Last news in Fakti

6 Януари, 2022 09:27 4 705 48

Иванов, КЕВР: Повишението на тока можеше да е само 1%

  • иван иванов-
  • кевр-
  • повишение-
  • ток

Не е редно да се прави опит да се уронва престижът на регулатора. Когато говорим, че трябва да се уважават институциите, то държавните ръководители не трябва да разрушават авторитета на институциите с непроверени твърдения, каза още Иванов

Иванов,  КЕВР: Повишението на тока можеше да е само 1% - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията във всичките си действия през тези години е защитавала обществения интерес. Това означава Комисията да зачете интересите на всички звена по веригата по начин, че потребителите да могат да заплащат своите сметки, а производителите да получават такова заплащане, че да могат да работят. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в студиото на БНТ.

Той беше категоричен, че по темата за газа КЕВР може само да утвърждава договорите на Булгаргаз.

“Ако ние бяхме определили стандартно цената, повишението щеше да бъде 64%. Благодарение на регулаторните инструменти ние намалихме повишението на 11,5%. Комисията е направила всичко възможно за цените. Останалото е работа на държавата. Тя можеше да намали ДДС-то и повишението да е около 1%”, обясни Иванов.

Цената на природния газ се определя ежемесечно след подписване на споразумение с Булгаргаз, каза председателят на КЕВР, цитиран от novini.bg.

По думите му КЕВР получава от Булгаргаз увеличението на цените на 1-ви януари. След проверка на документите на Булгаргаз КЕВР се произнася: “Комисията извършва изчисления на 1-ви януари, когато хората празнуват. Така е на всяко първо число”.

Той коментира и изявлението на премиера Кирил Петков, че КЕВР умишлено е съобщила за повишението на цените в началото мандата на новото правителство: “Не е редно да се прави опит да се уронва престижът на регулатора. Когато говорим, че трябва да се уважават институциите, то държавните ръководители не трябва да разрушават авторитета на институциите с непроверени твърдения.

“Мораториумът е в нарушения на закона, защото се отнемат правомощия на регулатора. С налагането на мораториума той неравнопостави потребителите на енергоносителите. Тези, които потребяват природен газ, ще страдат от повишението на цената. Хората в малките градове и селата, които потребяват дърва, дървата също следват тренд на повишаване. Считам, че мораториумът беше приет без анализ и спонтанно, а недостатъците от него ще се видят в следващите месеци”, каза председателят на КЕВР.

Според него правителството оценява недостатъците на въведения мораториум. Ако не са били предприели мерки за топлинната енергия, тя е щяла да се повиши с 50% за топлофикациите.

“Оставихме държавата да се погрижи за бизнеса, защото ние не регулираме цените на свободния пазар”, заяви Иванов.

“Намаляването на ДДС, щеше да бъде основно насочено към битовите потребители. В държавния бюджет през ДДС на енергоносителите се натрупаха много средства заради цените на природния газ. Намаляването на ДДС за три месеца нямаше по никакъв начин да засегне бюджета”, поясни той.

По думите му топлофикационните дружества купуват природният газ на 133 лв., а го фактурират на цена от около 47 лв. Иванов изрази убеденост, че топлофикациите ще бъдат подпомогнати от държавата.

Той коментира и ВиК услугите: “ВиК услугите са в още по-тежко състояние. Калкулирахме новите цени на електроенергията. Мораториумът ни принуди да прекратим тази дейност. Стига се до положение, когато ВиК дружествата трябва да заплатят повече отколкото ще получат от потребителите. Единствената сериозна надежда е, че ВиК холдинга може да помогне дружествата”.

Според него ЕК ще разкритикува мораториума: “КЕВР се ползва с голяма авторитет в Европа”. Иванов беше категоричен, че не е усещал политически натиск по време на своя мандат.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    77 7 Отговор
    Този господин говори с ужасен акцент, нетърпим е за слушане. А и мандата му изтече отдавна. Тоя 1% го знаем, дадеш ли им пръстче, отхапват ти ръката. Все били на загуба и правили големи инвестиции ЕРП-тата. Като им е неизгодно, да се махат.
  • 2 Киро Жарта

    83 6 Отговор
    Що па един път го не намалихте ,бе мумифициран гербаджийо?????
  • 3 Можеше да е 1%.

