Last news in Fakti

7 Януари, 2022 21:22 5 455 27

Строителството иска спешна актуализация на цените

  • строителство-
  • инж. благой козарев-
  • цени

Ако няма решение на Министерски съвет, няма норматива уредба, чрез която да се индексира цената на строителството, каза инж. Козарев

Строителството иска спешна актуализация на цените - 1
Кадър NOVA NEWS

След скока на електроенергията и съответно на строителните материали, обекти са под риск да не бъдат довършени. Инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на Камара на строителите в България, поиска спешна актуализация на цените, която да отрази скока в стойността на строителните материали.

„Много е сложно да се изчисли колко точно ще се оскъпи строителството, но правителствата в други страни успяват да помогнат на бранша. Ако няма решение на Министерски съвет, няма норматива уредба, чрез която да се индексира цената на строителството. Поискали сме среща с вицепремиера Асен Василев, а с регионалния министър Гроздан Караджов вече проведохме такава. Обяснихме колко е сериозен проблемът и че Камарата е готова да съдейства с експертиза”, заяви инж. Козарев пред NOVA NEWS.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛОГИЧНО!

    26 29 Отговор
    120 % фатмашко Увеличение на Строителните материали.
    За 10 месеца ДС-Фатмаците и Канадските мошеници унищожиха България

    Коментиран от #8

  • 2 pulev

    49 5 Отговор
    смешко! преди актуализация на цените, следва да бъдат отнети лицензийте за работа на фирми работили в нарушение на закона( напр. извършвали строително-монтажни работи без разрешение за строеж)
  • 3 ужасен

    52 4 Отговор
    Абсолютни наглеци !! Тези хора трябва да са в затвора за много години , а най-крадливият трябва да е обесен на най-високият виадукт !!
  • 4 Пич

    36 3 Отговор
    Всички робовладелци , искат да пият кръвта на народа ! Като няма силен премиер , който да им загрее врата , и да ги стабилизира ! Другият път докарайте някой на 25 години , да ви оправя ! И се радвайте , че бил млад !!!??? А , може да погладувате , но нацията е с наднормено тегло !
  • 5 Newone

    52 4 Отговор
    От 400% марж на печалбата след увеличението на материалите маржа ви падна на 350% и голям рев се вдигна. Просто този сектор не е свикнал като цивилизованият строителен сектор да работи с нормални 10% маржове. Пиявици, дето всички големи бяха здраво обвързани с политическите партии и си разпределяха милярдите събрани от честно работещите българи и фирми. Дано номера не им мине.
  • 6 Софиянеца

    38 2 Отговор
    По 10 000 лв кв. метър добре ли е аконискст и по 20 000 лв да изравнят цените с Токио, Москва, NY, Париж !!

    Коментиран от #15

  • 7 Брокер

    37 4 Отговор
    Само баш балъците купуват сега на тези цени жилища.
  • 8 Строител

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЛОГИЧНО!":

    Нищо не се увеличило освен желязото обаче и досега цените им бяха не реални. Правете разлика от пазарна цена и не реална цена!
  • 9 на опашката

    35 5 Отговор
    Необоснован рев за пари.
    Квадратен метър читаво строителство излиза 300 евро, просават го за 1000 евро.юКакво увеличение какви 2 лева?
    И като как в пазарна среда тия искат един чиновник да им актуализира цените?
    Актуализацията се осъществява автоматично посредством търсенето и предлагането , бе дрпгарю.

    Коментиран от #16

  • 10 ОКи

    23 2 Отговор
    Пазарът определя цената на жилищата, не някакви чиновници или картели. Картелите имат силата да вдигат цени, но това е незаконно. Пък и катои ги вдигат, колко процента от хората могат да купуват? 1-2 %
    Наоравете цените по 25 000 на квадрат ако искате да са вечно ваши имотите.
  • 11 селтак

    9 7 Отговор
    Кака Кури министърката на икономиката ше опрай работата! Айде чеституу на гласувалите за БКП!!!
  • 12 Инжанере

