Last news in Fakti

1 Септември, 2011 16:44 1 245 0

Марио Ал-Джибури продаде дела си в Alapis

  • атина-
  • гърция-
  • марио ал-джибури-
  • alapis.

Марио Ал-Джибури продаде дела си във фармацевтичната империя на Лаврентис Лаврендиадис Alapis. Както бе съобщено официално в Атинската фондова борса, притежаваните от Ал-Джибури 15,206 на сто от акциите на фирмата са продадени на лондонската Latemar Capital Limited, съобщиха от GRReporter.
Марио Ал-Джибури е подал оставка и от управителния съвет на Alapis. На негово място като заместник-председател на управителния съвет и изпълнителен член бе избран Никос Муркоянис. Ръководният орган на фирмата е напуснал и Стилианос Кибаридис, който бе и изпълнителен директор на компанията. Мястото му ще заеме Никос Муркоянис. Мандатът на управителния съвет приключва на 10 май 2012.

Никос Муркоянис е един от най-известните гръцки финансисти, работил е като управляващ директор и президент на големи международни и американски компании в продължение на повече от 25 години. В Alapis идва от Roland Berger Strategy Consultants GmbH. Завършил е юридическия факултет на Атинския университет и има МВА от университета в Харвард.

 Фармацевтичната империя на Лаврентис Лаврендиадис отчита загуби от 167,4 милиона евро за първите 6 месеца на 2011. За същия период на миналата година тя е имала печалба от 25,1 милиона евро. Общият обем на дейността на Alapis се е свил с 19,7 на сто и в момента възлиза на 339,6 милиона евро. В последните седмици Лаврентис Лаврендиадис е обект на разследване от гръцкото правосъдие за евентуални незаконни действия и в "източване" на управляваната от него банка Proton. Той е обвинен, че е раздавал кредити на собствените си фирми при условия, които могат да нанесат имуществени щети на вложителите в банката.

В момента Alapis е в процес на свиване на дейността си извън Гърция и пристъпва към продажбата на дъщерните си фирми в България, Хърватия, Румъния и САЩ. Официалното обяснение е “поради световната икономическа криза”.

 Марио Ал-Джибури е бивш директор на Държавната агенция по туризма. Неговият брат Гати Ал-Джибури бе член на правителството на Симеон Сакскобурготски с отговорности в енергетиката. Майка им е българка, а баща им иракчанин.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА