Last news in Fakti

1 Декември, 2021 18:56 1 925 25

Кузман Илиев: Увеличението на МРЗ и социалните плащания ще доведе до скок на данъците

  • кузман илиев-
  • увеличение-
  • мрз-
  • социални плащания-
  • скок-
  • данъците

Бизнесът иска държавата да спре да се държи като Дядо Коледа, казва икономистът

Кузман Илиев: Увеличението на МРЗ и социалните плащания ще доведе до скок на данъците - 1
Снимка: БГНЕС

„Тези увеличения засилват инфлацията, защото тези прати през пенсиите и заплатите също влизат в икономиката и водят до покачване на инфлацията“. Това коментира анализаторът Кузман Илиев от Съвета за икономически и публични политики в „Лице в лице“ по повод готвените от служебното правителство увеличения на минималната работна заплата и социални плащания в Бюджет 2022.
„В момента, в една трудна икономическа ситуация, имаме една кошница, пълна с плодове, политиците раздават все повече, а кошницата се свива. В един момент ще се окаже, че няма да има какво да раздаваме и ще трябва да вземем дълг, което ние правим - и правителството на Борисов, и двата служебни кабинета трупат дефицит. Респективно това ще доведе до вдигане на данъците дългосрочно“, прогнозира Илиев.

„Няма как бизнесът да инвестира в тази ситуация, с този скъп ток, с 25% са се увеличили разходите му за производство, а приходите само с 6% от инфлацията. Ние искаме да убием кравата, от която взимаме млякото, за да раздаваме“, смята Илиев.

По думите му „това е грешен популистки ход“, а бизнесът очаква от „държавата да спре да се прави на Дядо Коледа“ и предприемачите да се успокоят, че ще има стабилно правителство.

Бизнесът очаква да „бъде оставен да диша и няма да се вдига минималния осигурителен праг, защото това означава, че ще се намали разполагаемият доход на средната класа в България, които дърпат всички останали“, каза анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойко

    9 7 Отговор
    Сънародници! Колеги форумци! Аз съм изумен и приятно изненадан! Вчера си проверих фактурата на абонатния ми номер за ел.енергия за месец октомври. Стойността й е 31 лв.и 60 ст.,като проверих колко е била за октомври 2020 г. Тогава е 46 лв. Има сериозно намаление като причината е социалните мерки на служебното правителство. Не повишиха ел.енергията за битовите абонати. Което се равнява на подвиг при тази световна енергийна и финансова криза. Съжалявам че не може вече тук да се прикачват снимки и видеа да ви пусна видео как климатика ми работи на макс на 22 градуса. Също така има намаление на кубик дърва който се намира на 80-85 лв.,а преди 2 години 2019 при Борисов -3 бе на цена 100-105 лв. Олио "Бисер" от 2 лт.е на промо цена 5.99 лв.като идва по 3 лв.литъра. А назад през годините при управлението на ГЕРБ бе стигнало 4,50 лв. Няма да ми стигнат символите да изброя и сравня всички цени сега и тогава. Явно здраво ни е "щавил" Борисов.

    Коментиран от #4, #6, #19

  • 2 Стиво Пендеровски

    15 4 Отговор
    ВМРО го нема вече .И ти охльов мрънкащ, защо работиш в бТВ туци к.н.ф а се водиш националист криворазбрано име.
  • 3 гадно

    12 5 Отговор
    Аре, аре навсякъде богатите плащат повече, а и държавата вдига заплатите на държавните служители никой не задължава частниците да го направят.
  • 4 Търновец

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    В нашия град вече нашия кмет реши от догодина се вдигат такса смет с 50%. Сега в Търново, следват и другите градове. Чува се и данък сгради и също данъците за автомобили. Всяко нереално увеличение на доходи без да се увеличава производителността на труда води след себе си по високи цени, инфлация и вдигане данъци!
  • 5 Бесен Язовец

    25 2 Отговор
    В Република България бизнес няма има едини алчни люде които експоатират пролетариата! Ако искате заплати значи сте комунисти не роби на алчните стиснати капиталисти!
  • 6 Алфа Вълкът

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    А колко беше бензина, нафтата, хляба преди година а "колега"? Дай цифри??????

