Last news in Fakti

3 Декември, 2021 09:28 1 277 7

160 млн.лв. е бюджетният дефицит

  • дефицит-
  • хазна

Значителен ръст на разходите към ноември 2021 г.

160 млн.лв. е бюджетният дефицит - 1
Снимка: БГНЕС

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на ноември 2021 г. да бъде положително в размер на около 570 млн. лв. или 0,4 на сто от БВП. На месечна база за ноември се очаква салдото по КФП да бъде дефицит в размер на близо 160 млн. лева, съобщава Министерството на финансите.

Данъчните и осигурителните приходи за ноември 2021 г. отчитат значителен ръст спрямо същия месец на предходната година, като основен принос имат авансовите вноски за корпоративен данък предвид променения краен срок за подаване на декларациите за промени на авансовите вноски през 2021 г. по чл. 88 на ЗКПО (15-и ноември).

От друга страна, разходите също нарастват значително, основно поради по-високите социални плащания, разходи за субсидии, здравноосигурителни плащания и други. Поради тази причина за месеца се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит по КФП на месечна база.

Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 47 790 млн. лв. (94,5 на сто от актуализирания годишен разчет), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 7,4 млрд. лева на данъчните и неданъчните приходи и ръст на постъпленията от помощи с 0,7 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към ноември 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 47 220 млн. лв., което е 85,6 на сто от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 39 912,5 млн. лева.

Значителният ръст на разходите към ноември 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през същия период има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към ноември 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна - на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към ноември 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 1547,4 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Нали вчера имаше 500 милиона на плюс? Като лъжат, поне да помнят.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Ал Тъпоне

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Аз бюджетен дефицит го разбирам превишение на разходите над приходите. Поне така пише в учебниците. И питам се аз тогава как бюджетния дефицит е 160 милиона , а тази година в кратки срокове се изтеглиха сумати борчове, които вероятно превишават няколко милиарда. Разправят, че една част били за погасяване на стари борчове. Че те нали падежите на борчовете се залагат в разходната част на бюджета? Значи или некадърници пишат бюджета или и бюджета и подобни информации, като тази в статията се пишат от хора, кадърни само за кражби, които постоянно лъжат авторитетно и дори не се притесняват от това, че с се оплели в собствените си крадливи лъжи!!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Така ще е, докато се купуват самолети и кораби за скрап, колкото да се осигури нечие присъствие на престола.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    На мен ми направи впечатление...нещо друго.В бг имаме много Инвалидизирани ,които получават пари от Държавата,около 16%....Докато в Русия са 8%,а в ес са около 10-12%...Нарочно давам Русия и ес и бг....Според Мен в г се краде от Инвалидност,както и в ес.Хора,които си плащат стават инвалиди,а повечето,които наистина са инвалиди стигат до тапия за инвалидност ,около 10 дни след смъртния си Акт.....Колкото до Фиска...Ако е половин милиард лева на годишна база е едно Нищо!При толкова излишни разходи през годината.Само за инжекции и тестове що пара потрошиха.Ако аз ""Неграмотния" или съпругата ми ви правеше Бюджета Щяхте да сте и добре нахранени и отоплени и Турците щяха да пазаруват при нас ,а не да ходите там и някой да .....пренасят бензин с пластмасови туби....Поне носете метални туби за бензин...Всъщност "новите" провеждат старата финанс политика и иии нищо ново не виждам засега поне аз"Неграмотния"!При толкова Простфесор се чуствам силно неграмотен...и вече подписът ми ще е+++!!!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал Тъпоне":

    160 милиона е само за Ноември.:$-))))

    Коментиран от #6

  • 6 Сатана

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ами,сметката е лесна .На 14/11/21 режима изтегли 500 000 000 заем.След 10-12 дена се дръпнаха още 500 000 000 и докато се усетим сме с дефицит от 160 000 000 + 1 000 000 000 лъва незнайно къде изпратени,изхарчени или изпарили се пари
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Катаджии навсякъде с камери .За безумните ограничения от комунизма ,когато карахме лади и москвичи.Сега колите са по добри а ограниченията същите.