    60 0 Отговор
    Но истината ще бъде 30%.
  • 4 абе

    59 5 Отговор
    Маайте го тоя утрепляк , че не моем а го гледам.
  • 5 filo

    48 5 Отговор
    Иване, вече си на 76 години, не ли време да отидеш в заслужен отдих.
  • 6 Мим33

    51 3 Отговор
    Този все извърта нещата.ВИК биле зле,.енергото зле и т.н.а не казва,като са зле какви заплати вземат.Ами те са едни от най високите за страната и от енергото никой не иска да напуска.Тези пари ги калкулират от нашия джоб..
  • 7 Тренчо

    41 2 Отговор
    Е нали точно Иванов държеше да е с от 15 до 30% вдигането на цената???
  • 8 Безобразия безкрайни

    26 7 Отговор
    Киро нали щеше да го маха този или излъга като за всичко останало? Народе, с инфлация и принудителна ваксинация тези те унищожават. Доника ще търпиш престъпните изедници във властта?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българка

    49 2 Отговор
    Държавата първо да изхвърли боклука от Булгаргаз. Шефът й, който напоително лъга по Нова, че азерите са изпратили писмо за огласяване на уж тайни клаузи от договара им с Булгаргаз, си е парашутист , спуснат от ГЕРБ- ДПС. Крайно време е да бъде уволнен и разследван. Да се намери пътната карта за пладнешкия обир с над 3 милиарда за обслужване на чужд интерес . Да се потърси отговорност защо е внесен само 1/3 от договорения и много по-евтин азерски газ? Непоисканото от нас количество са го искали Румъния, Сърбия, Турция. Това значи, че оповестените клаузи не са тайна и са достъпна информация не само в България. Държавата да закрива БЕХ, водния холдинг и всякакви измислени агенции, които смучат като кърлежи българските ни пари. По време на криза най-нормално е да се намаляват, а не увеличават разходите.

    Коментиран от #12, #27

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 2 Отговор
    КЕВР сте мафия мутри кожодери
  • 12 Българка

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Добавям, че протестно писмо за огласени клаузи по договора с Булгаргаз от азерска страна никой не е виждал и чел
  • 13 Бамбука

    29 2 Отговор
    "Регистратора" се ожалва, а аз си мисля, че трябва да бъде разследван за всичката им "дейност" през целия му мандат !
  • 14 Фффффф

    37 3 Отговор
    Когато не ставаш за нищо,правят те консул или шеф на регулатор...

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лост

    30 0 Отговор
    Тя държавата, ако ви остави без заплати колко от вас ще работят за ползу роду.
  • 17 Бай Онзи

    25 1 Отговор
    Ти отдавна плачеш за подсъдимата скамейка !!!
  • 18 Johnnie

    35 1 Отговор
    Видяхте ли за какво стана революцията в Казахстан? За това че им увеличиха газта от 12 на 24 евроцента т.е. газта им е била 24 наши стотинки !!! Как е възможно! Вижте как ни цакат наште политици-мафиоти!
  • 19 Последния Софиянец

    19 5 Отговор
    Пенсионер, Кирчо ще те прати в Белене съвсем скоро. Рашков чака заповеди
  • 20 Жан Клод ( с двата ножа)

    20 0 Отговор
    Да де ама хората ги интересува Цената.
  • 21 Опа

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фффффф":

    И тях ги отзовават! Нещо друго, по сигурно ще трябва...
  • 22 наблюдател

    21 2 Отговор
    нали почна чистката на пенсионери? Тоя защо още не е изритан? Да пелтечи на село.
  • 23 ако

    20 1 Отговор
    не сте виждали оли.гоф.рен, е вижте го.
  • 24 Brust Lee

    19 1 Отговор
    А, бе никой ли не помни, че този "гений" беше депутат от ДСБ при "Борисов" 2 и Радан-чо го настани на това топло място след договорка с Банскалийския "стратег". И този и шефа на Булгаргаз утвърдени от Банки и като е така 2+2 = 4.
  • 25 Alex

    15 1 Отговор
    Абе,Иванов,та Иване,къде беше на "круши",та не тропна по масата и да оправиш нещата?!Помня,преди да станеш шеф на КЕВР,такива критики удряше против тази комисия,че си приличаше на баш революционер!Седна си на задника,направиха те шеф с хубава заплата и ти затвориха устата.Сега,каквито и да ги приказваш,няма кой да ти повярва!
  • 26 Перо

    13 1 Отговор
    Ще стане 1 г. от както на този лобист му изтече мандата и още продължава да ни досажда с измислената му експертиза, “незаменими” качества и “усърдна” работа в полза роду. Нужни са нови хора в КЕВР и пълна ревизия на подписаните вътрешни договори с частните енергиини източници,относно ефективността, ценообразуването и антикорупционните практики! Също цялостната организация на енергийната система, течовете на средства и възможностите на регулаторната система,чрез намаляване на ДДС и Разрешение за намаляване квотите за износ от ЕС! Мутренският режим е създал на всякъде престъпни структури и организация, корупционна методология на работа!
  • 27 Пешо Винкела

