Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 15:32 3 538 32

КЕВР пусна шоковото поскъпване на природния газ

  • булгаргаз-
  • природен газ-
  • цена-
  • поскъпване

"Булгаргаз" поиска скок с 36,2% до 94.54 лв.

КЕВР пусна шоковото поскъпване на природния газ - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Припомняме, че „Булгаргаз“ поиска газът да поскъпне с 36,2% от днес. Първоначалното искане на дружеството бе за ръст с 16%.

След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Увеличената цена на природния газ за м. октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на „Булгаргаз“ ЕАД цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

В утвърдената цена на природния газ от 94,54 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договорите за доставка, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи, съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ, предвидени за доставка през месец октомври 2021 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ от 1.10.2021 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    24 0 Отговор
    кво стана с дизерфрикацията.... ????

    Коментиран от #20

  • 2 Пич

    10 21 Отговор
    Пусна го по нареждане на Кирчо и Кокорчо , за да рапортуват на резидента , че да напълнили бюджета... А сега олигарсите ще му напълнят и офшорките , за да купува изборите , с народните пари , които им бяха дадени от печалбата на държавните енергийни дружества...
  • 3 alf

    33 2 Отговор
    ЗАКРИВАЙ таа държава. ТИКВОЧА беше налял 200 милиона на тотал и на шел за проучване на яерни море за газ. Кво става тиквввоооч намери ли газ мама ти деа шашава милиционерска

    Коментиран от #25

  • 4 Емил

    8 28 Отговор
    Честито на русофилистиците!!! Заради продажната ви политика, света не може да се справи с Русия!

    Коментиран от #13, #32

  • 5 Деж ФМ

    9 3 Отговор
    Плевенският цървул беше го изпял... спите ли?
  • 6 Гост

    24 2 Отговор
    МАЙКА ВИ Д..БА МАФИОТИ НИЕДНИ. КЕВР СА ОПГ! ОПГ! ОПГ! ОПГ! ОПГ!
  • 7 da be da

    23 1 Отговор
    Токът поскъпна, газта поскъпна, хайде да правим бизнес в България.
  • 8 ужас

    15 7 Отговор
    Боко подари три милиарда на Путин за газопровода , и сега ни шиб-ат като унгарски коне заради него !
  • 9 много поздрави от чешкия скулптор

    11 1 Отговор
    много поздрави от чешкия скулптор
  • 10 Хахаха

    21 0 Отговор
    Тази Турция е много зле. Все пак имат диктатор, който е на ти с Русия и ползват евтин руски, азарбрйджснски газ 😂😂😂
  • 11 Инфлация

    31 0 Отговор
    Отпечатаха трилиони евро и долари за да си стоите в къщи и на това му ръкопляскахте. Айде сега стойте си в къщи и се топлете. Дойде време да си плащаме цената за простотията продължаваща вече 2 години. Който не го е разбрал това значи му е малко и още му трябва.
  • 12 Хальооо

    15 0 Отговор
    Купувайте свещи, скоро ще са дефицит, народа ще ги ползва за осветление, отопление и за +18
  • 13 Бай Байдън

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Ами аз откога ви разправям да купувате само нашия американски демократичен втечнен газ. Не е важна цената, важното е да е демократичен. Само това е начинът да ликвидираме Русия.
  • 14 Коко

    19 1 Отговор
    А тогава да попитам щом гоним да сме като Европа, тогава заплатите ??? Кога или да са 769 лв минимална с удръжките 420 браво браво. Бог да ви накаже дано. Амин
  • 15 Бойко Построи газов хъб "Балкан"!!

    25 0 Отговор
    Хиляда пъти го каза, 12год се хвали с този газов хъб!!! От Неко Вземайте ГАЗ, и от Евтиния Азерски газ, който договори Борисов!!! Политици идиоти, не спрях те 12год да Плюуте по Русия, сега газ със сигурност по скъпа отколкото в Турция и Сърбия!! Но те не лаят, като Пудели по Русия!! Южен поток, ако беше построил Борисов, къде си Борисов??? Азерската евтина газ къде е??? Газовия Хъб Балкан къдее Борисов???
  • 16 Бай Байдън

