13 Юли, 2021 21:47 3 411 0

Китай намалява вноса на петрол

  • петрол-
  • внос-
  • полугодие-
  • рафинерии

За първи път от 2013 година страната свива покупките на петрол за полугодието

Китай намалява вноса на петрол - 1
Снимка: БГНЕС

Вносът на петрол в Китай намалява с 3% на годишна база за първите шест месеца на годината, отчитайки по-високите цени на суровината в световен мащаб, както и периодите с планови спирания на рафинериите, пише Reuters, предаде Investor. За първи път от 2013 година страната свива покупките на петрол за полугодието.

В периода януари - юни в страната са внесени 260,6 млн. тона петрол, сочат данните на китайските власти.

През първото тримесечие покупки на частните рафинерии доведоха до ръст на вноса на петрол от 9,5%. След това обаче поръчките намаляха - вносът на петрол в Китай намалява с 13% през второто тримесечие. Независимите от правителството рафинерии представляват около 1/3 от капацитета на всички петролни рафинерии в Китай.

Пекин също така намали квотите за внос на петрол на независимите рафинерии в опит да се справи с големите резерви от суровината, както и да ограничи емисиите въглероден диоксид.

През юни вносът на петрол в Китай достига общо 40,14 млн. тона, което означава средно 9,77 млн. барела на ден. За сравнение, през юни 2020 година страната регистрира рекорден внос на петрол в рамките на средно 12,9 млн. барела на ден. Тогава китайските рафинерии се възползваха максимално от ниската цена на петрола на световните пазари и захраниха с енергия бързото възстановяване на икономиката.

Почти без промяна е вносът на природен газ, включително и втечнен, през юни - около 10,2 млн. тона, спрямо 10,3 млн. тона през май, допълва още Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА