Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 06:26 2 401 29

Васил Велев: Не искаме помощ, а връщане на надвзетото от енергийната ламя

  • васил велев-
  • компенсации-
  • аикб-
  • бизнес-
  • електроенергия

Мизерна част от потреблението у нас е на газ и не може заради 7% поскъпване да има троен и четворен ръст на цените, смята председателят на АИКБ

Васил Велев: Не искаме помощ, а връщане на надвзетото от енергийната ламя - 1
Снимка: БГНЕС

"Има съгласие, че това е най-бързият начин за реакция на този грабеж в отсъствието на парламент. Настояваме за компенсация от август, докато цените се нормализират. Тя да е равна на 3/4 от надвзетото. Това не са помощи, а възстановяване на надвзетото. Това са изработените от хората пари, които са им надвзети", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR".

"Високите цени през август бяха средно 218 лв. за месец. Към утрешна дата през октомври е 369 лв. за мегаватчас. За днес за базов товар цената беше средно 482 лв., а в този час е над 650 лв.", даде пример той и отбеляза, че заради това компенсациите не може да бъдат фиксирана сума.

Велев е на мнение, че "мизерна" част от потреблението у нас е на газ и не може заради 7% поскъпване да има троен и четворен ръст на цените.

"Пазарният модел е сбъркан. Това е един от въпросите за срещата на върха на 21 и 22 октомври в Брюксел. Нашата позиция е, че този модел на пазар на електроенергия трябва да се преразгледа. Това решение е в бъдещето, а на нас ни трябват неотложни мерки", каза още председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Бизнесът настоява компенсациите да бъдат изплатени преди да дойде време за плащане на октомврийските сметки. По думите на Васил Велев много потребители няма да могат да платят новите по-високи сметки, ако не получат компенсациите.

"Има разбиране и съгласие, нямаме категорично решение. Не можахме да намерим такава точка в дневния ред на Министерския съвет. Пари за това в бюджета има, той е на излишък", категоричен бе гостът в студиото.

Ако парите не стигнат до предприятията до 1 ноември, Велев допуска, че ще възникне нов сериозен протест.

"Когато хората си видят сметките и касата, че няма с какво да ги платят. Работят цял месец, идва енергийната ламя и прибира резултата от техния труд. Бизнесът започна да затваря. Има браншове, които казват, че минимум 1/3 ще фалират. Търговците започнаха да пускат фактури за авансово плащане. Икономиката ще спре, ако това продължи достатъчно дълго", алармира той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    22 10 Отговор
    Тоя незабавно го вкарайте в затвора !!!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 3 Отговор
    МОЛЯ, НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ЕНЕРГОТО , НО ГОЛЕМИТЕ КООПЕРАЦИЙ НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛЯТ, ЗАЩОТО ИСКАТ ЛЕСНИ И БЪРЗИ ПЕЧАЛБИ

    ЗАТОВА ЕВТИН ТОК НЯМА ДА ИМА !!!!
  • 3 Ангел

    37 4 Отговор
    Кога Бацун мааше торти и подписваше всичко което му дадат в Европата,кога Теменужка ви направи ел борса и освободи пазара вие мляскахте в телешки въсторг с влажни погледи по сутрешните блокове.Сега -"Що така бе,Миме?"....Ами те,така!Ей,това са два "Сахера"без кафе!Анадънмо?
  • 4 Че то и аз...?!

    18 2 Отговор
    Искам безплатен обяд,ама няма никъде...?!?!
  • 5 Сатъра на Хана

    17 1 Отговор
    МУТРИ ЛАМИ ЯДАТ МУТРИ АГНЕТА
    ....... ИСКАТЕ МУТРО ЦОЦА-ЛИЗЪМ
    ....
    А КАТО СТАНЕ ВЪПРОСА ЗА ЗАПЛАТИ НЕ ДАВАТЕ
  • 6 Веселин

    33 3 Отговор
    Играхте си на бизнесмени , докато имаше само за КРАДЕНЕ от СОЦа , и когато оглозгахте кокала се разбра , че не сте способни да си платите и тока !! Толкова ви е бизнеса , колкото Ви е и туриЗАма - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО ръководено от другото голямо НИЩО наричащо се "бизнесмени" , които са си същите селяни от времето на ТКЗС тата !!!
  • 7 Васил Велев?? Кои са Енергийната Ламя??

