15 Януари, 2022 06:53 6 985 29

Красимир Стойчев: Нелепи са приказките защо токът не остава в България

  • красимир стойчев-
  • ток-
  • износ-
  • цена

Високата цена на тока е много добра за българската икономика, заяви предприемачът

Красимир Стойчев: Нелепи са приказките защо токът не остава в България - 1
Снимка: Стопкадър bTV

"Високата цена на тока е много добра за българската икономика. Ако погледнем нещата – ние изнасяме всеки ден, всеки час по гигават и половина ток. Това са огромни пари, които България печели. Ред приказки защо токът не остава в България са нелепи. Когато имаш свръхпечалба ти имаш шанс да компенсираш тези, които имат нужда и имаш шанс да модернизираш цялата енергийна система в страната".

Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком предприемачът Красимир Стойчев.

Според него заради ниските цени на електроенергията в България производителите не са били стимулирани да правят инвестиции в енергийна ефективност

„Би трябвало да има политика, която да стимулира високоефективното използване на енергията, а такава няма. Трябва да се управлява процесът по преминаване към високоефективна икономика“, обяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    79 8 Отговор
    В интервютата на "Евродиков" ПО ТРАДИЦИЯ се канят Неадекватни хора,затова и гледането им си е чиста загуба на време.Ето го и тоя Дърт Мушморок,който някакси не е чувал народната мъдрост че Едно магаре таман го научили да не яде,а то взело че умряло!

    Коментиран от #22

  • 2 Румен

    110 1 Отговор
    Огромни печалби ама за определени хора.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ирена

    68 2 Отговор
    В сяка сфера БГ е подлога в името на няколко човека и се продава на чужди интереси.
    А кога ще развалят поробващите ни договори за Американските централи в БГ???
  • 5 Ами ...

    26 4 Отговор
    При социализма би било точно така. 😀
  • 6 177

    46 5 Отговор
    "Според него заради ниските цени на електроенергията в България производителите не са били стимулирани да правят инвестиции в енергийна ефективност". Напълно прав е. Така е и със заплатите. Ниските заплати не стимулират работодателите да правят ивнестиции за повишаване на производителността на труда. По този начин губят и работниците, и работодателите. А виновни са тиквите които имахме за политици през последните 30години.
  • 7 сила

    43 1 Отговор
    ти па от коя дупка допълза бе ТРОНчо....крадливи типове нагли от 90те
  • 8 аман от отворковци

    37 3 Отговор
    А да върнем газовите лампи и свещите и да изнасяме , да изнасяме , да ни дават шарени хартийки , дето си ги печатат на конвейер , после да ни спретнат една инфлацийка и шарените хартийки , впрочем и за тоалетна хартия дето не стават , да си ги ......... , а да не продължавам.
  • 9 Аут.

    44 2 Отговор
    В момента са активирани и най долните икономически и политически отрепки на прехода.
  • 10 лошо е да се считаш умник

    25 0 Отговор
    Сашето като го удари адреналина , или мисълта за жени и изпада в еуфория . Слушах го как превъзнася тоя Краси , с вид на клошар , дето нещо се е сбъркал с разбирач по бизнес с насочено движение на електрончета . Да де ама нещата с енергоизточниците не е само прака търговийка , а и някои други важни неща за развитието на икономиката на една държава . А това с предприемачеството и новите икономични технологии е пълна глупост , няма предприемач , разполагаш с финансов ресурс , който да е толкоз пpo3 , че да не ги внедрява , ами просто защото му увеличават печалбата и му позволяват бъдещо развитие . Друга тема е , че у нас предприемачите , особено големите , са преобладаващо мошеници и крадци , които нямат никакви намерение в производството си , освен да го разпарчетосат и приберат авантата от " приватизацията " с която са ги сдобили..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антигербер

    39 0 Отговор
    "Високата цена на тока е много добра за българската икономика. Ако погледнем нещата – ние изнасяме всеки ден, всеки час по гигават и половина ток. Това са огромни пари, които България печели." България или една шепа крадци?

    Коментиран от #13

  • 13 подкрепям те !

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Антигербер":

    Високата цена на тока е много добра за българската икономика. Ако погледнем нещата – ние изнасяме всеки ден, всеки час по гигават и половина ток. Това са огромни пари, които България печели ..............................................България или една шепа крадци?
  • 14 Ирина

    7 5 Отговор
    До скоро имало е села без ток и вода, а преди 30 години в грese селата им осветяваха чак в българско. Поне дърва има в Балкана хаха. Drabishna
  • 15 Гост

    21 1 Отговор
    Нелепи били приказките, защо си продаваме тока, вместо да внасяме скъп.
    Високата цена на тока била добре за българската икономика, в частност - онези с тецовете, но не и за българският народ.
    Разбрахме те, чии интереси защитаваш.
  • 16 pbdan

