8 Ноември, 2021 16:18 2 360 10

Васил Велев, АИКБ: Има риск от спиране на топлофикациите

  • васил велев-
  • икономика-
  • топлофикации-
  • фалит

Синдикатите направиха едни напълно нереалистични предложения

Васил Велев, АИКБ: Има риск от спиране на топлофикациите - 1
Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели се скараха за МРЗ. Коментар по темата на Васил Велев, председател на УС на АИКБ, в предаването „Опорни хора“.

„По това време трябваше да имаме напреднала бюджетна процедура, проект за бюджет, внесен в Парламента, преди това обсъден в Тристранния съвет.

Синдикатите направиха едни напълно нереалистични предложения, които бяха извън всякаква прогнозна и бюджетна рамка“.

Това, което се предлага за МРЗ е 764 лв. „Но това е основна заплата, всъщност никой не получава такава заплата. Получава се брутна МРЗ, като се начисляват класове за прослужено време. Като добавим 10 % тя става 840 лв.“, уточни Велев.

Според него, за ИТ сектора, финансите, енергетиката може и да е поносима сума, но има поне 10 икономически сектора, където това е над средния осигурителен доход.

„Това означава, че или те трябва да затворят, или да минат в сивия сектор. Защото, ако увеличат своите цени, никой няма да влезе при тях.

Всякакви подхвърляни, от рода на“да си намалят печалбите и така да увеличат заплатите“, не може да стане, защото са на загуба“.

„Само това остава сега за тези сектори, след зелените сертификати, цените на електроенергията, при срива на оборотите им, да се направи едно административно, непремерено вдигане на минималните заплати“.

Според Васил Велев, МРЗ не може да бъде еднаква за всички икономически дейности. Тя трябва да се договаря между работодатели и синдикати по секторите.

По повод „зеления сертификат“, Велев е категоричен, че при 23 % ваксинирани, няма как да сработи.

„Проблемът не е в това, дали персоналът има зелен сертификат, проблемът е, че вече има много малко посетители. И оттам оборотите и продажбите са се сринали. Те са 60-70 % надолу, а разходите са същите. Т.е. приходите са станали 20-30 процента, а разходите са 100 %, та даже и повече, защото цената на електрическата енергия е три пъти по-голяма“, обясни ситуацията председателят на АИКБ.

Велев уточни, че е правилно да има компенсация за постоянните разходи на предприятията, това, което европейската рамка за държавна помощ позволява. При спад на продажбите, по-голям от 30 %, държавата поема до 90 % от постоянните разходи, които не са покрити, т.е. от загубата.

„Такава мярка трябваше да бъде въведена още през лятото или есента. При нас се въведе само когато има пълно затваряне. Т.е. в този си вид мярката никога не е работила. Това обрича тези сектори на фалити“, поясни експертът.

Васил Велев говори и за компенсациите на бизнеса заради високите цени на тока.

„Прогнозната цена на еленергията е 119 лв. За сравнение, през месец октомври средната цена е 369 лв. Т.е. повече от три пъти над прогнозната. През ноември цените са още по-високи“, каза Велев.

„Имаме притеснение, че тази компенсация ще се забави“, изрази опасенията си Васил Велев.

По повод увеличаването на цената на газа, „има риск от спиране на топлофикациите, защото няма с какво да си плащат текущите разходи. Имаме сигнали от топлофикациите, че през декември ще изпаднат в ликвидна криза“, категоричен е Васил Велев от АИКБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сара

    8 2 Отговор
    Да спрат най-накрая и мир да има.
  • 2 петьо

    5 7 Отговор
    Може наистина да е докараме до Радева зима. Ако се стигне до там импийчмънта няма да е в парламента, а пред президентството със сопи и камъни.

    Коментиран от #3

  • 3 Сатана

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "петьо":

    Да бе,нали видя кои охранява Мунчо в Бургас?

    Коментиран от #5

  • 4 Коко

    13 1 Отговор
    Стига с тази топлофикация. Спрете износа на дърва. Ще се отопляваме с дърва, както е било преди. Стига с този газ, нефт. Писна ни вече! Не щем да храним нито американците, нито руснаците, нито вас дърти паразити, които живеете от техните комиисионни.
  • 5 петьо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    А ти виждал ли си, разярен баща който не може да плати тия надути цени и сметки?
  • 6 БМБ

    13 1 Отговор
    Този Велев е робовладелец ,не е съгласен със вдигането на заплатите щял да внася работна рака от Молдова и Даржавта да му плаща тока ИЗРУД
  • 7 1-20

    9 1 Отговор
    840 лв. поносими за ИТ сектора! Този олигoфрeн или работи само с калкулатор или сам си поддържа компютрите.
  • 8 kvy

    6 1 Отговор
    Природата не търпи вакуум или празно пространство. Като фалира някой, друг ще дойде. Така че тоя бизнесмен да не се кахъри много, ако някои от колегите му фалира!
  • 9 Васил Велев ГЕРБ Слугинаж!!

    6 1 Отговор
    Васални структори и Организации, на Хранилка 12год ня Държавата!!!
  • 10 Гост

    1 1 Отговор
    Фалит за комунистическия динозавър-рекетьор Топлофикация София!