Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 22:24 6 235 12

Васил Велев обясни как цените на тока ще паднат само с едно решение на КЕВР

  • васил велев-
  • паднат-
  • цени-
  • тока-
  • само едно -
  • решение-
  • кевр

„Има една константна „задължение към обществото“, която в момента е 7 лева и се добавя към сметките, определена е от КЕВР. Тя може да стане отрицателна", каза експертът 

Васил Велев обясни как цените на тока ще паднат само с едно решение на КЕВР  - 1
Снимка: БГНЕС

Причината за състоянието у нас е сбърканият модел в Европа и цената на газа. От 200 долара стана 1200 цената на газа. Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той коментира, че цената на по-скъпия газ не би трябвало да има сериозен ефект, тъй като едва 7% от българската енергетика ползва природен газ.

„В момента ние печелим от Американските централи, въпреки, че там е писано и надписано. Има огромно изземване на паричен ресурс от икономиката и социалната сфера, които са на този пазар“, добави Велев.

„Независимо от цената на продавача – той може да каже 100, вторият казва 200, третият казва 300, но накрая всички продават по цената, който продава на най-високо. Това не е пазар. В Америка цената е 50 долара, а в Европа – 200. Тези пари отиват в АЕЦ „Козлодуй“, отиват в НЕК, във Фонда за сигурност, отиват и в бюджета.“, допълни той.

Според Велев пазарът може да се манипулира, предлагайки по-висока цена без значение колко струва производството.

Друг проблем, който открои председателят на АИКБ, е свързаността на България към европейския пазар, като страната ни не може да бъде откъсната. Ако се наруши европейското законодателство ще има санкции, коментира той.

Въпреки това има решение на проблема с цените, категоричен бе Велев:

„Има една константна „задължение към обществото“, която в момента е 7 лева и се добавя към сметките, определена е от КЕВР. Тя може да стане отрицателна, примерно -150 лева. Може по този начин да намалява сметката за тока, като средствата ще дойдат от там, където в момента отиват“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    33 5 Отговор
    напротив-още трябва да се вдигнат , за да се осъзнаете , мишки
  • 2 нашия

    52 2 Отговор
    той другаря Велев е роден вчера и до сега не е знаел какво става.....Велееев защо чак сега квичиш....къде беше през всичките тия години когато се изграждаше тая грабителска система в енергетиката...??????
  • 3 Кинжал

    45 5 Отговор
    Всички водно-електрически централи само в родопския регион имат по-голяма мощност от АЕЦ Козлодуй, а те са само около една трета от останалите мощности от водни централи ( тук са Батак, Кричим, Чаира, Цанков камък и други) ! Нещо със сигурност има сбъркано в ценообразуването и яко ни манипулират!

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Две димящи дула

    63 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кинжал":

    Мдаа, лошите комунисти ги построиха, както впрочем и Козлодуй , а също и останалата силова преносна мрежа, която сега капиталистите яко експлоатират без да влагат нищо. Остави това, ами нашите лоши комунисти построиха язовирите и централите на Либия , Ирак и Сирия и те ни дължаха милиарди долари допреди демокрацията, които ние като верни слуги опростихме заради нашите верни краварски приятели от задокеанския обор! Нашите псевдодемократи затвориха блоковете на Козлодуй и опростиха тези дългове от Ирак и Либия, защото трябваше да се харесат на господарите си!
  • 5 Дългата ръка на пазара

    10 1 Отговор
    Тъп. Анар, какво разпряваше надълго и широко за необходимостта за затваряне на старата съветска фабрика АЕЦ Козлодуй
  • 6 Земи се гръмни

    14 0 Отговор
    Скрий се бе цървул пазарен
  • 7 БулЕкзит

    11 1 Отговор
    Господине, КАКВО НИ ДРЕМЕ ЗА САНКЦИИТЕ НА ЕС.
    Кое ви е по-важно ЕС или народът на България.
    Само за миналата година за вредни емисии сме платили ЕДИН МИЛИАРД И 300 000, отделно от ЕДИН милиард Вноска.
    Над 2 милиарда за ЕДНА година сме дали на ЕС.
    КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ от ЕС-НИЩО, а малкото помощи ги взимат НПО-та и частни фирми паразити.
    Време е за излизане от ЕС.
    Не може да имаш собствени евтини държавни енергоизточници Козлодуй, ТЕЦ2, държавни ВЕЦОВЕ и да не можеш да ги ползваш, зящото ЕС не позволявал.
    Хората да студуват, разболяват и УМИРАТ ОТ ПНЕВМОНИИ,за да лапат ЕС бюрократи със заплати от 32 000 ЛЕВА.
  • 8 ДаЗдраПерМа

    0 0 Отговор
    цитирам---Причината за състоянието у нас е сбърканият модел в Европа--- с две думи пак си правят с нас еволюционни експерименти. Така беше с комунизъма, вируса го изпратиха от Германия в Русия с заключен вагон с червени восъчни печати. Сега пак същото яйце само че не в анфас а в профил.
  • 9 ежко

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кинжал":

    Ама ти сериозно ли? Козлодуй -2000 МВ и реакторите работят 340 дена нон стоп.Къде ще ги сравняваш с ВЕЦ-овете в Родопите дето я имат 300МВ. инсталирана мощност и работят средно погледнато максимум по 50-60 дена в годината?!?ВЕЦ работи ако има вода в язовира и когато му я пуснат да минава през турбините.Може да имат номинална мощност,чма като няма вода -няма и ток!
  • 10 За протокола

    5 1 Отговор
    Който иска да направи нещо, намира начин. Който не иска, намира оправдание.
    В случая е ясно кой има интерес и защо. Парите отиват в бюджета с който ще разполагат ПП и паважните партии, според техните планове. И с тези пари ще си купят спокойствие, докато си нагласят далаверите. Естествено, че от тях ще са първите им "дивиденти".
    Големият цирк ще стане ако ГЕРБ спечелят 121 места или се коалират с ДПС. Това е логично, защото "врагът на моя враг е мой приятел".
  • 11 ганев

    4 0 Отговор
    Цените на тока ще паднат до може би 40 70 Просто трябват смешните 48до 180 хилади ДАВАТ СЕ НА МОМЧЕТА ОТ 90 ПОКАЗВА Ш Е Ф А наИЗМИСЛЕНАТА БОРСА 3 8 ЕДРИ ПРЕКУПВАЧИ СЛЕД 10 ДНИ НЯМА БОРСА НЯМА И КОИ ДА КУПУВА ЖЕСТОКО НО С П Р А В Е Д Л И В О ТЕЗИ ЛАПАЧИ КОИТО РАЗРУШАВАТ Д Ъ Р Ж А В А Т А САМО ТОВА Х О Р А НЯМАМЕ ВЕЧЕ ИЗБОР РАЗБЕРЕТЕ ГО
  • 12 Енергийната Мафия вдигна цените на тока,

    1 0 Отговор
    Продължават да текат пари Велев, към Овшорки и сметки в чужбина!! Енергийната Мафия Велев, това са схеми и комбинации за получаване на свръх печалби, казано на нашенски Голямо Крадене!!