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Напълно се съгласявам с мнението на една българка. Този регулатор е напълно излишен и ненужен. Пазар?! Е какъв пазар, какви пет лева?! С месечни заплати от по 40 000 лева?! Тъкмо за нашите дечица, нали?! Некой малък пръдлю бива уреден и живота му се лишава от проблемите на ежедневния хляб. За една година сяда в Мазерати, за две-я Ферари, я Бугати Вейрон. А сега е момента да копираме братята англичани-чип карти за различни суми и нито инкасатори нито Боже Господи! Като ти изнася купуваш тая, която най-дълго ще ти дава ток! така е и с газта, така е и парното. Защо да ми нахлуват през ден в личното пространство всякакви служители?! И всякакви като тях пазарът ще ги изрине.
  • 28 Оставка

    16 2 Отговор
    Изметете тоя некролог от тая ненужна комисия. Тиквата достатъчно го хрантутеше тоя предател
  • 29 Наглецо

    12 0 Отговор
    На този фъфлещ с радост му бих извил циганския врат !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ив Иванов Класически Мафиот с бяла

    13 0 Отговор
    якичка!! Този има повече от 15 Мил Евра в Овшорки!! Какво стана с Бившия шеф на ЧСИ с 15 мил Евра в Овшорка??? Подаде Оставка и се покри, нито Следствие, нито Прокуратура, пълно Мълчание!!! Явно Наш човек!!! Мисирките също пълно Мълчание!! ИВ. ИВАНОВ ТРЯБВА ДА Пропее!! Да не изчезне и той като бившия шеф на ЧСИ тата!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българоубийци сте

    10 0 Отговор
    2 пъти годишно не им стигаше и сега шоково 2 пъти годишни обири стартират с по 30% и то само за тока, да не говорим и за всички останали стоки и услуги. Престъпни обирджии
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Продълж@в@ме подмян@т@

    4 13 Отговор
    Ще плачете за Бойко ама хайте ще поживеем и видим🤔тия новите нямат опит и не знаят какво правят , после народа ще им плаща пробите и грешките😉
  • 36 АВТОРИТЕТ

    10 1 Отговор
    Имал КЕВР! Какви ги дрънка тоя,живее в приказка и авторитет му се привижда!Дано по скоро го пуснат в истинският свят!
  • 37 Св.Петър

    7 1 Отговор
    Иване, стягай багажа! Нямаш време!
  • 38 БгТопИдиот

    4 1 Отговор
    Нагъл антипатичен КеВрЕк !!!
  • 39 Бивш левскар

    5 1 Отговор
    Абсолютно корумпе от Иванчокостово време.
  • 40 Краде се

    5 0 Отговор
    Продължава да се краде.Трябва стоп на кражбите моментално.Трудно им е на новото правителство наистина,но на народа също е трудно.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гошо

    0 0 Отговор
    Иване, ЧИД на патерица! Ти си железен. Пътник, но удържаш положението. Киро ти маже ските, ти държиш. Асен всъщност не ти харесва играта. Той е владетелят на енергетиката. Цифрите там са големи и фокусът му е само там. Иска да е Доган, но няма как да стане. Един е шефа, но той се натиска. Така е свикнал. Не се знае, знае ли се. С багер тръба иска да бута. Форс мажор.
  • 43 ДКЕВР

    2 0 Отговор
    си е държава в държавата и обслужва олигархичните интереси. Законов начин за ограбване на народа и за извличане на печалби на богаташите. Излиза, че ДКЕВР, НЕК и Булгаргаз си правят печалби по време на криза. Значи държавата и бизнеса си печелят по време на чума и изобщо не им пука за населението.
  • 44 КОСТОВ

    2 1 Отговор
    НА ИВАН И 100Г. СА МАЛКО ЗА ЗАТВОРА. А И НА ЦЯЛАТА ИМ БАНДА.
  • 45 оня

    2 0 Отговор
    иванчо можеше кевр да го нема кевр се превърна в репресивен орган спрямо бедните българи подобно на политическата милиция(дс) през социализма
  • 46 САНДОКАН

    1 0 Отговор
    Кирчо нали пенсионерите щяхте да ги съкращавате и на тяхно място да идват млади и можещи,защо се бавите. Поне едно полезно нещо вземете да свършите
  • 47 Иво

    0 0 Отговор
    Ти ли каква лисица си?!И твоито време ще дойде!Що не кажете някои хора да си намалят печалбите и комисионните ами ДДС то ви е най лесно!Този бюджет с въздух ще се пълни.
  • 48 Ламбо

    0 0 Отговор
    “КЕВР се ползва с голяма авторитет в Европа” , a в България , всички те псуват. Как стана така , че клекна пред Булгаргаз и вдигна газа от 01.01.22 с 30% , а от 01.02.22 Булгаргаз ще сваля цената с 30% ??????? Мораториума бил грешка , а Франция защо въведе и тя мораториум ??????? Мнооооооооооого се наяде мнооооооооого .