11 Юни, 2021 20:05 3 624 23

БНБ: Блокираме сметки по санкциите от САЩ

  • бнб-
  • магнитски-
  • сметки-
  • запор

Допълнително българските власти оповестиха още 34 дружества

БНБ: Блокираме сметки по санкциите от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения със санкционираните физически и юридически лица по закона "Магнитски" вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Това съобщиха от Българската народна банка.

Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

"Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа", се казва още в съобщението на БНБ.

От банката отбелязват, че са изпратили до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

За указанията са информирани и Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС.

"Трябва да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание", подчертават от БНБ.

Общо 64 фирми, свързани с Делян Пеевски и Васил Божков, бяха подложени на рестрикции от САЩ заради участие на двамата в корупционни схеми.

Допълнително българските власти оповестиха още 34 дружества, които имат връзка с двамата и потенциално може да бъдат санкционирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    На Шиши,Бойко, Домуса и Доган

    Коментиран от #20

  • 2 Дъщерята на бившия шеф на

    21 1 Отговор
    ДАНС ли блокира сметките 😆😆😅😆тази същата която е стюардеса в автобус😆😆няма такава държава
  • 3 БОЛШЕВИК

    20 3 Отговор
    Блокиране сега, после конфискация и затвор - надявам се!
  • 4 Шуши

    21 2 Отговор
    Ми те в шкафа на бацо
  • 5 Бойко

    29 2 Отговор
    Затова държа парата по чекмеджета.
  • 6 Врачка

    9 1 Отговор
    Ритонът на Божков ще се конфискува ли САШ ?Пазарувайки в Техномаркет попадаме могат ли да ни Измагнитят?
  • 7 Ми Ко ся'

    10 1 Отговор
    ША трябва да даряваме пари за кафета на завалиите.....???
  • 8 св. гъзис

    1 3 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 1 Отговор
    Сопа за вас!
    Подавайте си оставките докато е време!
  • 10 Кои са САЩ

    17 1 Отговор
    че да управляват България? Ние Колония ли сме?
  • 11 Ама на толупа

    16 0 Отговор
    не можете да му заковете чекмеджето!!??
  • 12 ПППП

    22 2 Отговор
    Дайте да се замислим, защо чак сега след 30 години разграбване и терор на населението от политици и олигарси САЩ чак сега се сетиха да помагат ???? По - скоро за тази помощ ще искат нещо в замяна и то няма да е в наша полза, а вреда !! И това много скоро ще се случи, но затова, че стигнахме до тук е виновен единствено крадеца Борисов ! Да пукне дано

    Коментиран от #13

  • 13 БОЛШЕВИК

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "ПППП":

    Американците направиха лошото на народа още през 90-те години. Когато ограбиха влоговете на народа, разтуриха икономиката и ни вкараха в НАТО и ЕС. Сега нека направят това и на тия бандити, където 32 години с американска помощ ни деряха и ограбваха.

    Коментиран от #23

  • 14 Другия с коня

    5 11 Отговор
    Само двама от Олигарсите на БСП са със СТО блокирани фирми...И се чудите Откъде са Протестиращите миналото лято....Ами Бобокови,Баневи,,братя Галеви,Миню Стайков и семейство...Десет Олигарха държат Двеста фирми срещу Два и половина милиона пенсионери,които мизерстват с по 250 евро на месец....Народе????
  • 15 Баи

    6 2 Отговор
    В техномаркет вече не влизам - че ще измагнитят и мен

    Коментиран от #21

  • 16 dfu

    10 1 Отговор
    Ей, лоши хора, бе, ще уморят Шиши от глад. :)
  • 17 един от многото

    14 2 Отговор
    Какви са САЩ , че ще наказват със санкции за корупция в България? Договора с Мариците не е ли също направен по корупционни схеми , на тях кой ще им лепне наказания?
  • 18 Брендица

    5 1 Отговор
    В Свободна Европа коментират, че САЩ с тези санкции чрез България праща послание до ЕС, че не са доволни от борбата им с корупцията. Доста сериозна маневра се очертава
  • 19 Румен

    7 0 Отговор
    САЩ първо да проверят колко БГ офшорки работят с крадени пари от народа ни.
  • 20 Софиянецо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо постоянно забравяш Вълка, Ковачки и двамцата на ПИБ? Това са едни от малкото хора, които са се възползвали от корупционната система на ГЕРБ в пълния и обем! Да не говорим, че служат и за невротрансмитери в порочния кръга на лицето Ахмед Доган! Не е достатъчно изброените от теб да бъдат низвергнати и съдени, необходимо е и всичките им финансови средства, инвестиции и контакти да бъдат срязани от раз!
  • 21 И аз

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Баи":

    Отдавна не влизам в Техномаркет! Също и в ПИБ. Те са следващите!
  • 22 БНБ

    3 1 Отговор
    ПЪРВО БАНКАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА И НЕ Е НАРОДНА БНБ Е СОБСТВЕНОСТ НА РОДШИЛД КОСТОВ Я ПРОДАДЕ НАВРЕМЕТЕ ИМА ГО ДОКУМЕНТИРАНО НА ВСЯКЪДЕ ПРОВЕРЕТЕ СИ ФАКТИТЕ !!!ВКАРАШ ЛИ ПАРИ В БАНКА ПИШИ ГИ ИЗЧЕЗНАЛИ ОЩЕ НА МОМЕНТА ГИ ДАВАТ КАТО КРЕДИТ НА ДРУГО ЛИЦЕ,БАНКИТЕ СА НАЙ-ОПАСНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ КОИТО МОГАТ ДА ВИ ЛИШАТ ОТ СРЕДСТВА...
  • 23 Такааааа ТИЯ ЗАПОРИРАНИ КИНТИ

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛШЕВИК":

    При КОЙ ША ОТИДАТ..?!!!! ИСКАМЕ ГИ ЗА ПЕНСИИ.....ТЕХНОМАРКЕТ И ПРАКТИС ЩО СА ОТВОРЕНИ ОЩЕ...