Last news in Fakti

2 Януари, 2022 14:48 2 059 11

С 5% скачат заплатите в БНБ

  • бнб-
  • заплати

Разчетите са направени при минимална работна заплата от 650 лева

С 5% скачат заплатите в БНБ - 1
Снимка: Архив

Възнагражденията на служителите в БНБ ще се увеличат с 5% с изключение на тези на членовете на управителния съвет на банката. Това става ясно от бюджета на Централната банка за 2022-ра година, публикуван на сайта на БНБ.

Гуверньорът, подуправителите и останалите членове на Управителния съвет ще запазят месечното си възнаграждение без промяна. Основната част от разходите на Централната банка ще са свързани с функциите ѝ по поддържане на паричното обращение и участието ѝ в редица европейски организации.

20 313 лева е възнаграждението на управителя на БНБ месечно и тази сума ще се запази през настоящата година, става ясно от публикувания бюджет на Централната банка за 2022 година. Подуправителите ще продължат да получават над 17 000 лева месечно, а останалите членове на управителния съвет ще получават сума под 6 000 лева, разкрива БНР.

Това е единствената група, които няма да получат увеличение на възнаграждението си, което по правило не трябва да се отклонява повече от 5-процента от възнагражденията за експерти на сходни позиции в други банки.

Оценката на БНБ обаче е, че в момента възнагражденията изостават спрямо тези в частния сектор. Така за група ръководен персонал средно заплащането ще надхвърли 7000 лева, а за специалистите - 3000 и за поддържащия персонал 1800 лева.

Разчетите на БНБ са направени при минимална работна заплата от 650 лева и максимален осигурителен праг от 3000 лева, а актуализацията на възнагражденията на служителите е свързана и с инфлационните процеси в страната.

По-голямата част от ръста на общия разход за персонал обаче отива не за увеличение на възнагражденията, а за кадрово израстване.

Като цяло бюджетът на Централната банка за годината възлиза на 136 милиона лева, което е минимално увеличение спрямо 2021-ва година. Част от тях са заради участието на БНБ в редица европейски институции, както и за осигуряването на по-добра защита и подобряване на софтуерните продукти, използвани от банката.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    28 0 Отговор
    Банките трябва да плащат най-големи данъци ,защото та са кожодерите , но министрите се покриват като сняг през лятото !!
  • 2 Значи минималната

    15 1 Отговор
    в бнб е 1800, бива, бива....
  • 3 30% инфлация

    16 1 Отговор
    Ама иначе заплатите скачат... Да ви го бодна на журналята.. А защо не питате за другите 25%? Това ще е за всички сектори.. Не само за банките
  • 4 Товя несъмнено

    12 0 Отговор
    Са шайка крадци
  • 5 Гражданина

    14 0 Отговор
    а на нормалните хора кога за кво гласувахме
  • 6 оня

    13 0 Отговор
    Там и чистачките са с връзки назначени:))
  • 7 мани мани

    10 0 Отговор
    бнб няма, така както няма и дзи! така както няма и бна, и нрб!
    понеже народа ПРОЗД!
  • 8 Марса

    6 1 Отговор
    Е браво! Чистачка в БНБ получава повече от учител. Не Вие срам.
  • 9 КТБ

    7 0 Отговор
    Далаверите са ни прикрити и в БНБ развити...
  • 10 СЕРИОЗНО ЛИ?!

    5 0 Отговор
    НЕ ВИ ЛИ Е НИЩОЖНО МАЛКО?! ДОЛНИ КОЖОДЕРИ БАНКЕРИ?! НАГЛИ КРАДЦИ!
  • 11 Жени

    3 0 Отговор
    Ох, завалийте- не им стигат парите на банкерите.