23 Май, 2021 06:04 5 439 15

По-скъп ток за две трети от малките фирми от 1 юли

  • ток-
  • фирми-
  • цена-
  • избор-
  • доставчик

Дребният бизнес все още не си е избрал доставчик на електроенергия и ще трябва да я купува от т.нар. доставчик от последна инстанция

По-скъп ток за две трети от малките фирми от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Над две трети от малките фирми ще плащат по-скъп ток от 1 юли, показват данни на трите големи доставчика на електроенергия, съобщи БНТ. Причината - масово дребният бизнес все още не си е избрал доставчик на електроенергия и ще трябва да я купува от така наречения доставчик от последна инстанция.

Малките фирми имаха една година гратисен период, за да преминат от регулиран на свободен пазар. Повечето от компаниите обаче са на път да изпуснат срока - 1 юли.

"Много е важно да кажем, че след 1 юли тези клиенти няма да останат без електрозахранване, но ако не са си избрали търговец, тяхното снабдяване ще бъде поето от т.нар. доставчик от последна инстанция", каза Петър Костадинов, ръководител на отдел "Комуникации" в EVN.

Цените при този вид доставка са по-високи с между 30 и 50%, защото целта е компаниите да не се задържат много дълго време при него. За да влезе в сила обаче смяната на доставчик, заявление се подава 20 дни предварително.

Те имат срок до 10 юни най-късно да си изберат доставчик, каза Тодор Матев, директор продажби на дребно на ЧЕЗ.

Всеки търговец на ток предлага различни договори - и като продължителност, и като цена в зависимост от потреблението на клиента. Въпреки че ще изтече гратисният период, фирмите ще могат после бързо отново да намерят доставчик.

Пазарът си върви, по всяко едно време, всяка една фирма може да реши да си смени доставчика, допълва Матев.

Така, ако фирмите не се възползват от последните оставащи дни, за да сменят доставчика си, автоматично ще започнат да плащат по-скъп ток, което може да доведе до повишаване на себестойността на продукцията им и оттам намаляване на конкурентоспособността.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 валентин

    28 1 Отговор
    ФИЛМА СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ. НЕЩО КАТО СЕРИАЛ.
  • 2 Бързоговорещият

    37 1 Отговор
    Ааа значи като минава през доставчик /посредник/ е по-евтино ? Това Иван Иванов ли го измисли ?
  • 3 boiko

    26 2 Отговор
    и да го сменят пак ще плащат скъпо
  • 4 1111

    27 0 Отговор
    е що така бе нали шайката мутри паднаха

    Коментиран от #5

  • 5 Закони пирони

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    Щото са го заложили в законодателството от народното събрание, купиха си ЧЕЗ, пробутват ни зелена енергия и скъпата от американските централи, защо да не мога да избера доставка от АЕЦ.

    Коментиран от #13

  • 6 Хаха

    19 1 Отговор
    СВОБОДЕН, СВОБОДЕН, СВОБОДЕЕЕН ПАЗАР.
  • 7 хахах

    5 14 Отговор
    Радев ще ви намали цената на тока. Нема да се плашите.
  • 8 Гост

    13 0 Отговор
    Токът ни, за разлика от всичко друго, не се внася, а си го правим тук. Има ли в целият ЕС по-скъп ток от нашия?
  • 9 гост

    15 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ МАЛКИЯ , МИКРО МАЛЪК БИЗНЕС . ГОВОРИМ ЗА МАЛКИТЕ МАГАЗИНИ , КОИТО ПЛАЩАТ ПО ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ , ЗАКОНА ИЗМИСЛЕН ОТ МУТРИТЕ НА ГЕРБ ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ С ГОДИНИ ВЕРСИИТЕ . В ЦЯЛ СВЯТ НЯМА ПО СКЪП ТОК ОТ БЪЛГАРСКИЯ ,СПРЯМО ЗАПЛАТАТА .
  • 10 Клатенето се засилва за Ганю Търпеливи

    11 0 Отговор
    Всеки който си мълчи,е доволен от поскъпването!Това ще се промени само, когато има счупени поне над хиляда двойно припечени дряновици
  • 11 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    10 0 Отговор
    Глобално, заедно с "мерките" срещу "не"грипа, убиват малкия и среден бизнес, за да дойде Great Reset и да останат само международните компании. Това е общата цел. След това без конкуренция и само с електронни пари се пробвай да изкараш повече и да надигнеш глава - веднага ще я "отрежат".
  • 12 Хлъц..

    6 0 Отговор
    Как звучеше,онзи знаменит рефрен преди 30 години...Кой не скача е....И осем милиона павиани скачаха в ритъм.С два вирнати пръста.Е,за 30 г,павианите се превърнаха в шилета.И разни " сини" червени" жълти" пембяни "тихичко,без да усетят шилетата създадоха стройна система.Фирми за пренос- превози,ниски и високи напрежения.И всичко във " микс". Но шилето пак не се усещаше.Но и " Микса" не задоволи апетита им.Сега дойде " избор на доставчик".Шилето продължи да живее с мисълта,че ако смени " червен" със " син" или " пембян" ще плаща по малко.Шилешка му работа!
  • 13 Отчаян

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Закони пирони":

    Какви са тези глупости, да не би да ми доставят тока с кофите тея идиоти , които ползват готова инфраструктура за доставка
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 пендьо

    4 0 Отговор
    нещо като топлинните счетоводители, непременно трябва да е през посредник, да ви та.ковам и законите