16 Януари, 2022 11:15 2 429 6

И тази стока с по-висока цена

  • цветя-
  • цени-
  • бранш

Цветарският бранш също отчита инфлация

И тази стока с по-висока цена - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 повлия на цветарския бизнес у нас и по света. За предстоящите празници - Св. Валентин и 8 март, вероятно ни очаква повишение на цените на цветята.

„Роял Флора Холандия“ в град Аллсмеер е най-голямата борса за цветя в света. Годишно от там се продават 12 милиарда цветя и растения – от които 3 милиарда рози, 2 млр. лалета и 1, 5 млрд. хризантеми. От пандемията насам и този бизнес изпитва трудности.

„През март 2020 г. се наложи да унищожим милиони цветя. Получихме разбира се помощ от правителството. Започна спешно финансиране, за да могат производителите да продължат работата си и благодарение на това те нямаха много големи загуби“, обяснява говорителят на компанията Мишел Ван Си.

Според последния доклад за световното цветарство, пандемията е предизвикала огромни смущения в международните товарни превози. Това е и една от причините, довела до нови, по-високи цени на цветята.

Цените тази година са 20% високи от предходната, посочва Мишел Ван Си.

„Лилиумът винаги сме го продавали на 8 лева, в момента цената е 10 от два месеца насам“, отбелязва и флористът Даниел Тенджерков.

„Всички оранжерии се отопляват на газ. Те се транспортират с камиони от Холандия до България и това веднага се отразява на цената на цветята“, добавя той.

Флористът Даниел Тенджерков от Велико Търново трупа опит в бизнеса не само у нас, но и в чужбина. От 15 години е собственик на верига цветарски магазини.

„Намаля търсенето на цветя, които просто да потопи във вазата вкъщи или просто да усмихнеш деня на човека до нас“, казва той.

Заради по-малкото търсене, на търговците като Даниел се налага да подържат цените по джоба на българина, но е невъзможно да ги оставят непроменени.

„Розата ще е минимум на 6 лева. За жалост 6 лева ще бъде най-ниската цена тази година. Очакваме хризантемата също да се качи, от 3,50 в момента да скочи на цена поне около 4 лева. За жалост тази цена 3,50 е изключително занижена от наша страна, просто за да можем да предоставим някакъв алтернативен вариант на клиентите за цветя“, обяснява Даниел Тенджерков.

За предстоящите празници, розата остава най-търсеното цвете не само в България, но и в целия свят.

Фирмата на Магадлина Здравчева произвежда около половин милион цветя годишно. Специализирана е в отглеждането на растения в саксии в оранжерии.

„Най-голямото търсене е на цикламата. Защото тя е пищно растение, едро – хваща окото. Цикламата на 14-ти февруари, говоря за качествена циклама, добре изглеждаща, ще достигне до колегите по магазините на 10 лева“, смята производителят на цвета.

Магдалина казва, че цветята при родните производители поскъпват, защото поскъпва всичко свързано с производството им.

Не само в България, интернет продажбите на цветя са световна тенденция, а лидер в онлайн пазара към момента е Великобритания. А в Нидерландия от днес цветарските магазини са отворени отново, след почти месец локдаун.

„Трудностите в момента са свързани с повишаването на цените на основните консумативи, с които работим – това са ток, транспортни услуги. Налагането на зелените сертификати също оказва влияние както на нас, така и на всички големи обекти. Доста се усеща спадът на продажбите към краен клиент. Онлайн продажбите имат ръст, но не могат да заменят другите продажби на място“, обяснява Татяна Савова – мениджър продажби на цветен пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Нали се отопляват парниците?
  • 2 селтак

    6 0 Отговор
    По празници на жена ми и купувам домати ,краставици и Бутилка водка , след това настава голяма радост !!
  • 3 Цветята

    4 2 Отговор
    Се доставят със самолет, а не с камиони! Ако е с камион ще увехнат докато дойдат до България! Ако ви е направило впечатление цветята, който са в пръст е по - лека от обичайната защото се транспортират със самолет!
  • 4 Традиция си е това

    5 0 Отговор
    Че кога не са постъпвали китките за 14 февруари и осми март? Да не говорим за 15 септмври
  • 5 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    0 0 Отговор
    БРУТАЛНО, ЖЕСТОКО, БЕЗЖАЛОСТНО, ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ
  • 6 √(n&Варна)

    2 0 Отговор
    Св. Валентин – традиционен празник от православния календар!?
    Нашите либерални дупедавци пренебрегват факта, че на 14-ти февруари е Успение на св. Кирил Славянобългарски и се прави помен.