    23 0 Отговор
    Да, печелим милиарди, но кой точно ги печели? Нали според пазарната икономика трябва да печели този, който е инвестирал в някакво производство? Кой инвестира строежа на АЕЦ, Мариците, големите ВЕЦ, ПАВЕЦ - не е ли българския данъкоплатец в лицето на държавата. А сега какво - да печелят енергийните черноборсаджии, които не са дали и стотинка инвестиции. Не е никак пазарно това, нали?
  • 17 pbdan

    19 1 Отговор
    Свободна енергийна борса за частните производители. Собствениците на ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ да си продават енергията на свободния пазар и да печелят колкото си искат. Ама не, ще продаваме от държавната АЕЦ и ТЕЦ2 с платени от държавата СО2 емисии.
  • 18 pbdan

    27 1 Отговор
    Ceбecтoйнocттa нa тoкa в AEЦ e 50лв/МВтч или 55лв/МВтч c 10% пeчaлбa и тo въпрeки гoлeмитe зaплaти нa пeрcoнaлa и ocoбeнo шeфoвeтe. Cтрoeнa e c изцялo бългaрcки държaвни пaри бeз никaкви зaeми и зaтoвa вcичкaтa eлeнeргия зa битa трябвa дa e тaкaвa нa eдрo. Ocтaнaлaтa трябвa дa ce прoдaвa нa бизнeca чрeз дългoтрaйни дoгoвoри и чaк тoгaвa дa ce изнacя. Eтo тoвa трябвa дa ce нaпрaви и тo нe caмo тaм, a и в ТEЦ2, ВEЦ, ПAВEЦ.

    Коментиран от #21

  • 19 БЕЖАНЕЦ

    19 1 Отговор
    ХВЪРЛЯТЕ НИ ПРАХ ВЪВ ОЧИТЕ.ПЕЧАЛБАТА ОТИВА ПРИ КОЛОНИЗАТОРИТЕ.ЕФТИНИЯ ТОК ИЗНАСЯТЕ ПЛАЩАМЕ СКЪП.

    Коментиран от #20

  • 20 ТАКА Е!

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "БЕЖАНЕЦ":

    Правят се на големи тарикати,обаче идва времето на “хитрата сврака с двата крака”Заложиха на куция кон….
  • 21 АААААААААа

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "pbdan":

    Нещо си се объркал: НЕ искахте АЕЦ - затвориха 1-4 блок (4440 мВата себестойност 1 стотинка на киловат); НЕ искахте БЕЛЯНЕ щото било скъпо (тока по 7 евроцента за киловат за 60 години) - остана един ГьОЛ. А сега искате тока им. НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ, ама не на другият ден, когато каруцата се е обърнала?

    Коментиран от #26

  • 22 АААААААААа

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    А когато рипахте пред коня срещу АЕЦ, помнимммммммммммммммммммммм
  • 23 Папуцио

    6 1 Отговор
    А, нелепици?! Ами държавата е "лош" стопанин, позволила, чрез договори да й продадат дивидента и да спечелят "добрите" частници. 10 години е дълъг перид- детето ми е на 12, не помни нищо друго за "лека нощ" в телевизора освен мъдростта на чичко Тулупио, светлото бъдеще, никога не докоснатата от вълка, Червена шапчица, живееща в двореца в Барселона, малкия принц със авоари в злато, евронки и долари. Айшето казваше, амин- дай Боже, а Хасан се подсмихваше под мустак- надай се, българино на "трезвенички"!
  • 24 Българин

    13 0 Отговор
    Не се връзвайте на приказките на този посписъчен номенклатурчик! По важното е, КОЙ се собственика на АЕЦ Козлодуй, и каква е цената на 1 MWh произведен в АЕЦ Козлодуй. Някой може ли да каже защо тока от АЕЦ Козлодуй се изнася за чужбина, а после внасяме от чужбина ток?
  • 25 Тоя с Таксито

    4 0 Отговор
    На колко процента мощност работят американците Марица.
  • 26 123

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "АААААААААа":

    Стига глупости! Нима ако я имаше и тази мощност от Белене токът на българина щеше да е по-евтин сега? Токът от там също щеше да се препродава и да носи дивиденти само на шепа хора,а всички останали спираме работа,затваряме дребни бизнеси и оставяме хора на улицата без препитание заради високите цени! Последната ми цена във фактурата беше около 60 ст за киловатчас !
  • 27 Георги v.

    2 0 Отговор
    И този ли мошеник изпълзя отнякъде? Обидно е да се дава думата на такива.
  • 28 Паразит

    2 0 Отговор
    Този "предприемач" най-вероятно е бил пръв съветник на Чаушеску. И той изнасяше, много изнасяше и завърши не много успешно.
  • 29 Гост

    2 0 Отговор
    Да се спре износът на ток и нещата ще се укротят. Да, ама не нали? Пуста лакомия за печалби на гърба на бедният народ? .Край нямат.