15 Декември, 2021 06:52 7 152 17

Хампарцумян: Опозицията също понатрупа дълг и наистина ще го връщат децата

  • левон хампарцумян-
  • дълг-
  • бюджет

Правителството не е с вързани ръце, смята банкерът

Хампарцумян: Опозицията също понатрупа дълг и наистина ще го връщат децата - 1
Снимка: БГНЕС

Имаме бюджет, има правила, по които се харчи. Сегашният бюджет е актуализиран и ръцете на правителството не са вързани. Един разумно дефицитен бюджет е възможен. България през 1984 г. е имала около 400 млн. долара външен дълг, което е нищо за тогавашния бюджет. Само 5 г. по-късно той става близо 6 млрд. долара. Трябва да сме разумни.

Това заяви банкерът и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че взимането на дълг е заем от нашите бъдещи доходи и добави, че ако този дълг се използва в посока доходите ни да растат в бъдеще, значи нещата са добре.

"Ако не направим усилията сега, няма да имаме конкурентоспособна позиция после. Опозицията също понатрупа дълг и наистина ще го връщат децата. Неравенството в доходите е поносимо до една определена граница. Част от преразпределението на националното богатство трябва да отиде при тези, които са най-закъсали. Разбира се, без държавата да се вкарва в дългова спирала", каза още Хампарцумян.

Икономистът Стоян Панчев посочи пред Bulgaria ON AIR, че не е изпълнена капиталовата програма на бюджета.

"На този етап бюджетът е дори с малък излишък, пари има в министерствата. Повече ме притеснява разходите да не излязат извън контрол. Лихвите започват да се влошават, защото теглим кредити. Валутният борд спира натрупването на дългове. Съгласен съм, че твърде голямото натрупване на дълг има доста неприятни последствия", коментира той.

Панчев изтъкна, че в споразумението между управляващите партии е записан дефицит между 3,5 и 4,5%. Цялата структура на договаряне му приличала на актуализация на бюджета. До голяма степен разходите били таргетирани за справяне с инфлацията, а нямало да бъдат инвестирани.

Докато имаме валутен борд, няма риск да влезем в дългова спирала, убеден е Панчев.

"Инфлация ще има. Тя е проблем за хората с фиксиран доход. Работата на централните банкери, правителствата и бизнесите е да балансират това нещо, за да може част от дълговете да се абсорбира, друга част да се върне, икономиките да са устойчиви и да растат. Тази цел се постига с различни инструменти. Ключът е да имаме какво да продадем. Трябва най-много да насърчаваме предприемчивостта", каза още Хампарцумян.

Стоян Панчев смята, че в нашия случай инфлацията е вносна. Той допусна, че може по-продължително време да имаме висока инфлация.

"Ситуацията не е овладяна. Трябва наистина да се случи някакъв много рязък скок в производството", поясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жана

    24 6 Отговор
    Снощи ходихме с едни приятелки на домашно купонче,обаче на домакина така му миришеха краката,че не се траеше...
  • 2 Бойко

    36 1 Отговор
    На нас богатите ни е лесно да говорим
  • 3 А за

    43 6 Отговор
    предишните безумни дългове и грабежи се спотаяваше като пръдал в трамвай , инДжинерино ! За теглене то на стотици милиони в брой (!!!) също !
  • 4 ще ви светна

    41 16 Отговор
    Пълни глупости дрънка хампурца, Глупости за пред хора лаици във финансите.
    Дългът не е голям, можве да бъде и 3 пъти по-голям. Дори беше нужен, защото страната е недофинансирана.
    Единственият проблем е, че този дълг не беше изпозлван за инвестиции в СРМ, производства и човешки капитал, а сякаш беше окраден.

    Японските деца ще връщат ли 7 пъти по-голям дълг спрямо БВП, а тяхното БВП е и 5 пъти над нашето на глава от населението? Хайде без лихварски лъжи,
    МНого неща не са ви ясни и ви заблуждават с лекота.

    Коментиран от #14

  • 5 Румба

    23 9 Отговор
    И тоя измамник май се домъкна от Канада акъл да дава.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жорж

    26 1 Отговор
    Който и да коментира, не е удачно да се трупа дълг особено за безсмислици като съкращения, обезщетения и компенсации. По - добре е ако се вкарват парите за развитие на предприятия и инвестиции в инфраструктура и др.

    Коментиран от #11

  • 8 Колко

    23 1 Отговор
    удобно мълча по въпрос преди изборите, защо ли....?
  • 9 Счети

    25 8 Отговор
    Ако не изтичаха между 2 и 4 милиарда в кражби всяка година през последните 12, нямаше да се налага да имаме нови дългове. Истината е, че в държавата има пари и с разумно управление и НЕкрадене можем да се оправим. НОООООО, Българйо, мила родна само синове неблагодарници раждаш
  • 10 mdaaaaaaaaaaa

    29 7 Отговор
    Бойо мутрата и групировката му осакатиха бъдещето на внуци и правнуци, които ще връщат милиарди заеми с убит бизнес, без нито един действащ отрасъл. БВП от данъци, зелени зони, такси, толове и глоби. Това е истината! Корупция, корпорации и "опитни" добре облечени бандюги осакатиха България , изнесоха я и изпъдиха хората от родината.
  • 11 ПРАВИЛНО!

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Жорж":

    НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТРУПАТ ДЪЛГОВЕ, НО АКО ТУЛУПА НЕ КРАДЕШЕ МИЛИАРДИ ЗА СЕБЕ СИ И ПАСМИНАТА ГЕРБАВА БАНДИТСКА, В БЪЛГАРИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ЩЕШЕ ДА Е ПОНЕ 1500 ЛЕВА!
  • 12 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    4 1 Отговор
    Не е прлема дълга, а МАНИПУЛАЦИЯ ТА НА ЛИХВИТЕ ПО ДЪЛГА!!!! комунизма фалира от простотията и некомпетентността. Но много държави демокрации фалират и без комунизъм.... Разбрахте ли добре - ЛИХВЕНИ Манипулации, базирани на политически такива... Навални, скрипял, санкции, възродителен процес, тероризъм... Поводи и начини мноооого особено ако си САЩ нищо не мое те спре
  • 13 оня

    8 1 Отговор
    като го гледам тоя се чудя що сме ги приели тея арменци
  • 14 ДАААААААААА

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ще ви светна":

    Абсолютно сте прав, Харпацумян е най-високо платеният банков служител в Републиката.
    Не ги говореше тези неща преди изборите, защото не е бел сигурен дали ще се обърне палачинката.
    Пускането на 5 годишни облигации на финансовият пазар е редовна практика, НО като каже ВЗЕХА ДЪЛГ И ЩЕ ГО ПЛАЩАТ И ВНУЦИТЕ ВИ, вече си е МАНИПУЛАЦИЯ.
    СТИГА ВЕЧЕ!
  • 15 Левон крадеца и наглеца!!

    3 0 Отговор
    Този Гьонсурат е за Затвора, а вместо това дава Акъл,!!
  • 16 М Велчев да стои далече от Парите на

    3 0 Отговор
    Държава и народ!! Този е рецедивист в присвояването на Държавни пари!!
  • 17 Левон, Наглец и Крадец!!!

    2 0 Отговор
    Т А К О А,В Й. С И М А Й К А Т А!