Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 04:29 4 157 25

Заведенията: Готвят спиране на бъдеща подкрепа

  • бизнес-
  • заведения-
  • помощ-
  • програми-
  • нап

Според браншовите организации проверките на НАП целят да възпрепятстват достъпа им до бъдещи програми за помощ

Заведенията: Готвят спиране на бъдеща подкрепа - 1
Снимка: БГНЕС

Собствениците на заведения смятат, че проверките на НАП целят да възпрепятстват достъпа им до бъдещи програми за подкрепа.

Според браншовите организации на собствениците на заведения липсват основания за връщане на получените средства при положение, че НАП е упражнявала контрол по време на цялата процедура.

Пред БНР Марин Сотиров от Сдружението на заведенията заяви: "Тази процедура е започнала някъде преди около седмица-десет дни и буквално всеки ден има заведения, които получават такива покани. Компенсациите бяха буквално смешни, защото знаете, че 20% от оборота бяха компенсациите за българския бизнес, докато в цял свят са на 80%, но въпреки, че те бяха смешни, сега тези и малкото от тях, които ги получиха, сега се оказва, че голяма част от тях ще трябва да ги връщат с лихви".

И нарече ултимативни писмата, разпращани от НАП: "На основание член 277 имате възможност да възстановите получената безвъзмездна финансова помощ в едно със законната лихва от момента на получаване на помощта до момента на възстановяването ѝ по сметка (цитира се сметката) на Националната агенция за приходите в 14-дневен срок от получаване на настоящото уведомление".

"Не ни дават никакъв шанс нито да попитаме, нито да попитаме за какво става въпрос".

От бизнеса считат, че евентуално възстановяване на неправомерна помощ трябва да се извърши след направена проверка и с участието на данъкоплатеца, а не с едностранни покани.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 26 Отговор
    нап мафия фашизъм

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зззз

    39 6 Отговор
    Единствената икономика в България кръчмарската.!!! Друга няма, две години реване, хълцаньне ,метане на мазни косми , рев до небесата от мошеници.
  • 4 123

    41 5 Отговор
    Държавната помощ и е давана за заплати на работниците им и задържането на работниците.Парите не са дадени нито за закупуеане на нови мецедеси, ваканции, дрехи, нито за друго, като оборотен капитал..Щом работниците им не са получили тези пари, ще ги връщат с лихвата. Безвъзмездните пари са за работна заплата и то не на собственника на ресоранта а на сервитьорите и готвачите.
  • 5 Алибега

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "Българче":

    КРЪЧМАР, ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО !
  • 6 мислещ

    29 1 Отговор
    Вие се борехте не за независимост от държавата, а точно за тази порочна зависимост. За това да ви ограничават работата и вие да ограничавате клиентите си за сметка на подаяния, които, и за малките деца е ясно, че са несигурна работа, особено идващи от тираничен режим. Сега не се оплаквайте и не чакайте съчувствие. Вие сами се отказахте от бизнеса си.
  • 7 Бай Илия

    35 2 Отговор
    Няма ли кой да извади данните , колко хора от персонала на тези заведения се водят на полови работен ден при минимална заплата ?
  • 8 мдааа

    24 1 Отговор
    Той и бизнеса им смешен на нашите ресторантьори, и неотчитането на доходи смешен, и работата им в сивия сектор смешен, и ощетяването на държавата откъм данаци смешни, а те се сравняват с бизнеса по света. С две думи, не им се плащат реални данъци, а искат помощи от държавата!
  • 9 хгдвпф

    21 3 Отговор
    Да фалират мизерниците крадливи! Ако един бизнес е печеливш, няма нужда от помощи. И ресторантьорите реват като ман.овци за да цоцат от държавни парици. Алчни мошеници!
  • 10 Научил

    15 1 Отговор
    се поп на пържене боб , свършил ср боба , отучил се попа !
  • 11 Голем Проблем

    12 1 Отговор
    Като взимаш е благо, а като трябва да връщаш не е. Нека пазара да покаже кой ще оцелее. Така е при капитализма другари кръчмари.
  • 12 Каква

    8 1 Отговор
    Подкрепа искате. Не спирате за работите, няма дистанция, рлепнени кръчми и дискотеки
  • 13 Бивш служител

    15 1 Отговор
    От няколко години не съм в бранша,но нещата не са се променили.Давам само пример-Спиране на фискалното устройство(прибиране на чист оборот без данъци),не плащане на реалните пари(одръжки през ден)Водене на 4ч. А реално си там 17 и това го разбираш при напускането. И сега ми реват,че шели да затварят.Ами хора,затворете ги тия перални вай-после,тези укривания са били безбожни,ментена алкохоли,пестене на пари.Събаряйте ги,така и така само утайки ги посещават
  • 14 Сус