    8 1 Отговор
    . . Я си виж ръцете. .!!!
  • 13 НАБОРЕ

    6 3 Отговор
    Колко печалба на кв.метър искаш,.. все пак това е БГ, не е Москва или Лондон....
    Кое изпреварва - търсенето или предлагането
    Или вие гледате мечтата на българина, като има маЛКО ПАРИ ДА СИ КУПИ КЪЩА
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Емил

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянеца":

    Не си разбрал! Тоя не реве за частните строежи - реве за сключени договори по обществени поръчки! При нормалното инвестиране проблеми няма. Има проблем с прибраните аванси за бъдещо строителство и вече платени рушвети!!!
  • 16 Самуил

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "на опашката":

    Повечето сгради се строят от инвеститори, така че печелят и строителите и в този случай себестойността е 500€ кв.м. за качествено строителство, но като сложиш и цената на имота и обезщетението отива към 700-800€ та дори и повече. Докато започнеш има случаи с 2 години и повече оправяне на документи. Нещо ако се случи и се забавиш някоя неустойка. Нервите, които са огромни и риска, който си поел плюс евентуалните лихви към банките. Абе не е за всеки, лесно и готино изглежда отстрани, но на практика не е точно така.

    Коментиран от #26

  • 17 Фалити ви чакат

    19 0 Отговор
    Господа хитреци чака ви хас мокар
  • 18 Свои

    13 1 Отговор
    Тоя упулен селяндур отлично знае колко надути цени на жилища има и в момента, но свърши и цирка за строители ще дават обяснение за високите си и скрити печалби. В София се строи без ред и на баснословни цени домъкнаха всички селяндури, като преди това им изкупиха земята на безценица и тук дойде ред и простолюдието да си плати ще скитат гладни и без покрив.
  • 19 Роко Скиавоне

    5 0 Отговор
    Тежко и горко на тези които са купили на зелено,много от тях може да нр влязат в тези жилища,аКо им се забави срока с едни две години това ше им повиши крайната цена,само 24 месеца пи 500лв квартира са 12000 лв,а най вероятно ще им искат и едно 10%отгоре за завършване на обекта
  • 20 Гост

    9 0 Отговор
    Още тези не се бяха наредили за компенсации.Такива печалби реализират ,окриват данъци и пак реват.Е то трябва да е така за да не лъсне много очевадно колко печелят.Не ,че НАП не са наясно,но там са намесени много големи риби и няма как да пипат.Да му е здрав гърба на народа за да успее да нахрани ненаситните...
  • 21 Гост

    3 0 Отговор
    Горките! Не могат да си купят нов самолет.
  • 22 Инж Козарев!??? Трябва дае от Родата на

    4 0 Отговор
    "РАЙКОМЕРС" там са Козаревци!! А на кой е дефакто Райкомерс??? На Стефан???
  • 23 Строител да си

    3 0 Отговор
    Авансово плащане кеш 80 % за да елиминираш повишението цените на материалите и после увеличение на цените заради тока ... и престъпления колко щеш. Обезобразиха всичко.Под 10 етажа вече не се строи ...
  • 24 Даката

    1 0 Отговор
    Тия,ако бяха спрели кражбите,някои цени даже щяха да паднат.Крадат повече от толупа.
  • 25 Иво.

    0 1 Отговор
    Е, това вече е нечувано.След ресторанти и хотели и тия оядените почнаха да мрънкат.Е щом толкова държавата трябва да помага дайте да върнем комунизма и това е! Някои хора забравиха какво е пазарна икономика, има и разкове има и фалити. Ми нали искахте по-малко , държава.Сега като намаляха печалбите, държавата пак да помага да си пълните джобовете.Безпардонно нахалство!
  • 26 Иво.

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Самуил":

    Ми като не е за всеки да не се хващат.Да продават пица и дюнери и това е! Преди години като кв.м. излизаше 300евро а продаваха по 1200евро и сега някои хора са милионери, така дали е добре!?Интересно като спукат балона банките с ниските лихви на кредитите да видим кой ще купува кибритените кутийки.Сега все още има някои да купува щото някои хора няма какво да си правят парите и купуват но и това ще свърши!
  • 27 Въпросче

    0 0 Отговор
    А ако цените на енергията се върнат на прдишните си ниски нива, ще се намалят ли и цените на строителните материали и самото строителство?! И ще върнат ли строителните фирми парите на бюджета?!