    9 1 Отговор
    Ами аз откога ви разправям да купувате само нашия американски демократичен втечнен газ. Не е важна цената, важното е да е демократичен. Само това е начинът да ликвидираме Русия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От него Вземайте, от Балкан!! Газовия

    8 0 Отговор
    Хъб.!! Знаете само да плюете!!
  • 19 ПЛАЧЕШТА ЕТЪРВА

    4 3 Отговор
    ...ДАЖЕ Е МАЛКО👌КОКОРЧО ЗНАЕ КОЛКО МИЛЯРДА СКЪТАНИ ПАЧКИ ИМА В Б.Н.Б.,ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЛЕЕ В КОФАТА БЕЗ ДЪНО НАРЕЧЕНА „БЮ ДЖЕТ” И ИКОНОМ ИКА💩
  • 20 ДБ=ДПС=ГЕРБ

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Не знам,да каже мафиота Бойко Методиев Борисов!
  • 21 9ри585

    17 0 Отговор
    Иван Иванов зарабптващия пенсионер с имотите в Маями защо не е в следствието??? ДАНС и НСБОП какво работят, гражданска война ли трябва да стане да си свършат работата??? Корупцията и кражбите вдигат цените!!! Следват много неприлични думи към горепосочените съучастници в унищожаването на България.
  • 22 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    2 8 Отговор
    Радев, така ли управляваш......доиш здраво народа
  • 23 РАДЕВ СА СПИЧА

    1 8 Отговор
    А заплатите кога ще растат другарю Радев......
  • 24 Кочина

    5 1 Отговор
    Онзи дементният дядо е 1:1 с Байдън,за Иванов говоря,време е да го разкарат
  • 25 НЕ ПУСНА

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "alf":

    И ПО ТОКА ЮЖЕН. НАПРАВИ ТУСКИ
    СКРИ ДОКУМЕНТАЦИЯТА. ДАДЕ СУМАТИ ПАРИ ЗА ГРЪЦКИ. И У
    УСТАТА МУ БЕШЕ САМО ДИЗЕРФИКАЦИЯ. СЪД И ДО ЖИВОТ
    У ПАНДЕЛАТА.
  • 26 Мисля си

    7 0 Отговор
    Че вече е време да се изискват двойни и тройни заплати! Мисля. Че след като плащаме само с 20 процента по-евтино газ от европейците, то и заплатите трябва да са не по-ниски от 20 процента от европейските! Не са проблем високите разходи, а ниските приходи! Но при нас всичко "бизнесмени" са тип мутра, а те при не дават. Те ги крият в офшорки!
  • 27 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    0 6 Отговор
    СТИГА СКУБА НАРОДА......СТИГА СТЕ КРАЛИ И ПЪЛНИЛИ ШКАФЧЕТА....
  • 28 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 8 Отговор
    И при БАЦО беха същите условия.


    Ама такова КОЖОДЕРСТВО на народа немаше. Не те ли е срам бе...Радев
  • 29 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    3 7 Отговор
    РАДЕВ народа ще ти го върне на....изборите
  • 30 2121

    4 0 Отговор
    Радев ще го изберем.Но този който е за затвора ,до живот е престъпника Бойко Методиев Борисов, подлогата на тъпите сащ.Той е виновен за цялото нещастие на българите.Всички ,получават руска газ ,след като удариха чело пред Президента на Русия ,Вл. Вл. Путин.Гърция Турция, Сърбия ,Германия ,целия западен свят ,искат само руски газ.Най-силната страна в света във всяко отношение Русия/икономика, търговия, селско стопанство, космонавтика, строителство култура/можеше да ни продаде газ на прилични цени но НЕ,ние т.е.Глупавата и неграмотна външна министърка Ек.Захариева,продажника Б. Борисов, недоразуменията Тома Биков,Спас Гърневски ни докараха до там , че сега ще се чудим от къде да купуваме газ.Има СП-1,СП-2,ще се строи СП-3,но поради продажната политика на Герб и Б. Борисов ще мръзнем.Шистовият газ от сащ е вреден за здравето и никой него купува.Украйна,крадеше газ от Русия и търгуваше със сина на Байдън.Позор !Това направи предателя Б. Борисов,да купуваме газ от Турция и от Гърция."Не народ ,а мърша"-Петко Р. Славейков.В това ни превърна престъпника Б. Борисов.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.