Last news in Fakti

3 Януари, 2022 06:15 1 623 17

Бизнесът се надява на компенсации и за природния газ

  • бизнес-
  • природен газ-
  • поскъпване-
  • компенсации

Поне за момента такива не се предвиждат

Бизнесът се надява на компенсации и за природния газ - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът иска спешни финансови мерки от държавата, заради цената на природния газ, предаде NOVA.

След като в събота регулаторът въведе драстичното поскъпване от 30 на сто, днес последваха остри реакции. фирмите предвиждат сериозни проблеми с доставките и дори фалити.

Станислав има верига сладкарници и пекарни. Работят в няколко града на страната, но плановете им за още обекти са сложени на пауза. Причината – постоянно растящите цени на ток и газ. Така вместо да разшири бизнеса си, Станислав вече се чуди как да го запази.

"Повишаването на цената на газа и тока се отразява на производството като вдигнем цените към крайния клиент. Цените са близо 10 пъти отгоре. Единственото нещо, което трябва да направим ние е да вдигнем крайната цена на крайния продукт", коментира собственикът на верига сладкарници и пекарни Станислав Сивков.

Проблемите на Станислав са същите и за тежката индустрия. Там директно говорят за съкращения и затваряния. Сметките за ток и газ са се увеличили с хиляди само за месеци.

"80-90% от продукцията ни е за износ и при тези ценови нива няма да може да се работи и ще трябва да се изчака. Вероятно ще се мине и към съкращения", допълни председателят на Комитета по енергетика на КРИБ Константин Стаменов.

И докато при тежката индустрия, ситуацията изглежда без изход, то Станислав е категоричен – не клиентите са тези, които трябва да плащат по-скъпите суровини.

"Не мисля, че сега е моментът да се вдигнат цените. Ние сме в безизходица нито да вдигнем цените на крайния продукт, обаче нямаме и друг вариант, за да излезем от това нещо", допълва Сивков.

Сега Бизнесът се надява на компенсации и за природния газ. Поне за момента такива не се предвиждат.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б и Б

    6 1 Отговор
    Абревиатура.Бизнесът и Българите се надяват на облекчение,що ни забравяте нас?!
  • 2 гадно

    27 1 Отговор
    Ще попитам само българите които плащаме сметката на какво да се надяваме?
  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор
    "Га пичелити ни ривети, а! "
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    ЕВР капиталистите мутри мафия
  • 5 Колхоз

    27 0 Отговор
    Стига сме го хранили този бизнес, бизнес дето е на загуба не е бизнес.
    Да фалират тези хрантутници чакащи на държавата и на субсидии.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бизнес

    7 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува !
  • 8 Ааааа

    16 0 Отговор
    Без такива ! Те не инвестират в бизнеса , а всичко отива за "своя душа" и живот в лукс ! При Бою , 60 милиона изсипаха на фирма , събирач на борчове , представи си !
  • 9 Някой

    18 0 Отговор
    Хрантутници. Все някой да им покрива разходите. Печалбите те си ги прибират.
    Да ходят да искат от ЕС - те създадоха проблема с цените на тока и газа със "свободния" си пазар. Сега те да им плащат обезщетения за нови яхти, бентлита и вили по екзотични места.
  • 10 James 🇺🇸

    6 1 Отговор
    В момента живеем във времената на голямото лапане. Богатите се налапват като за световно. Не бойте се, и тука идва в Америка. Вече имаме пандемия от въоръжени грабежи за замаскирани под формата на протести. Полицаи масови напуснаха заради Ковид ваксини изискванията и става страшно. Братя и сестри купувайте оръжие и го носете щото ще настане нещо с АПОКАЛИПТИЧНИ размери, soon!!
  • 11 тикви

    9 0 Отговор
    Бизнеса не очаква ли компенсация и за тоалетна хартия, за почивки на екзотични места, за скъпи автомобили и т.н.-некадърници....
  • 12 Иван

    8 1 Отговор
    Ще се намери ли един нормален човек в България да обясни на нацията, каква е причината да се увеличи цената на тока, газта и водата. А не ала бала.

    Коментиран от #17

  • 13 Пирко

    1 0 Отговор
    И за тоалетна хартия да ви дадат компенсация.Дкапаняци!
  • 14 дедо мръсник

    4 0 Отговор
    Абе ,много ми е чудно що не се дадът 30% компенсации на Булгаргаз и те да предложат със 30% по евтин газ на бизнеса? Ааааа да сетих се!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 БМБ

    3 0 Отговор
    Бизнесът да си намалят. печалбата а не само да лапмпеят и. да стават по богати
  • 16 K_K

    0 0 Отговор
    Само за бизнеса ли? Ами битовите потребители?
  • 17 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Електроенергията е открита от физици (Ампер, Волт, Фарадей, Кирхоф, инженерите Едисон, Тесла). Енергетиката допреди 20-30 години се управляваше добре от инженер-енергетиците, но когато се намесиха икономистите с техните енергийни борси и особено политиците с техните лобита и интереси енергетиката се скапа напълно.
    Борсата, независимо за какво, трябва да е печеливша за брокерите. Печалбата няма от какво друго да дойде освен от разликата в цените. Затова всеки гледа да купи възможно най-евтино и да продаде възможно най-скъпо. В резултат нетния производител продава евтино на ръба на загубата, а от консуматора се иска да плати и той на ръба на възможностите си. Брадатата лъжа е, че борсата урегулира и намалява цените.