 6 долара бутилката
    ......................... ..................... ............. А всичко друго почва от 9 долара и нагоре ..... Обаче нашето вино става само за алкохолици
  • 3 Сатъра на Хана

    5 0 Отговор
    Една от най - големите и най-старите фабрики за разфасоване на пчелен мед в Америка е в нашия град ........ Свързах едни апапи от БГ с Търговски им отдел - ще изнасят БГ мед в Америка ......... Обаче като видяха санитарно-химическите изисквания на Американците и нашите апапи се отказаха ........................ .................. мНого високи били изискванията :)))
  • 4 Беличев от ОП

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    Пещерска да?
  • 5 СНН

    4 1 Отговор
    Технолог съм по професия,на година произвеждам между 10и12 тона вино.искам да попитате всички собственици на винопроизводство.как като 1кг грозде струва 0,80 стотинки 0,700мл вино струва 12лева.от 2кг грозде се получава около литър вино.затова няма да се пие вино и ще хленчат за пари.на днешния стандарт каквото и вино да е неможе да струва повече от 4лв

    Коментиран от #9

  • 6 старомоден

    1 0 Отговор
    Хан Крум не отряза ли лозята?
  • 7 Пламен

    3 0 Отговор
    Не разбрах парите за какво се дават? Виното да стои на склад? Ми то си е там. Нещо не съм в час май? Някой да ме ориентира за тези 5 000 000 какво се случва?
  • 8 Zrock

    2 1 Отговор
    Аз имам друг проблем. Десетилетия си произвеждам сам в избата на село първокласно вино. Не много- 400-500 литра, обаче не мога да го съхраня- просто до следващия гроздобер не остава нищо 😞.
  • 9 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "СНН":

    СНН, по твойта странна логика пакет цигари трябва да струва някъде под 30 стотинки. Толгова излизат един - два листа тютюн, хартията и целофана, нали ?