Last news in Fakti

7 Декември, 2021 12:49 1 585 11

Кузман Илиев: Няма инвестиции, защото няма политическа стабилност

  • кузман илиев-
  • икономика-
  • инвестиции

Традиционно първото тримесечие не е най-силното икономически

Кузман Илиев: Няма инвестиции, защото няма политическа стабилност - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията изпреварва темповете на БВП към момента, може да се очаква успокояване на икономическите показатели в средата на другата година. Около това мнение се обединиха икономистите Кузман Илиев и Румен Гълъбинов в ефира на „Твоят ден” по "Нова телевизия".

„Традиционно първото тримесечие не е най-силното икономически. Необходимо е да се поуспокоят нивата на цените на енергийните международни носители, което ще се случи след зимата. Тогава евентуално може да се очаква успокояване на инфлацията. Към момента имаме изпреварващ темп на инфлацията в сравнение с темпа на БВП. Ако това продължи две поредни тримесечия, ще доведе до безработица”, обясни Гълъбинов.

Важно е да се види какво ще се случи на политическия фронт и какви ще бъдат сигналите към предприемачите, за да се прогнозират бъдещите нива на икономиката. Това каза от своя страна икономистът Кузман Илиев.

„В момента няма инвестиции, а за да се случат те е нужна дългосрочна сигурност. Обсъждат се добри идеи, като вдигане прага на регистрация на ДДС. Проблем в този момент обаче би било вдигането на максималния осигурителен праг. Хазната смята, че това ще доведе до 200 милиона повече, но може да се окаже, че голяма част от родните бизнеси ще се преместят извън страната”, коментира още той.

По отношения на идеите за съкращения в държавната администрация Илиев обясни, че това трябва да се случи, но е важно да се види на базата на какъв анализ и по какъв начин.

„Скептичен съм, че чисто политически това ще може да се понесе. Нека първо се погледне към въпроса с дигитализацията в администрацията”, допълни той. Според Румен Гълъбинов дигитализацията по естествен начин ще пренасочи държавната администрацията, така че тя да бъде под 10% от работещото население на България.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Томислаф Русеф -Кафявио

    9 1 Отговор
    Кузо работиш в БиТиВи член на ВМРО нещо не се връзва.Кузо от устата ти само лъжи
  • 2 СССРБарета

    9 0 Отговор
    I Айде пък и тоя, стига с тия заучени фрази и клишета бе! Причината е че в плантацията вече не останаха Роби с дипломи а само неквалифицирани и необразовани затова няма инвестиции недей да говориш глупости!
  • 3 Динку

    9 0 Отговор
    Анализатор ,ВМРО ,работещ за БиТиВи .Доносника е многостранен но без умствен потенциал .
  • 4 Фалитинвестбанк

    9 1 Отговор
    Не само заради политическата нестабилност. Също и заради неработещата съдебна система, идиотската данъчна система, алчната и корумпирана администрация и схемите за кражби на печеливши бизнеси, въведени от ГЕРБ.
  • 5 Това и децата

    1 3 Отговор
    Го знаят, че докато няма правителство няма чужди инвестиции! Цените на всички стоки и услуги се повишават за сметка на заплатите и пенсиите! Но какво им пука на нашите управници, които си играха на избори след избори защото не мога да си поделят баницата!
  • 6 Българин

    4 3 Отговор
    Няма политическа стабилност, защото комунягите не са изпускали управлението и такива са инструкциите от МаЦква.
  • 7 ХАХАХАХАХ

    1 2 Отговор
    Няма инвестиции, няма и да има, ЗАЩОТО НЕОЛИБЕРАСТКИЯТ МОДЕЛ ПРИКЛЮЧИ!!! НЯМА РАСТЕЖ в западните "демокрации", няма и да има. Светът е пред многополюсен модел.
  • 8 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Какви инвестиции, когато партия да имаш е Фирма за Кражби? При около 6 минус милиона, неуки роби и феодално-кланова система на отчет към Чекмеджето. Щото филмчето, че мутропитека ще падне лесно е дълбоко грешен.
  • 9 мнение

    3 0 Отговор
    До скоро каква "стабилност" имаше, а Кузма?...и пак нямаше инвестиции. Как ли научно ще го обясниш Кузмане?... Стига плака за миналото няма да се върне ;)
  • 10 шундурко

    2 0 Отговор
    ба.си колко е мъдър ..... това изречение е както прозрението "и все пак тя се върти" кузи мозъка
  • 11 То пааааа

    4 1 Отговор
    Като имаше 12 години политическа стабилност,ама голЯми инвестиции сякаш имаше????Корупция,корупцията плаши нормалните инвеститори!!!