    19 2 Отговор
    Протестират, чисто Политически, а за Ламята не казваш кои са!! Дирижирани от Банкя протести до Изборите!! Марионетки сте!!
  • 8 Попов

    25 2 Отговор
    Тоя и Домусчиев са личните бизнесмени на Тиквата. За тях законите на Пазарната икономика не важат. Те са свикнали само да им се дава и да усвояват, усвояват...Рисковете и загубите им ги плащаше Държавата, т.е. Тиквата, защото 12 години той беше Държавата, но с пари от Бюджета.
  • 9 А ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

    18 3 Отговор
    А какво правим с ПОТРЕБИТЕЛИТЕ???? Или ще ги доим с "РЕГУЛИРАНО ПОВИШАВАНЕ НА ТОК ПАРНО ВОДА.
    Зaмрaзявaнe нa цeнитe тoк, пaрнo, вoдa.
    Кaквo нe ви e яcнo.Имaмe 2 рeaктoрa зa Бeлeнe, лицeнз плoщaдкa и чacтичнo oбoрудвaнe, кoeтo Мутрaтa Бoриcoв хaризa-oбoрудвaнe, oтидe в други държaви.
    Дългocрoчни дoгoвoри c Руcия зa гaз, Aвcтрия пoдпиca зa 50 г.
    Турция и Унгaрия зa 15 г.-цeнитe дa нe ca вързaни към бoрaca-Oтнoвo Мутрaтa Бoриcoв въвeдe тoвa бeзумиe, кaктo и Зeлeнaтa Cдeлкa.
    EРП-тaтa дa нe рeвaт, прeз гoдинитe ca трупaли oгрoмни ПEЧAЛБИ.
    ПOВТAРЯМ ЗAМРAЗЯВAНE НA ЦEНИ ТOК ПAРНO ГAЗ ВOДA-ЗA ВCИЧКИ ПOТРEБИТEЛИ-a нe пoмoщи зa oпрeдeлeни групи, AКO НE ПРOТECТИ НA ПOТРEБИТEЛИТE.
    Нe МOЖE ВCЯКA ГOДИНA РEГУЛИРAНO ДA ПOВИШAВAТE ЦEНИТE НA БИТOВИ ПOТРEБИТEЛИ-и дa ce oпрaвдaвaтe, чe цeнитe били рeгулирaнe, caмo прeди 2 г. бизнecът плaщaшe в пъти пo-eвтин ТOК oт пoтрeбитeлитe, тoгaвa нe прoтecтирaшe бизнeca.
    И oткъдe нa къдe AВAНТИ c фaлшивия aлкoхoл щe прoтecтирa зa цeни нa тoк, кaтo нищo нe прoизвeждa-видях им плaкaтитe нa прoтecтa.
    Зaкoн eвтиният тoк oт ТEЦ2 и Кoзлoдуй БEЗ БOРCИ и пocрeдници дирeктнo дa ce прoдaвa нa ПOТРEБИТEЛИТE.
    ВEДНAГA ВEДНAГA ДOГOВOРИ C РУCИЯ и бързo дocтрoявaнe нa ХЪБ ГЪРЦИЯ AЗEРCКA ГAЗ.
    ПOЧВAНE НA БEЛEНE-бeз дa питaмe джeндърcкият EC, плюc oщe двa рeaктoрa Кoзлoдуй.Тoзи e изхoдът, aкo EC пищи-Излизaнe oт EC
    Идвaт избoри, aмa мнoгo ceриoзнo cи пoмиcлeтe зa кoй щe грлacувaтe.
    Зeлeният Ceртификaт гo дължитe нa Пeткoв и Вacилeв +Плaн Възcт

    Коментиран от #13

  • 10 Емо

    15 3 Отговор
    Защо синдикатите участват в цирка на картелите на бизнеса? Бизнесът иска да ограби държавните фирми за пореден път. Първо нека да поиска от другия частен бизнес.........Другият частен бизнес ще го осъди за нарушаване на престижа и за грабеж. Велю Василев не смее да поиска пари от другия частен бизнес. Само чрез рекет иска да открадне пари от държавните фирми.
  • 11 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    4 11 Отговор
    БРУТАЛНО И ЖЕСТОКО....ПРАВИТЕЛСТВОТО И РАДЕВ БЕЗСИЛНИ

    Коментиран от #15

  • 12 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    3 11 Отговор
    ДОКАРА НИ ДО КОЛАПС И ФАЛИТИ....ТОВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатъра на Хана

    14 2 Отговор
    МУТРИТЕ ИСКАТ КАПИТАЛИЗЪМ
    .... ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ
  • 15 ГЕРБ РАЗРУХА

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА":

    На ГЕРБ дълшиш:
    ГЕРБ ни върза към борса ГАЗ.
    ГЕРБ стопираха Белене 12 години.
    ГЕРБ спряха ЮП.
    ТЕРБ не изгради хъб Гърция-Азерска Газ.
    ГЕРБ Фандъкова докапаха Веолия.
    ХОРА НА ГЕРБ-КЕВР, БЕХ, Козлодуй, ТЕЦ2.
    ГЕРБ сключи ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА.
    ГЕРБ ДАДЕ НА КОНЦЕСИЯ Софийска вода-ВЕОЛИЯ.
    ПАРНОТО е на СО ГЕРБ.
  • 16 Тонев

    19 1 Отговор
    Свободния пазар на електроенергия за промишлеността не го ли въведе ГЕРБ под натиск от страна на ЕС? Тогава не мина ли голяма медийна кампания как фирмите са щастливи, че ще могат да плащат по-малко? Сега пък бил лош... Същото ще стане и с ВЕИ и зелената сделка. Интересно само защо никой не мисли преди да станат проблемите и не се протестира на време, за да не се допускат безумията.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Миризлив пор

