21 Юни, 2021 14:50 2 350 15

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Неатрактивни сме, въздържат се да инвестират у нас

  • инвестиции-
  • бизнес-
  • икономика-
  • румен гълъбинов

Българската икономика остава сред най-неконкурентноспособните в Европа

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Неатрактивни сме, въздържат се да инвестират у нас - 1
Снимка: ФАКТИ

Икономиката на България остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, според доклад на Института за развитие на управлението IMD.

На годишна база нетният поток на преките инвестиции в България за първите четири месеца на 2021 г. е намалял с 322.3 млн. евро. От 510.3 млн. евро за първите четири месеца на 2020 г. на 187.9 млн. евро за същия период на 2021 г. по данни на БНБ.

Според Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г. на IMD през 2021 г. България се нарежда на 53-то място от 64 страни, с което бележи спад с 5 позиции в сравнение с 2020 г. и 15 позиции в сравнение с 2009 г.

По този начин българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа.

Според икономиста Румен Гълъбинов подобен резултат може да се обясни глобално с пандемията, но и с неатрактивността на България, която кара компаниите с чуждестранно участие да се въздържат от инвестиции у нас.

Българската икономика продължава да е част от ЕС като предимно суровинен доставчик, но без иновации и без инвестиции, коментира още икономистът.

Особено негативно се оценява капацитетът на страната ни да привлича и задържа инвестиции и инвеститори.

България продължава да разчита на ограничен брой от фактори за конкурентоспособност, като това са основно ниска цена на труда и ниски преки данъци.

Според Гълъбинов предизвикателствата пред икономиката ни продължават да бъде реформа в администрацията и електронно правителство, засилване на регулаторния контрол и справяне с корупцията, както и увеличаване на финансовата помощ за образование и наука.

Записа: Сребрина Гаджева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    12 4 Отговор
    как бе...с Магнитски сме голяма атракция
  • 2 БСП за България и Радев

    16 4 Отговор
    Гълъбинов, ти не им ли каза, че с Тиквата е свършено и сега ни предстоят около 5 години активно изчегъртване на гербавите от администрацията и навсякъде? Няма вече проблем да инвестират

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    10 14 Отговор

    До коментар #2 от "БСП за България и Радев":

    Проблемът е, че сега при вас чуждите компании, хептен няма да инвестират. Видяха, че улицата в България е властта, която управлява държавата. Забравете чуждите инвестиции.
  • 4 РАБОТА.РАБОТА.РАБОТА

    13 2 Отговор
    Що бе в моя шкаф инвестициите не са спипали
  • 5 123

    18 3 Отговор
    Какъв бизнес се прави с орки добутали 8клас, "шефчета" връзкари, крадци и селски тарикати?На боко не му трябват хора а деби.ли.Гласувайте за гроб.
  • 6 Аз Човек

    9 7 Отговор
    Браво Освободители какво ще крадете Разрушихте България Мръсни Комуняги а разни балъци крещят от радост но много скоро ще реват

    Коментиран от #7

  • 7 asd

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Човек":

    Я реви още бе тиквоскот неграмотен. хахахахахахахахахахаха
  • 8 денис сачев

    10 0 Отговор
    С моята близка /!/ приятелка Къдравата Сю ще доведем инвеститори за Милиарди.
  • 9 Мими

    1 1 Отговор
    А ти знаеш ли че си същият, от групата на далавераджиите , много си вътре е тия далавери!!!!!!!
  • 10 Българка

    11 1 Отговор
    А как рекетьори и крадци могат да са атрактивни за бизнес. Под "мъдрото" управление на Борисов България се прочу като най-корумпираната държава, а рекетът е узаконен. Дълго ще се чистят Авгиевите обори. Но за милиардите щети, нанесени на българите, стотиците смъртни случаи, фалити, рекети, обири трябва да има поне стотина осъдени ефективно властници и политици!
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 2 Отговор
    ПОД МЪДРОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МАФИОТА РЕЗИДЕНТ . ИНВЕСТИЦИИ ще ДОЙДАТ НА КУКОВО ЛЕТО ........ С КГБ НАПРЕД КЪМ СИЯЙНИТЕ ВЪРХОВЕ НА МАФИЯТА......
  • 12 Вън БСП от България и Радев

    8 3 Отговор
    Инвеститорите търсят стабилна Политическа Обстановка,предвидимост на разходите- установени данъчни ставки и регулации....След 4 Всенародни Въстания срещу законно избрана Власт,Анархия и Хунта от Протеста кой е луд да купи на 9 ти септември фабрика,бе.....Ае чао,докато направите Лустрация и няма комунисти в държавата!!!!
  • 13 Гост

    3 4 Отговор
    Защо руснаците, едно време, не се въздържаха да инвестират у нас? Защо построиха ТЕЦ и ВЕЦ, и ни напълниха с военна техника? Къде са сега самолетите от САЩ? Платихме ли им ги вече? Изядоха ли парите? Питат ли за още? А стоката кога?
  • 14 Гост

    3 3 Отговор
    За кой ли път вече, онези, които реваха за промяна, сега реват от нея.
  • 15 Бай Чобан

    1 0 Отговор
    Чужди инвестиций са като да те мързи направиш дете и да викнеш комшията да ти направи.