    14 0 Отговор
    Ами така трябва защото криете истинскине обороти и плащате на служителите в пликчета под масата и ги водите на миничмални заплати
  • 15 Истината

    9 1 Отговор
    Спиране на бъдеща парична подкрепа от държавата ще има само за тези, които са я взели НЕПРАВОМЕРНО, т.е. с измама !!! Който е спазил всички изисквания и условия за получаване фиансовата помощ, няма от какво да се притеснява. Крясльовците по медиите са измамниците, които се правят на жертви и не искат проверки и контрол, а искат безконтролно да си източват неправомерно държавни пари като по времето на Борисив.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 проверка

    12 1 Отговор
    НАП иска да провери дали паричната подкрепа е отишла по предназначение или ресторантьорите са си купили скъпи джипове и са отишли на екзотични почивки с кифлата си. А браншовиците ревнали, не искали проверки и не искли да връщат неправомерно взети държавни пари. Еее такъв филм няма никъде по света.
  • 18 Гопе

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе какво говориш и ти не знаеш. Като криха данъци 30 г. не реваха, като плащаха на служителите под масата пак не реваха, като водеха хората на минимални осигуровки си треха, като купуваха стоката без ДДС пълна тишина, сега ми отворили едни усти и с пълно гърло викат. Хайде първо да станат със светли бизнеси и да не ни хранят с боклуци пък после да реват.
  • 19 Пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Георги":

    Алоо, Георги, с пострадалия бизнес, ако всички документи, които си подал към НАП са ти верни и точни, няма от какво да се притесняваш, ще имаш парична покрепа от държавата. Ако си обаче от ония недобросъвстни ресторантьори измамници, които лъжат държавата, укриват данъци, подават лъжлива информация към НАП, а посли искат неправомерно да източт държавни средства, по-добре да фалираш и да си потърсиш друга професия. По света взимат големи помощи от държавата в тази ковидкриза, но и плащат ОГРОМНИ ДАНЪЦИ. От къде мислиш идват тези парична подкрепа? От самите вас! Като укривате и крадете, няма от къде да дойде! Парите се въртят, кръговрат.
  • 20 реш

    7 1 Отговор
    Ресторантьорите не спазват правилата, а пък искали пари. Има права, но има и задължения към държавата. На който му е трудно да го разбере ще фалира. Беззаконието и хаоса, който цареше по времето на Тиквата свърши. Врее е за ред и дисциплина.
  • 21 Бойкот

    4 3 Отговор
    Фалит зафашистките слуги! Бойкот до дупка!
  • 22 Митко

    6 0 Отговор
    НАП не са толкова глупави !!! Много са на ясно какви са игрите при кръчмарите , надценки от по 500% , мижави обороти , скъпи коли и екзотични екскурзии .
  • 23 Заведенията-Кръчмите!! Искате държавата

    5 0 Отговор
    Да ви налива пари цял живот! Да смените колите, да купите нови Апартаменти, и за това Ревете!! Свърши налива нето на пари в Кръчмите! Който иска да се преквалифицира, и да работи нещо!! Държавата в момента Храни стотици хиляди Чиновници и Кръчмарите!! И едните и другите са бесполезни и прекалено много!!
  • 24 Троловете на Промяната имат голям

    0 0 Отговор
    проблем с хотелите и ресторантите и всякаквите там заведения! Просто никой от тях не е нарушавал Конституцията, не са вдигали ел.енергията и горивата, плащат си данъците и осигуровките и искат да работя , а не да фалират! А както знаете за Кирчовците и техните платените Тролове това е изключително престъпление! Вече за Бандата на Кирчо Папура и Асанчо Ококорения, Лорелайчо и сие и боят и затворът са малко, като това важи и за техните платени тролове!
  • 25 КРАДЦИТЕ ОТ НЕКАДЪРНАТА ВЛАСТ ОБЩУВАТ

    0 0 Отговор
    В "ГРИНДЕР-А", В ЧАТА ЗА ГЕЙОВЕ, А НЕ ВЪРШАТ НИЩО ЗА НИКОГО, ОСВЕН ЗА СЕБЕ СИ! АКО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И НЕ ПОМАГАТ НА ЗАКЪСАЛИТЕ БИЗНЕСИ ТОЧНО ЗАРАДИ ТЯХНАТА НИКАКВА ПОЛИТИКА, ХОРАТА ИМАТ ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ ПОДОБНА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ И ДА Я СВАЛЯТ С ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА! ДЪРЖАВАТА И НАРОДЪТ СА ВАЖНИ, ТОЙ Е СУВЕРЕНЪТ , А НЕ УПРАВНИЦИТЕ! уПРАВНИЦИТЕ СЕ СМЕНЯТ , НАРОДЪТ НЕ! ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ВЛАСТТА!