Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 08:09 5 926 7

Близо 3 милиона лв. дивидент e деклариран за 2 дни след проверките на НАП

  • левове-
  • нап-
  • проверка

До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми

Близо 3 милиона лв. дивидент e деклариран за 2 дни след проверките на НАП - 1
Снимка: БГНЕС

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2,8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на приходната агенция. Това съобщиха от пресцентъра на Национална агенция за приходите (НАП). Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

От Агенцията припомнят, че през юли са започнали масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите.

До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни. Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят незаконните счетоводни операции, свързани с касова наличност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    20 3 Отговор
    Марооооооо всеки ден по 2 пътия я пускай тая новина
  • 2 Тука

    32 3 Отговор
    В тази територия данъци плащат само най бедните.
  • 3 Българка

    32 3 Отговор
    Това , че ще се съберат в хазната пари от данък дивидент е добра новина. Но не смятат ли и ДАНС да се активира за големите милионни липси в касите на някои фирми? Например Божков е теглил в брой милиони, които не са в касите на фирмите му, но не са и у Божков, а са дадени като рекет на Горанов, Борисов. Защо няма разследване по случая?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 ФЕН

    13 2 Отговор
    Преди 1 г. НАП гонеше дребния бизнес , хората с патентен данък, и занаятчиите и събираше 200 000 лв. до 1 000 000 лв . ГОДИШНО и оставяше след себе си 5 000 -10 000 хиляди огорчени семейства с доход 12 000-15 000 лв на Година или 1 000 -1250лв. месечен надойдоха семейство и отчиташе ..... ОПРОСТЕНИ-НЕ СЪБРАНИ данъци за 10 000 000 000 лв-10 милярда!!! Закона е спазен МОРАЛА ПОГАЗЕН!!!!!
  • 5 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    До къде Стигна Булгарина да вярва на наиголемия мошенник / съветник на радев / Толкова ли мыслите божков за глупак така се дават милиони без да си подсигури с нещо Явно сте голяма балъци
  • 6 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    До къде Стигна Булгарина да вярва на наиголемия мошенник / съветник на радев / Толкова ли мыслите божков за глупак така се дават милиони без да си подсигури с нещо Явно сте голяма балъци
  • 7 KJLKLKL

    3 4 Отговор
    Този данък е недомислица. Направете 12% данъка , да се плаща наведнъж и готово.