Last news in Fakti

21 Януари, 2022 12:18 2 144 4

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

  • австирйска камара-
  • бизнес-
  • инвестиции-
  • резултати

Нови австрийски инвестиции не се очакват през 2022 година

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции - 1

Разширяване на съществуващи инвестиции – това ще е основният акцент при бизнес отношенията между България и Австрия през новата година. „В сравнение с 2020 г. през 2021 г. се наблюдава значително забавяне на инвестиции. Има стабилен интерес от малки и средни предприятия. Може би било по-разумно да се фокусирате върху вече съществуващите инвестиции, които имаме в България. Тези компании възнамеряват да увеличат през тази година инвестициите си“, отговори на въпрос на ФАКТИ търговският съветник на Австрийската камара в България Филип Купфер относно в кои сектори от българската икономика може да се очакват нови австрийски инвестиции през 2022 г. Той подчерта, че доверието съчетано с една предсказуемост на икономическата среда, е сред най-ценните валути в бизнеса. „Редица предимства са налице по отношение развитието на търговските отношения между България и Австрия, но има и редица предизвикателства, с които трябва да се справим. Това е корупцията на първо място. На втора и трета позиция са предсказуемостта на икономическата среда и политическата стабилност“, каза Купфер.

За поредна година Австрийската камара в България представи нагласите на австирйските инвеститори, които работят в у нас. 44% от анкетираните са на мнение, че икономическият климат ще остане непроменен през 2022 г. „Имайки предвид трудната ситуация през есента и зимата на 2021 г. може да интерпретираме този резултат като лъч надежда“, коментира Купфер.

Въпреки, че само 30% от анкетираните фирми, считат че икономическият климат в страната ще се подобри, над 50% от тях са на мнение, че техните приходи ще са по-високи спрямо предходната година и това със сигурност се дължи на редица фактори. От една страна е налице оптимистичен подход сред фирмите, но от друга – те считат че тази и следващите години ще наблюдаваме възстановяване след пандемията.

„След като разговаряхме с представителите на австрийския бизнес в България може да направим заключението, че техните очаквания за повишаване на приходите са свързани и с това, че цените на суровините – дървения материал, енергоносителите, на транспортните средства, корабите, които идват от Китай, през последните няколко месеца са изключително валонтилни и високи, което води до увеличаване на инфлационния натиск. Въпреки това, болшинството от анкетираните – 70%, са на мнение, че броят на новоназначените служители ще остане на същото ниво“, коментира Купфер и допълва: „на базата на разговорите проведени с компаниите, виждаме, че в България има тенденция към цифровизация и автоматизация на промишлеността“.

Друг важен въпрос, който Камарата отправя всяка година към австрийските компании, е свързан с регулаторната среда. На първо място те поставят (въпреки че тази година е с по-малка тежест) въпроса за престъпността и корупцията. На втора позиция е предсказуемостта на икономическата среда, а на трето място е политическата стабилност.

„Също така попитахме нашите компании, кои са най-важните предизвикателства свързани с пазара. На първо място това е квалификацията на работната ръка и също така наличността на работна ръка, което е повод за притеснение“, коментира Купфер.

Отношенията между Австрия и България са сред най-близките в европейското семейство. Има значителен обмен в политиката, културата науката и бизнеса. Последните 7 години отношенията между двете държави са все по-тесни, благодарение на бизнес дейности. До 2020 г. австрийската търговия с България нарасна с 26% до 813 млн. EUR. Българският износ нарасна с 33%. В търговията с услуги българският износ отчита ръст от 40% до 600 млн. EUR, а австрийският износ с 20% до около 30 млн. EUR.

„Икономическите отношения издържаха на настоящата криза с незначителни загуби. За да стимулира допълнително икономическото възстановяване след пандемията австрийското правителство стартира програмата „Рефокус Австрия“, за да помогне на компаниите да възстанови старите и да създава нови връзки. Търговските отношения между двете страни показват бързо възстановяване“, каза по време на представянето на резултатите посланикът на Австрия в България Андреа Вике.

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стринка Тинка

    1 0 Отговор
    Освен размяна на вируси и щамове - другото е едно голямо нищо!
    Само махат гащи нагоре- надолу.
  • 2 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    При два милиона ваксинирани мисля да инвестирам в Погребални бюра.
  • 3 kvy

    2 0 Отговор
    То не само австрийски, май никакви не се очакват!
  • 4 Пешо

    1 0 Отговор
    Е кой ще инвестира в зона на прицел.