Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 06:39 1 867 10

Министърът на енергетиката: Интерконекторът България -Сърбия ще бъде завършен до октомври 2023-та

  • енергетика-
  • министър-
  • интерконектор-
  • газ-
  • сърбия-
  • александър николов

Александър Николов участва в церемонията за старта на строителството на сръбския участък

Министърът на енергетиката: Интерконекторът България -Сърбия ще бъде завършен до октомври 2023-та - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

"Очаквам, че най-късно до октомври 2023 г. междусистемната газова връзка България–Сърбия ще бъде завършена и ще съдейства за разширяване на възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар".

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на церемонията за старт на строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България–Сърбия. В събитието участваха също и вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на западната ни съседка проф. Зорана Михайлович, изпълнителният директор на “Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, както и посланикът на България в Сърбия Петко Дойков.

Министър Николов акцентира и върху ползите за потребителите от промяната на газовата карта – с изграждането на интерконекторните връзки като тази със Сърбия регионът ще разполага с алтернативни източници на природен газ, което улеснява преговорите с потенциалните ни партньори, подчерта министър Николов. По неговите думи намаляването на цените и сигурността на доставките са сред най-важните положителни ефекти от междусистемната свързаност в региона в дългосрочен план.

Министър Николов изтъкна също и ролята на природния газ за редуциране на въглеродните емисии в Югоизточна Европа, имайки предвид предизвикателствата, свързани с високия дял на въглищата в енергийния микс на държавите от региона.

Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България, до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гадно

    12 3 Отговор
    Тоя защо се прави на луд какъв европейски газов пазар. Сърбите откъде получават газ от Луната ли или от Турски поток и да има конектор какъв газ ще тече по него пак руски със сръбска надценка и то благодарение на тиквата.
  • 3 Румен

    7 1 Отговор
    Сьбев два дена не се е показвал с нови плановые за БДЖ или авиация
    Да не е починал да копае тунела
  • 4 Аналитик плюс

    11 0 Отговор
    Да добавим един интересен факт: Сръбската част от интерконекора се заплаща от ЕС, който е загрижен Сърбия да може да диверсифицира доставките си. За България очевидно не е така, защото мълчим по въпроса. Мълчим и че над милиард понастоящем отиват в помощ на Украйна от ЕС. Мълчим и че нашият план по средства от ЕС за възстановяване от пандемията все още не е одобрен, а другите държави взеха по над 300 милиона и вече забравиха за тях - ние вероятно никога няма да вземем тези пари - за какво са ни? Разбира се, никой-нищо няма да ни даде докато не пуснем РСМ, но дори и да я пуснем, ние сме научили ЕС, че се задоволяваме с трохи. Виж Гърция вече забрави за финансовата си криза и пак наду пенсии и 13 заплати, но някак успя да накара Европа да й покрие фалита, като през цялото това време държеше Македония настрани от НАТО.
  • 5 Нещо не разбрах

    6 1 Отговор
    Бойчо изгради турски поток за наша сметка и през нашата страна до Сърбия нали така? И сега ние ще купуваме от Сърбия и
    връщаме до България някаква част. Така ли е?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Не е така!

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Нещо не разбрах":

    ЕС иска да накара Сърбия да купува скъп неруски газ от Гърция, през България - същото и за БГ. И стига с Бойчо! Винаги можем да вземем газ от Балкански поток ако решим и ни трябва

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Копипасте

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нещо не разбрах":

    Така е! Така е защото ни принудиха да заобиколим европравоверността и сега безспорно си плащаме цената за всичко! А е така защото навремето дойде Джон Маккейн с още двама сенатори, "напляска" Орешарски и заминаха в небитието Южен поток /трябваше да излезе от морето някъде около Варна/ и АЕЦ-Белене, а по-после клекнаха и Бойко и народното събрание пред Меркел защото Южен поток бил евронеправоверен! И сега е все тая добри или лоши проекти са били! Но пък имаме оборудване на склад в Белене и платени около 600 милиона евра на АтомСтройЕкспорт през 2016г., защото те пък ни осъдиха! И така! Европравоверността е скъпо удоволствие!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Копипасте

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не е така!":

    Ти се шегуваш, "колега! Писанието ти е чиста фантазия! "ако искаме и ако решим" - парадокс и абсурд едновременно!
  • 10 Gost

    1 0 Отговор
    Оставка!