Last news in Fakti

23 Декември, 2021 17:41 2 064 7

Бизнесът изтегли близо 1 млрд. лв. от банките заради скъпия ток

  • бизнес-
  • скъп ток-
  • банки

Общият размер на депозитите се понижи отново под 100 млрд. лв., след като септември премина за първи път този праг

Бизнесът изтегли близо 1 млрд. лв. от банките заради скъпия ток - 1
Снимка: Shutterstock

Банките у нас съхраняват депозити в размер на 99,75 милиарда лв. през ноември. За година тази сума е нараснала с 9,1% до края на ноември, показват данните на БНБ.

За месец сумата е намаляла с 914 млн. лв., основно заради изтеглени суми от страна на бизнес клиентите. Така сумата отново се понижи под 100 млрд. лв., която за първи път бе достигната през септември.

Най-голям дял от тази сума имат депозитите на домакинствата, като те държат на влог 65,12 млрд. лв., като за година увеличението на сумата е с 9,7%, като за месец сумата се е увеличила с малко над 110 млн. лв.

Поради изключително ниските лихвени проценти, които на места дори са отрицателни, следва изводът, че нарастването на сумата е заради събрани в банките средства на домакинствата от други приходоизточници – спестявания, продажба на имущество и др.

Бизнесът държи на влог 30,86 млрд. лв. като сумата е нараснала с 8,1% спрямо миналата година.

Спрямо октомври обаче сумата намалява с 830 млн. лв. Действията на бизнеса могат да се обяснят с нарастващата инфлация и цени на енергоносителите, които както и заради нарастващите такси за съхранение на пари в банките.

Пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал България Васил Велев посочи, че именно нарасналите сметки за ток са причината бизнесът да посегне към спестяванията си.

Финансовите институции, сред които са и самите банки са депозирали по сметки 3,766 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихомир

    12 0 Отговор
    Чудно, вие сметките ли им плащате на тези бизнесмени, че знаете за какво са изтеглили парите!
  • 2 Грульо

    9 4 Отговор
    Плана за борба с въглеродните емисии в пълен ход. Бил Гейтс 2010 в презентация по TED каза, че плана е до 2020 емисиите да спаднат с 20%, ама тази година даже са повече. Сега ще съсипят още бизнеси с високи цени на тока и затягане на консумацията със ковит мерки.

    Коментиран от #4

  • 3 Гого

    6 0 Отговор
    Май ще има Фалитче на две банки. Едната е на път от 6 месеца. Рф е първата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Интрикеш

    3 3 Отговор
    Хайде стига глупости, банките не държат никакви милиарди, парите, кеша са във охранителните фирми които ги обслужват, преди беше предимно G4S a след това тия сотаджиите дето ги купиха
  • 6 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    Аз затова гласувах за Кирчо! Всичко в руини, и започваме отново! След 3 месеца, ще гласувам за следващият!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.