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тонев":

    Проблема не е в свободния пазар, проблема е, в това че има търговци които за да имат печалба раздуват цените. Толкова ли е трудно да се озаптят 10 търговеца и да се нормализират нещата?
  • 19 Бай Георги

    6 1 Отговор
    Алчността ЛОША РАБОТА, кара ги да си отворят още г.... А. По хубаво от това да си н шланг в енергетиката НЯМА. И политиците ни от 30г мечтаят за това, все там да се закачът. Много посредници, много листи с договори, всеки се ДОПИСВА и закача с ихидна усмивчица и сладка думичка, едно мишево погледче.... Само като ги погледнеш и ти се повръща. НЯМА ПО ЛЕСЕН НАЧИН ДА ПЕЧЕЛИШ МНОГО И ТО ЗАКОННО.

    ВСЕКИ, ЩО НЕ СТАВА ЗА НИЩО И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЪТВОРИ В ЖИВОТА СИ СТАВА ПОЛИТИК..... ЯКАТА РАБОТА

    ДА ГИ ОСТАВИМ В ГОРАТА И ОГЪН НЕ МОГАТ ДА СИ ЗАПАЛЯТ.... ОЛИГОФРЕНИЯ ПЪЛНА

    ЩЕ ПОВЪРНА
  • 20 Бай Георги

    7 1 Отговор
    Живея в Англия,
    Да ви светна бъдещето
    Тук приеха закон от 2034 г всяка новопостроена къща или сграда не може да получи съртификат като нашия акт 16 ако е ГАЗИФИЦИРАНА
    и така
    БРАТЯ И СЕСТРИ, ТОКА ЩЕ СТАВА СКЪП
    БЪЛГАРИЯ Е ПРЕКРАСНО МЯСТО ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ТОК, БИЛО АТОМНА, СЛЪНЧЕВА, ВОДНА И ВЯТЪРНА, НО ТОВА Е САМО ХИПОТЕЗА, ЗАЩОТО НЯМА ДОСТОЙНИ ПОЛИТИЦИ С ЛЪВСКИ СЪРЦА
  • 21 Гост

    6 1 Отговор
    Ти си основната причина за това положение. Ти си този, който срещу гарантиране на гласове за парламента получи неограничена власт за прекрасните, честни бизнесмени, прецака всички работещи, хотелиерите, ресторантьорите, за да може да лапкате с Кирчо, Божко, Делянчо, Ковачево , сложихте си Ванката кевърчето за да му диктувате какво да прави с цените. Сега ви падат парите и леле мале. Дано се гътнеш.
  • 22 gggw

    6 1 Отговор
    тоя наши беше голям капиталист? къде се е чуло и видяло в капитализма, предприятие, макар и държавно, да връща печалба, щото била голяма?
  • 23 енергетик

    7 1 Отговор
    "Не искаме помощ, а връщане на надвзетото от енергийната ламя"

    тоя к.ре.тен що се прави на ид.и.от? нали енергийната... таквоз членува в техните "работодателски" организации. да се разберат помежду си.
  • 24 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    6 1 Отговор
    Много добре казано! Спекулата на вампирите трови живота. Само за пример: Каква е себестойността на хляба, напримерно, и какво е добавено за да се формира такава цена? Спекулата във всичко е такава, всякаш всички стоки имат и акциз+ ДДС.
  • 25 17 10

    4 1 Отговор
    Чудесна идея, да си поискаме от тн бг бизнесмени недовзетите заплати!
    Плаши.утарник! Иначе протест!
  • 26 боцмана

    3 1 Отговор
    първо върнете незаконно раздадените ви субсидии от толупа . а да не забравя и домуса да върне бмф на държавата и после пискайте и искайте
  • 27 TRD

    4 1 Отговор
    НАЛИ ВИЕ ОТ БОРИСОВАТА ШАЙКА СЪЗДАДОХТЕ ЕНЕРГИЙНАТА ЛАМЯ! КЪДЕ СЕ КРИ 10 Г. ТОЗИ ПЛУЖЕК?
  • 28 Един

    2 1 Отговор
    Ще вземеш - на "мойсей кайсиите" ! АЕЦ-а като държавен продава на фиксирана цена поради фиксираната корпоративна печалба. Само,че продава тока на "НЯКАКВА" си "фирма" от тези за енергийно счетоводство! Е а тая фирма познайте на кои гербаджии е! Та от тях ще вземеш -- на "мойсей кайсиите" тези пари сигурно най-редовно се претакат през оффшорки къ чекмеджетата , дето не ги виждаме!
  • 29 Петър

    0 1 Отговор
    А ние искаме надвзетото ни от вас и неполучено от нас заради вас ,б.клук такъв . Защото държите изкуствено работните заплати поне двойно по-ниски от реалното развитие на БВП и икономиката на България и тънете в охолство ,а ние в нищета.