    Коментиран от #9

  • 7 dad

    6 5 Отговор
    Икономист, разбиращ как работи икономиката?! Доживях и това да видя по медиите.
  • 8 Фани

    15 5 Отговор
    Тоз какъв е да се меси в работата на властите
  • 9 Стойко

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Колега ГЕРБер , радвам се за зададения въпрос за да отговаря с факти и цифри! Края на август 2020 г.литър дизел беше 1,95 лв.,но имаше отстъпка с карта 10 ст.и заредих за 1.85 лв. Но да си припомним колко бе нефта на международните пазари тогава ? Барел петрол бе с отрицателни цени, тоест страните производителки на петрол плащаха на купувачите да им вземат продукцията защото складовете им бяха пълни. И при нас при Борисов горивата гонеха 2 лв. А сега преди няколко дни барел петрол бе 85$ , а цена на бензин с отстъпка започва от 2,23 лв.а дизел от 2,33 лв. Не е голяма разлика от тогава нали? При Борисов биха били между 2,77 и 2,90 лв.за литър както 2012-2013 г. Хляб "Добруджа" хлебозавод Ресен сега е 1,39 лв.за 650 гр. Ноември 2019 г.помня го купувах за 1,05 лв. Да, има за 2 год. 30-на ст.увеличение но питайте затова хлебари и пекари! Други въпроси за сравнение?
  • 10 asd

    17 4 Отговор
    Герберастката под-лога квичи здраво.
    Чудесно!
  • 11 ИСТИНАТА

    6 4 Отговор
    Има един човек, един икономист който би трябвало да е новия министър на финансите! Името му е Любомир Дацов. Бивш зам.министър на финансите в правителството на НДСВ и предложен за министър в първото правителство на ИТН. Помните ли преди няколко месеца когато миналото народно събрание прие предложението на ГЕРБ, ДПС и БСП да се дават по 120 лв.добавки на пенсионерите . Против гласуваха ДБ, ИТН и ИБГНИ. Дацов каза че депутатите с това решение гасят пожар с бензин. Ще отключат инфлацията и потърпевши ще бъдат всички работещи и всички останали без пенсионерите. Защото на пенсионерите увеличените цени са компенсирани от добавките но на останалите не. И се оказа прав. За 3-4 месеца всички цени се увеличиха. Вчера Дацов когато отидоха журналисти за нов анализ каза -" Когато започва инфлация не се налива бензин в огъня, не се печатат пари а се затягат коланите временно. За 5-6-7 месеца докато се неутрализира. Ето цените се покачиха вследствие печатането на пари за добавки за пенсионерите , и след нова година когато добавките им бъдат спрени цените няма да се върнат на предишните нива, защото парите в обръщение вече са увеличени". Безпрекословно излезе прав Дацов. Доходите на работещите си останаха същите , и обезщетения за безработни, и компенсациите за бизнеса. Но цените скочиха вследствие печатането на пари. Ако го бяха послушали сега със същите доходи( без пенсионерите) нямаше да плащате за по високи цени за почти всичко!
  • 12 Идват черни дни- смразяващи нощи

    7 0 Отговор
    Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.
  • 13 откъде пари

    12 3 Отговор
    Хленчим, че няма пари за пенсии и за всички други социални плащания. И как да има ? Хиляди и хиляди млади хора, вместо да работят в България, да повишават ВБП, да плащат данъци и осигуровки за родната си страна, те подпомагат пенсионерите в западните държави. Не стига това, че изграждат своето бъдеще там, някъде, където им е далеч по-изгодно, но живеят и с усещането, че освен тях, тук няма кадърни и умни хора. Някои се връщат със самочувствие до небето, и изтласкват онези млади хора, които са имали достойнството да останат, да учат и работят в България, и се отнасят с тях , като с втора ръка граждани, което е отвратително. А онези, които не искат изобщо да се завърнат, гласуват в чужбина, съсипват държавата ни и се чувстват горди, че променяли нещата.
  • 14 А случайно Кузман

    20 4 Отговор
    да е споменал нещо за плоския данък, това безумие, въведено от мазния либерал Станишев, за да обслужва едрия капитал и червените олигарси. Докога, Кузмане, обикновените хора с обикновени доходи ще плащат за вашите свръхпечалби??! Ние сме единствената държава в Европа с такъв данък! Най- бедната държава с плосък данък! Престъпление спрямо хората.

    Коментиран от #16

  • 15 pbdan

    8 2 Отговор
    Това съм го писал 2017г. и числата са малко различни:
    Нашите "велики" работодатели имат една напълно погрешна теза, че видите ли нарастването на БВП за 2016г. било 3,2 на сто, а увеличението на средната заплата съответно 9,8 на сто. Дотук само е вярно. Когато през 1998г. взимахме по 10 долара заплата нима производителността на труда (ПТ) беше 100 пъти по-висока в ЕС, та взимаха по 1000 долара заплати. Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва този на БВП.
  • 16 pbdan

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "А случайно Кузман":

    Относно данъците у нас:
    Дaнъĸът тpябвa дa e пpoгpecивeн, зaщoтo xopaтa c пo-ниcĸи дoxoди плaщaт oтнocитeлнo мнoгo зa aĸцизнитe cтoĸи. Haпpимep: зaплaтa 1000лв. дaнъĸ 10% -100лв. , 500лв. зa xpaнa, тoĸ,вoдa, и дp. oщe 20% ДДC -100лв., oт ocтaнaлитe 400лв. (150лв. бeнзин, 100лв. aлĸoxoл, 150лв. цигapи) c 50% aĸциз и 20%ДДС -233лв. Oбщo 433лв. или 43,3% дaнъĸ и aĸциз. Toзи ĸoйтo взимa 100 000лв. мeceчнo дa xapчи 10 пъти пoвeчe зa гopeизбpoeнитe нeщa, тoвa ca 3330лв. (oбщo 13 333лв. дaнъĸ и aĸциз) , нo ocтaнaлитe 86 667 лeвa мoжe дa ги влoжи няĸъдe, дa ĸyпи зeмя, жилищe или пpocтo дa ги дъpжи в бaнĸa. Дaнъĸът мy излизa 13,3%.
  • 17 Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та

    1 2 Отговор
    Отново се заразих с ковид 19 и вече 3 ден съм в изолация, имам леко разтройство. Личната ми даде направление за пср тест който се оказа положитен. Очаквам зелен сертификат за 12 месеца. След 11 дни. Идеалното място да те заразят е пред лабораторията на математическата гимназия, щъка от сополиви деца. Много съм щастлив, вече така ще правя.

    Коментиран от #18

  • 18 Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та":

    Купих си лекарство за запичане и има положитен ефект.
  • 19 супер

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    Радвам се за теб! Само смени марката олио, ако искаш качество!
  • 20 Г- жо Ризова

    12 4 Отговор
    Защо се излагате като каните на разговор това недорумение? Този индивид е въздух под налягане. Проследете погледа му само- той има психически проблеми. За икономическа или финансова компетентност въобще дума не може да става. Ужас и безумие!
  • 21 Хахаха

    3 2 Отговор
    Осигуровките са практимески данък за 800 000 самоосигуряващи се в България.
    Щом ПП Киро-лъжеца и Асан-измамника вдигат данъци и осигуровки, значи две неща:1. Бюджета на държавата е издънен. 2. Няма да има никакви промени в кражбите, освен адресите на новите шкафове.
    България ще фалира, както при Виденов и Гечев, но по-бързо.
    ПП са национални предатели, подкрепени от Радев пРезидента, безродниците от ДБ и ма.л.о.у.м.н.и.ц.и.те от ИТН на чалгаря Славун.
  • 22 мдаа

    4 2 Отговор
    Теипов хляб Симид, 830 грама, преди 6 месеца струваше 1.49 лв. Сега при ПП струва 1.95 лв.Останалото без коментар.
  • 23 Ами ...

    1 3 Отговор
    Съвсем правилно.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 каракачанаков

    13 1 Отговор
    аве ей мухльо бегай да ръсиш акъл другъде тук не щем акъл от глупаци